Стране компаније траже бх.партнере

Све више европских и свјетских компанија тражи добављаче из БиХ, а у томе предњаче аутомобилска, дрвна и металска индустрија.

Босна и Херцеговина 28.05.2018 | 08:51
Стране компаније траже бх.партнере
То су нам потврдили и привредници у БиХ, па тако Шемса Алимановић, секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори ФБиХ, истиче да велико интересовање влада било да се ради о куповини производа наших произвођача, било да се ради о кооперацији и снабдијевању одређеним дијеловима за производњу.

"Највише заинтересованих купаца је из ЕУ, посебно из Њемачке и Швајцарске. Потражња у овом сегменту порасла је већ у првом кварталу ове године за четири посто", казала је Алимановићева за "Независне".

Перо Ћорић, директор сектора гранских удружења Привредне коморе РС, истиче да се у протеклих неколико година биљежи значајно интересовање иностраних компанија за производњу одређених дијелова у БиХ.

"У питању су металски, електро и аутомобилски сектор", рекао је Ћорић за "Независне".

Алмин Малишевић, директор Сектора за индустрију и услуге и секретар Удружења металске и електро индустрије Привредне коморе ФБиХ, тврди за "Независне" да се у овој области извезе више од 98 посто производа.

"Извоз бх. аутомобилске индустрије већи је од 800 милиона КМ и у благом је порасту задњих неколико година. Највише дијелова се извози у Њемачку и земље ЕУ. Ова грана индустрије спада у најбоље организоване индустрије захваљујући и неопходној имплементацији стандарда", каже Малишевић.

Истиче да је, када је у питању аутомобилска индустрија у ФБиХ, видљиво да се ради о расту извоза. Наглашава да је извоз у сегменту у овој грани у 2014. години био 786,8 милиона, у 2015. години 783,4 милиона, у 2016. години 792,5 милиона и у 2017. години 816.2 милиона КМ.

"Међу топ 20 извозних производа из ФБиХ у 2017. години на првом мјесту су сједала и на трећем су дијелови и прибор за моторна возила. У 2018. години настављени су трендови пораста извоза и очекујемо да ће то бити још једна успјешна година за аутомобилску индустрију", казао је Малишевић,
истичући да су све чешћи захтјеви за тражење добављача у БиХ.

Наглашава да металски сектор има велике конкурентске предности због постојећих сировинских ресурса, те цјеновно конкурентну и квалификовану радну снагу.

"Можемо казати да у ФБиХ број запослених у овој области прелази 30.000 у више од 1.400 компанија. Овај сектор чини готово једну четвртину укупне производње и више од једне трећине извоза ФБиХ", објашњава он. Иначе, извоз металске и електро индустрије ФБиХ у 2014. и 2015. години износио је 2,6 милијарди, годину дана касније 2,5 милијарди и прошле године нешто мало више од три милијарде КМ.

"Период стагнације је био од 2014. до 2016. Међутим, лани је била веома добра година са аспекта извоза", казао је Малишевић и упозорава на, упркос повећању броја запослених, недостатак и одлив високостручних кадрова. Додао је да је лани извоз у ФБиХ био 7,37 милијарди и да металска и елетро индустрија учествује са више од 40 посто.

Истиче да не треба занемарити ни појачан интерес страних инвеститора, који траже дестинације за реализације својих инвестиција, и да је на власти да амбијент за пословање производних компанија у БиХ учини бољим.

И Ћорић тврди да велики број компанија чија је производња на истоку има тенденцију да се измјести на простор ЕУ, односно у земље западног Балкана које су близу.

"То је шанса коју треба искористити, а да би се то остварило, потребно је ријешити царинске баријере, јер сада када су нове технологије на снази на царинским терминалима, камиони у БиХ знају стајати сатима", каже Ћорић.

Повећање извоза

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, у првом кварталу ове године извоз из БиХ тежак је 2,86 милијарди и остварено је повећање од 11,81 посто у односу на исти период претходне године, на шта је у ЕУ извезено робе вриједне 2,09 милијарди КМ, што је повећање од 16 одсто. Највише је извезено у Њемачку, Аустрију, Швицарску, Србију, Црну Гору, Италију...

Извозили су се кокс, жељезо, челик, дрво, и то највише у земље регије, али и одјећа, мадраци, постељина, нуклеарни реактори, мине, гранате, котлови, машине. Тако је, на примјер, бомби, граната, торпеда, мина, ракета и слично извезено у вриједности од 11,95 милиона КМ, сједала за ауто-индустрију 9,59 милиона КМ, отпаци од жељеза и челика тешки 9,50 милиона КМ...

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Харе

28.05.2018 06:55

Само из моје Фирме дневно изађе 8-10 шлепера робе све извоз а ауто инустрија је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

28.05.2018 08:18

Етоо..а кад Баке казе за 8 година милион запослених нико му невјерује..јос це нам фалит радника, дават цемо визе тамилцима.

Name

Ре

28.05.2018 09:18

Стране компаније траже јефтино робље у РС!

Name

СПАС

28.05.2018 07:09

Можда стране компаније овде и пронађу домаће партнере али тешко да ће пронаћи домаће раднике да раде у њима. Очекујемо да стране компаније купе и институције РС и БиХ, отпусте вишак запослених а овима што остану да раде да им преполове плате. Поставе своје трочлано предсједништво, предсједнике Рс и Федерације као и владе ентитета, агенције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

28.05.2018 07:46

Дно дна!!! Јадна дјеца која се роде на овим просторима дузници по родјењу!! Мафијаааа на све стране!!! Огрезла од рата! Све опљацкани а политицари ходају ко муве без главе обилазе свијет о господе бозе има ли краја лоповлуку!!!

Name

Рс

28.05.2018 08:00

Наравно да оце све да покраду

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре спас

28.05.2018 08:25

Лако је тразити партнере кад радницима дају плацу ид 400км. Па и Конго има вецу плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС.Референдумска Српска

28.05.2018 10:40

Чудо не тразе политицаре.А и вријеме је за неки референдум.није одавно.

Name

Ин

28.05.2018 19:11

Перо Цориц из Целинца .Ух и његову имовину треба провјерити.

ОДГОВОРИТЕ