Порука Ирану: Будите нормални!

Америка ће третирати Иран као пријатеља, уколико прихвате захтјев САД да се понашају као нормална нација, рекао је државни секретар САД Мајк Помпео.

Свијет 27.05.2018 | 10:29
Порука Ирану: Будите нормални!
Помпео је у екслузивном интервјуу за персијски сервис "Глас Америке" рекао да је циљ нове стратегије за Иран коју је објавио раније ове недеље, да постави услове иранским исламистичким лидерима да се понашају као "нормални лидери".

Помпео је објаснио да када каже "нормални", мисли на лидере који не пљачкају свој народ, или троше народни новац на - како се изразио "авантуре" у Сирији и Јемену, преноси "Глас Америке".

"Уколико будемо могли да створимо услове у којима се ирански лидери више не буду понашали на тај начин, ирански народ ће бити веома успјјешан, Американци ће посећивати ту земљу и имаћемо све те сјајне ствари које постоје када смо пријатељи и савезници", рекао је Помпео.

Помпео је детаљно објаснио један од 12 услова из свог стратешког говора, рекавши да би Иран требало да дозволи Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) да изврши инспекцију војних локација и истраживачких лабораторија. У говору одржаном 21. маја, Помпео је затражио да ИАЕА добије неограничени приступ "свим локацијама широм земље".

Амерички државни секретар је говорио и о америчком захтјеву да Иран прекине с пријетњама да ће уништити Израел, као и са претећим понашањем према околним земљама. Рекао је да ирански лидери не само да би требало да престану да охрабрују повике у јавности "Смрт Израелу", него и "Смрт Америци", преноси "Глас Америке".

"Када имате високе лидере и друге који подржавају таква лажна окупљања на којима се не ради ништа друго него узвикује 'Смрт Америци' или 'Смрт Израелу', иранско руководство би требало да то заустави… јер то није права ствар за њихов народ", рекао је Помпео.

Он је поновио да САД не желе промјену режима у Ирану и савјетовао групе Иранаца у егзилу да не траже то.

"Не желимо да позивају на промјену режима", рекао је Помпео и додао да докле год те групе раде на истим циљевима као и САД, он подржава њихове напоре.

Међутим, Помпео је нагласио да се неке "мање" опозиционе групе нису увијек сврставале уз америчке циљеве, мада није невео на које групе мисли.

"Желимо да они раде у интересу иранског народа, обичних грађана, који не желе ништа друго него да живе свој живот, да могу да скину хиџаб, да иду на посао и подижу породице и моле се на начин на који то желе", каже Помпео за „Глас Америке“.

Помпео је нагласио да ће администрација америчког предсједника Доналда Трампа подржати напоре Конгреса да усвоји мјеру, којом ће покушати да разоткрије сакривено богатство водећих иранских лидера, које многи критичари унутар Ирана сматрају корумпираним.

"Ирански народ заслужује истину. Имате руководство које које ставља новац у џепове, користе биознисе као номиналне изворе, а искрено, једноставно краду. И то толико да ми то можемо да докажемо и прикажемо, тако да подржавам прилику да то предочимо иранском народу, како би они сами могли да одлуче да ли су то појединци које они желе да воде земљу", рекао је Помпео.

Закон о транспарентности својине иранског руководства тражио би од америчког Секретаријата за финансије да објави извјештаје о процјенама богатства високих иранских лидера за које се сумња да су корумпирани. Предлог закона усвојен је у представничком дому у децембру, а сада га разматра сенатски одбор.

Помпео је такође рекао да Стејт департмен "свакодневно" ради на томе да доведе кући Роберта Левинсона, Американца који је је нестао 9. марта 2007, док је као приватни детектив боравио на иранском острву Кис.

"Што се тиче других Американаца у притвору у Ирану, надамо се да ће руководство Ирана, предсједник Роханим, министар спољних послова Зариф, врховни лидер ајатола Хамени, схватити да је у њиховом најбољем интересу, и ни због чега другог него основне хуманости да дозволе тим невиним Американцима да се врате својим породицама", закључио је Помпео.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зоки

27.05.2018 11:10

Ни близу оно сто Ви радите у свијету малим народима,нека Вас Враг носи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно ,

27.05.2018 16:20

Сте паметни,боље је онда да вам предају дрзаву.

Name

елиот

27.05.2018 12:27

Можда ако исте увјете поставите и Израелу, па ће се и Иран можда са истим слозити!.

ОДГОВОРИТЕ