Курц брине због мигрантске руте

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је да је аустријска влада забринута због настанка нове балканске мигрантске руте и најавио да ће водити разговоре са земљама дуж те руте.

Свијет 27.05.2018 | 20:10
Курц брине због мигрантске руте
Аустријска влада састала се данас у Мауербаху гдје је разговарала о актуелној ситуацији у Аустрији и шире, а том приликом упозорено је на формирање нове балканске руте.

Курц је с тим у вези истакао да Аустрија неће дозволити да се понови ситуација из 2015.године.

Он је, у разговору са новинарима, у више наврата нагласио да је број долазака миграната у Грчку ове године већ достигао 18.000, што је, како је констатовао, “веома, веома велика бројка”.

То је, у поређењу са прошлом годином раст од 150 одсто, указао је Курц, додајући да нова рута води преко Албаније, Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније до западне Европе.

Он је најавио да ће најпре са албанским премијером Едијом Рамом, који долази у посјету Бечу, разговарати да се мигранти зауставе већ на спољним границама избјегличке руте.

“Ради се само о питању воље”, сматра Курц.

И вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе сматра да се може спровести у дјело затварање нове балканске руте.

“Ако то не успије онда ће Аустрија, уз помоћ министарстава унутрашњих послова и одбране, своју границу затворити”, најавио је Штрахе.

На питање који ће број миграната представљати критичну трачку послије које би се прешло на затварање границе, челници аустријске владе нису жељели да дају одговор, али тврде ће урадити све како се бројке из 2015 не понове.

Курц каже и да тренутно стање није “алармантно“.

Министар унутрашњих послова Херберт Кикл, приликом доласка у Мауербах на засједање владе, рекао је да се кретање миграната детаљно прати и потврдио да ће границе, ако буде потребно, бити затворене.

Најавио је да ће од понедељка да контактира своје колеге дуж руте од Грчке до Словеније.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Рефо Дзиз

27.05.2018 19:19

Некада су се у Аустрији мигрантске кризе ријесавале на другацији нацин.(Блајбург).

ОДГОВОРИТЕ
Name

конкретно

27.05.2018 19:33

А њега боли презиме шта се дешава , чуј није алармантно

Name

Скини

27.05.2018 19:43

Фрау Меркел, па онда ресавај исламисте !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

28.05.2018 03:22

Бас тако.

Name

Карго

27.05.2018 20:36

Карго авиони и покупис сваки мјесец како из које земље долази тако их вратис. након пар пута то урадис неце висе јер нису у питању избјеглице него мигранти из Афганистана, Пакистана, Индије. Неки од тих људи су отенцијално веома опасни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сулц

27.05.2018 21:03

И успут нек се и побрине висе око свог презимена.

ОДГОВОРИТЕ