Све на једном мјесту: Пројекција жријеба, противници, важни датуми...

До средине августа повољно, после тога не баш. . . Тежак посао за Раднички и Спартак.

Фудбал 31.05.2018 | 00:00
Све на једном мјесту: Пројекција жријеба, противници, важни датуми...
Одмор је почео, одмора практично нема. Једним оком гледају Партизанови фудбалери ка управи и чекају формирање тима за наредну сезону, а друго бацају на листу потенцијалних противника у квалификацијама за Лигу Европе, јер док трепну, ето почетка припрема за још један напад у групну фазу. Овога пута никад тежи, јер сви представници Србије - и нишки Раднички и суботички Спартак - крећу од првог од четири кола колико је потребно проћи да би се осигурала јесен на међународној сцени.

Црно-бели су у петогодишњем обрачуну сами себи „набацили“ јак коефицијент (17.000) и захваљујући њему закуцани су међу носиоцима у прве три елиминационе рунде. Последично томе, то би требало да значи лакши пут до плеј-офа, јединог кола у коме ће се према садашњој пројекцији жреба преселити у групу неповлашћених тимова. Како су после нашег, завршене такмичарске године и у свим осталим државама Старог континента, позната је листа могућих ривала Парног ваљка, а одмах упада у очи да, бар на почетној станици, не би смео да има проблема.

Партизан је високо позициониран у првом колу квалкификација за Лигу Европе, одмах иза Копенхагена, Марибора и Макабија из Тел Авива, а осим данског, словеначког и израелског представника не може да добије за противнике ни потенцијалне мине какве су Молде, Лех, Слован из Братиславе, Тренчин...

Списак од 48 могућих ривала изгледа овако: Милсами (Молдавија), Стјарнан (Исланд), Клифтонвил (Северна Ирска), Дунајска Стреда (Словачка), Широки Бријег (БиХ), Будућност (Црна Гора), Партизани (Албанија), Чикура (Грузија), Петрокуб (Молдавија), Тракаи (Литванија), Луфтетари (Албанија), Лачи (Албанија), Вестманеја (Исланд), Лиепаја (Летонија), Илвес (Финска), Купс (Финска), Лахти (Финска), Дери Сити (Ирска), Шамрок (Ирска), Самтредија (Грузија), Рига (Летонија), Транс Нарва (Естонија), Стумбрас (Литванија), Ганџасар (Јерменија), Банантс (Јерменија), Балзан (Малта), Прогрес (Луксембург), Гленавон (Северна Ирска), Колерејн (Северна Ирска), Конахс (Велс), Рунавик (Фарска Острва), Ширак (Јерменија), Вадуц (Лихтенштајн), Левадија (Естонија), Ференцварош (Мађарска), Пјуник (Јерменија), Зарја (Молдавија), Ујпешт (Мађарска), Шкупи (Македонија), Расинг (Луксембург), односно Цеље (Словенија) или Хонвед (Мађарска).

Ако прођу претколо, у групи такмаца су још: Биркиркара (Малта), Тракаи (Литванија), Б36 Торшавн (Фарска Острва), Гзира (Малта), Бала Таун (Велс), Фолгоре (Сан Марино) и Европа ФК (Гибралтар).

НАПОМЕНА: Први мечеви првог кола квалификација за Лигу Европе на програму су 12. јула, а реванши 19. јула.

Захваљујући успесима претходних година (нарочито 2015. и 2017) црно-бели ће бити у повлашћеном положају и у другом колу. Избегавају Севиљу, Бешикташ, Спарту из Прага, Копенхаген, Стеауу, АЗ Алкмар, РБ Лајпциг...

Ту су им потенцијали ривали: АЕК Ларнака (Кипар), Анортозис (Кипар), Беитар Јерусалим (Израел), Хапоел Хаифа (Израел), АИК (Шведска), Хакен (Шведска), Јургорден (Шведска), Тобол (Казахстан), Каират (Казахстан), Иртиш (Казахстан), Младост (Црна Гора), Динамо Тбилиси (Грузија), Виторул (Румунија), Јегјелонија (Пољска), Горњик Забрже (Пољска), Каљу Номе (Естонија), Славија Софија (Бугарска), ЦСКА Софиија (Бугарска), Левски Софија (Бугарска), Нефчи Баку (Азербејџан), Вентспилс (Летонија), Динамо Брест (Белорусија), Шахтјор Солигорск (Белорусија), Абердин (Шкотска), Глазгов Ренџерс (Шкотска), Хибернијан (Шкотска), Фола Еш (Луксембург), Лилестрем (Норвешка), Сарпсборг (Норвешка) , Работнички (Македонија), Сарајево (БиХ), Жељезничар (БиХ), Домжале (Словенија) и један квалификант.

