СЛО: Туга у Марибору, Олимпија шампион!

Љубљанчани су постали прваци Словеније на основу бољег међусобног скора од "вечитог" ривала.  Каква драма у Словенији - Олимпија са пенала до титуле, у Марибору ће бити бесни на Скомину! Змајчеки у Домжалама извукли бод вредан титуле.

Фудбал 28.05.2018 | 11:45
СЛО: Туга у Марибору, Олимпија шампион!
Екипа Олимпије други пут у историји је постала шампион Словеније, пошто је у последњем, 36. колу као гост одиграла 1:1 (0:0) са Домжалама.

Бод вредан титуле, "змајчекима" је донео Рок Кронаветер, голом из пенала који је у 81. минуту досудио најбољи словеначки арбитар Дамир Скомина.

Досадашњи првак Марибор рутински је победио Горицу 2:0 (2:0), па је завршио сезону са 80 бодова, колико и Олимпија.

Титула се сели у Љубљану на основу међусобног скора, који је такође нерешен (1-2-1, гол разлика 4:4), али је Олимпија у те четири утакмице дала више голова у гостима. Пресудан је био дерби одигран 19. маја, Марибор - Олимпија 2:3, у коме је победоносни погодак постигнут у 90. минуту.

Марибор је после вођства Домжала у недељу поподне имао резултат који га је водио на врх, али он је био актуелан само 14 минута.

"Љубичасти" са 14 титула остају далеко најуспешнији клуб у самосталној Словенији.

Горица и некадашњи југословенски прволигаш Олимпија, која је престала да постоји 2005, шампиони су били по четири пута, Домжале и нова Олимпија по два пута, а Копер једном.



Олимпија из Љубљане нови је шампион Словеније, а начин на који је дошла до ње у последњем колу свакако ће изазвати бес у редовима главног конкурента Марибора. Змајчекима је уочи гостовања у Домжалама био довољан бод за титулу и на крају су одиграли 1:1, док је Марибор на свом терену победио Горицу са 2:0. Оба тима су шампионат завршила са по 80 бодова, али Олимпија је боља у међусобним дуелима. 

А мирисало је да ће се десити чудо, пошто су Домжале повеле у 67. минуту поготоком Ловра Бизјака. И тај резултат је гарантовао Марибору нову титулу.

Кренули су Љубљанчани после овога на све или ништа. А у 81. минуту Дамир Скомина је практично решио питање шампиона. Дуел Тилена Клеменчича и Стефана Савића на ивици казненог простора је после мало оклевања означио као пенал.

Јасно је да је Клеменчич одгурнуо фудбалера Олимпије, али овом је већ бежала лопта у гол аут, а притом би у некој другој, квалитетној лиги, овај дуел могао да буде окарактерисан и као мало чвршће ремпловање. Скомина је ипак мислио другачије.

Лопту је на белу тачку ставио Рок Кронаветер који је лопту послао у леви, а голмана Домжала у десни угао - за велико славље огромног броја навијача Олимпије на стадиону, али и око њега.

У финишу је Скомина морао да прекине утакмицу на десетак минута. Прво је искључио једног члана стручног штаба Олимпије, затим и тренера гостију Игора Бишћана. Притом је и полиција била у припавности, јер су се навијачи гостију спремили да уђу на терен како би прославили трофеј.

Меч је настављен, Олимпија је, мање-више, рутински сачувала резултат и домогла се пехара, односно пласмана у квалификације за Лигу шампиона овог лета.

СЛОВЕНИЈА 1 - 36. (ПОСЛЕДЊЕ) КОЛО

Недеља
Анкаран - Алуминиј 2:1 (2:0)
Домжале - Олимпија 1:1 (0:0) 
Кршко - Цеље 0:1 (0:1)
Марибор - Горица 2:0 (2:0)
Рудар Велење - Триглав 0:1 (0:0)

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар