ДW: Хрвати су све мање задовољни

Грађани Хрватске и након пет година од уласка у ЕУ нису осјетили бољитак и због тога се и даље масовно исељавају, оцјењују стручњаци, а преноси радио Деутсцхе Wелле (ДW).

Свијет 29.05.2018 | 12:01
ДW: Хрвати су све мање задовољни
Најновије истраживање, наиме, о расположењу грађана Европске уније према тој асоцијацији, тзв. Еуробарометар, није резултирало позитивним сазнањима кад је ријеч о Хрватској.

Резултати објављени прије неколико дана у већини чланица Уније биљеже раст наклоности тој асоцијацији, изузимајући Хрватску, наводи ДW.

Чак 60 одсто грађана у свих 28 чланица ЕУ сматра да је то чланство пожељна и из њиховог угла сврсисходна чињеница, међутим, у Хрватској данас тако размишља само 36 одсто људи, што представља пад за пуних седам одсто у односу на податке обрађене у исто вријеме прошле године, преноси ДW.

Индикативан статистички показатељ је и, како наводи ДW, онај који открива да 49 одсто хрватских испитаника има неутралан однос према том питању, што значи да је приближно половина грађана равнодушна према чланству своје земље у ЕУ, или да га доживљавају као стање подједнако добро и лоше.

Несумњиво поражавајућа биљешка Еуробарометра је да чак 46 одсто анкетираних грађана Хрватске вјерује да се прилике у ЕУ развијају у лошем смјеру, што је је разлог да се постави питање откуда такав суморни став хрватске јавности или, прецизније речено, да се затражи мишљење појединих експерата, наводи ДW.

"Пад повјерења у односу на ЕУ није ни најмање изненађујућа вијест", констатује Берто Шалај с Факултета политичких наука у Загребу, који указује на то да се осјећај припадности и узајамности с неком широм заједницом ствара најприје кроз економски и социјални канал.

"Европска унија не функционише тако у пракси, не обезбјеђује нам квалитетније нпр. здравство и образовање или социјалну службу, напротив. Здравство се већ годинама урушава, док о образовању само причамо, а пензионери подносе све гори животни стандард. Ако не добијате солидарност од некога јачег, не може се заузврат очекивати ни исказ припадности с њим. Али то је само један дио проблема“, рекао је Шалај за ДW.

Други проблематичан аспект, како каже Шалај , тиче се заједничког одлучивања о важним политичким питањима и сопственој судбини у оквиру ЕУ.

"Очигледно је да је Брисел измакао механизме одлучивања подаље од народа, и то нипошто само у Хрватској", наставља Шалај, уз образложење да се Европски парламент низашта битно не пита, због чега су, сматра, разочараност и неповјерење логични.

"То је добар одговор свима који се чуде зашто у Хрватској расте популарност једне тзв. евроскептичне странке која заговара излазак из ЕУ, без обзира на њезине компетенције", каже Шалај за ДW.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Харе

29.05.2018 10:09

Неки дан сам кроз Славонију пролазио људи оно је катастрофа више ни кера на улици не можеш срести а испред сваке куће је забоден колац : НА ПРОДАЈУ !!!,тамо људи не одлазе него бјежеееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрањо

29.05.2018 12:46

Па как то сад Србе протералу па нису радосни.А так су зељели забост ноз у кедја Југославији и продат дупе Западу.Как су то так цесто радили в историји.Гарант су опет Срби нес криви.Српдацина.

Name

Никола

29.05.2018 13:18

Нека се сви иселе па да се ми вратимо на своја огњишта из којих су нас усташе протјерале. Једино тако можемо мирно живјети на том простору, с њима заједно не може. Реално гледано они и не заслужују да живе на Балкану и треба да иду у загрљај својој браћи Нијемцима, јер на Балкану живе ти “кретени” Срби, ко ће с њима. На крају крајева мора се Нијемцима помоћи кад крену проблеми са исламистима, ко ће им други помоћи него браћа им рвати, па неће ваљда швабе гинути за своју ствар, ту су храбре усташе које кољу искључиво нејач Српску а на линији су наравно нула(пи..е)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

29.05.2018 15:03

А назалост и те српске нејачи је све више на западу. Боље да онда ни Хрвати тамо не иду. кога питати куд ће.

Name

Сфрјот

29.05.2018 15:40

Ови сто зиве уз границу са БИХ и Србијом немају никаквих проблема,они не купују у Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мађар

29.05.2018 17:12

Па кад им ниста не ваља, ни Југославија, ни ЕУ. Сад им тек улази у главу да им је под насом, АустроУгарском влашћу било најбоље. (А и нама Мађарима)

ОДГОВОРИТЕ