Југословенство у радним акцијама

Југословенство се некада можда и највише доказивало кроз радне акције. Тај дух и данас провејава међу југоносталгичарима који настоје да у сасвим другачијем систему очувају сјећање на слогу, јединство и рад који је стварао Југославију. Треће окупљање акцијаша и омладине Југославије одржано је у Лопарама.

Република Српска 26.05.2018 | 21:18
Југословенство у радним акцијама
Сва југоносталгија с простора бивше државе смјестила се на једном мјесту. Најстојећи да данашњим младим генерацијама пренесу идеал братства и јединства, пожртвовања и рада за опште добро, југоносталгичари се највише сјећају и причају о радним акцијама.

“То не можете да опишете и можете само да доживите. То је нека срећа у самој души и срцу. Срећа је када видите људе које нисте видјели 20 година. Вриједност је то што се не примјети да се нисмо виђали. Трудимо се да дамо примјер младима. Трудимо се да ми будемо корјен, а они стабло”, рекла је предсједница Удружења “Мајевички акцијаши” из Лопара Звездана Дејић.



Начелник општине Радо Савић је навео да је ово блистав примјер младим људима.

“Шаљу лијепу поруку да смо прије свега људи и да административне границе између нас не постоје.”

Манифестација сјећања на радне акције названа је “Мајевица зове”. Одазвали су се сви, како кажу некадашњи акцијаши, исто као у доба Југославије, без питања, захтјева, жеља…



“Емоције су заиста јаке. Ту сам трећи пут и сви ми кажу да више нисам гост него његов пријатељ”, рекао је Александар Цвар који је из Словеније дошао у Лопаре.

Ариф Сиротановић из Брезе каже да је био на пет радних акција и за то вријеме освојио осам ударничких значки. Љубав и пријатељство које је стекао са одређеним бројем људи на радним акцијама никада није запоставио, навео је он.

“Лопаре су примјер како се од заборава чувају давне радне акције и како се младима даје позитиван примјер. Они од некадашњих акцијаша стичу одређена искуства”, рекао је Зоран Матијевић из Србије.

Осим тога што су настале као потреба за обнављањем земаља након ратова, радне акције биле wсу темељ за полет младих, како би се склонили од незаинтересованости за политику, друштво и систем вриједности који се, чему свједочимо данас, муњевито мијењао.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ми садили

26.05.2018 21:20

Ми сно засадили 10 милиона садница.Ови западни демократи данас само сијеку и лапају.Ха ха демокуратија.Лоповлук бре све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

27.05.2018 06:34

Да је било у интересу оцување дрзаве, неби олос сједила на пивским гајбама него би исли на радне акције.Колико ми је познато.уносније је у БХ водити малу опстину него бавити се својом струком.Ријец је о цовјеку са ЦХ дрзављанством и заврсеним докторатом.......!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

27.05.2018 07:32

Рад за сендвиц и пасуљ блистав примјер омладини ? Само сањајте, никад висе таквих будала. Пресвуците политицаре у радницке комбинезоне па се загрлите, радите,копајте и пјевајте до миле воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопаре

27.05.2018 07:54

Бозе !!! Стварно су ови Лопарци специјални слуцајеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

27.05.2018 08:29

Будала и кривог дрврећа никада неће нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

28.05.2018 11:07

Поседујем апарат за запрашивање,долазим али само незнам који прашак да применим,мислим да би добро дошао и онај протов велике гамади.

ОДГОВОРИТЕ