Све под условом да сви прођу прво коло. То се не односи на Хапоел, Абердин и АЕК из Ларнаке који се укљућују од ове фазе.

НАПОМЕНА: Први мечеви другог кола квалификација за Лигу Европе на програму су 26. јула, а реванши 2. августа.

Овде ваља истаћи да је жреб за прва два квалификациона кола истог датума 19. јуна.

Како такмичење буде одмицало, тако ће и имена екипа с којима црно-бели могу да одмере снаге бити све звучнија. И опаснија.

Ту је наш представник и даље на левој страни жреба, у повољнијем положају, а на црту могу да му изађу: Истанбул Башакшехир (Турска), Хајдук Сплит (Хрватска), Осијек (Хрватска), Рио Аве (Португалија), Зорја (Украјина), Витесе (Холандија), Лех (Пољска), Атромитос (Грчка), Астерас (Грчка), Сент Гален (Швајцарска), Луцерн (Швајцарска), Маријупољ (Украјина), Динамо Минск (Белорусија), Адмира Беч (Аустрија), ЛАСК Линц (Аустрија), Сигма Оломуц (Чешка), Хафнарфјордур (Исланд), Дандок (Република Ирска), Жалгирис (Литванија), Габала (Азербејџан), Брендби (Данска), Нордсјеланд (Данска), Вардар (Македонија), Тренчин (Словачка), Слован Братислава (Словачка) и Универзитатеа Крајова (Румунија).

НАПОМЕНА: Први мечеви трећег кола квалификација за Лигу Европе на програму су 9. августа, а реванши 16. августа. Жреб је 23. јула.

Онда врхунац. Ако прође све претходне филтере, као што се по положају и коефицијенту од њега очекује, Партизан би у плеј-офу морао да се пресели на десну половину костура, јер има слаби рејтинг од носилаца. Е, сад, да би ушао у то друштво потребно је да четири од 13 фаворита испадне раније, па да се Паритзану отвори лакши пут.

Потенцијални противници су му: Севиља (Шпанија), Зенит (Русија), Бешикшташ (Турска), Олимпијакос (Грчка), Спарта Праг (Славија), Копенхаген (Данска), Брага (Португалија), ПАОК (Грчка), ФСЦБ (Румунија), Гент (Белгија), АЗ Алкмар (Холандија), Марибор (Словенија) и Гент (Белгија).

Прави хорор од жреба, поготово што се квалификације први пут играју у овом формату.

НАПОМЕНА: Први мечеви трећег кола квалификација за Лигу Европе на програму су 23. августа, а реванши 30. августа. Жреб је 6. августа.

Осим клуба из Хумске 1, Србију ће у квалификацијама за Лигу Европе предтављати још Раднички и Спартак. Оба тима, такође крећу од првог кола, имају идентичан коефицијент (3.750) и само на почетној степеници ус носиоци. Ако буду успешни селе се у другу рунду, у групу неповлашћених тимова, а како према пропозцијама УЕФА у квалификацијама није могућ двомеч екипа из исте државе, отпада сусрет са Партизаном.

Списак ривала Радничког и Спартака идентичан је као онај црно-белих, док у другом колу могу да налете на Севиљу, Бешикташ, Спарту, Бордо, РБ Лајпциг, АЗ Алкмар... А међу пожељне тимове на том нивоу такмичења спадају Жалгирис, Дандок, Хафнарфјордур...

Подсетимо, УЕФА је увела и претколо (28. јун/5. јул) у коме ће екипе из Малте, Литваније, Гирбалтара, Фарских Острва, Сан Марина, Велса, Андоре и самопрокламоване републике Косово дати седам представника за даљи жреб.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рис

31.05.2018 07:22

Знаци лагано насим клубовима затварају врата и Лиге Европе

ОДГОВОРИТЕ