Акцизе и кредити: Биће још горе

Новац од акциза садашња гарнитура власти искористиће за враћање узетих кредита, истакнуто је у емисији "Изазови" БН телевизије. Економски  стручњаци упозоравају да ће сва поскупљења грађане да ударе по џепу, те да ће ситуација бити још гора него што је сад.

Република Српска 25.05.2018 | 22:10
Акцизе и кредити: Биће још горе
Новац од акциза требао је да покрене изградњу ауто-путева и путева, али се од од тога није ништа десило јер су паре намјењене за инвестиције послужиле да се закрпе рупе од већ узетих кредита. БиХ је у протеклих десет година успјела прикупити скоро осам милијарди КМ на основу постојећих акциза на гориво и средстава за путарине, али се ипак градило уз помоћ кредитних задужења.

“У једној земљи која је лошег финансијског стања, намет је изазвао ланчано поскупљење свих производа, ситуација ће бити још гора
када дође вријеме бербе и на крају ћемо доћи до тога да ће то бити удар на џепове домаћинстава у БиХ и Српској, а да је велико питање ко ће се тим ауто-путевима возити”, каже економиста Зоран Павловић.

На веће цијене потрошачи су одговорили мањом потрошњом па је изгубљена основна намјена.

“Имамо ефекат да се пораст пореских давања  враћа мањом потрошњом и са мање буџета, а то је била основна намјера. Дакле ради се о одлукама које имају доста штетних посљедица и у овом тренутку немамо ни једну  позитивну одлуку”, каже проф. др Миленко Станић, економиста.

Дужничко ропство је све ближе.

“Коначан корак који нас чека је да страни повјериоци узму наша природна богатства, прије свега шуму и  електорпровреду када ће (као у Бугарској) дици цијене струје, сјећи и продавати шуму и на тај начин враћати дугове”,  појашњава Алекса Милојевић, економиста.

Ово је пат позиција, упозоравају економисти, наглашавајући да власт нема концепт за излаз из кризе.

“О том концепту се не размишља. Једина логика којом се воде представници јавне администрације јесте преживљавање од избора до избора како да једна гарнитура власти сачува позицију и стечене привилегије”, истиче Станић.

"Имамо ситуацију гдје се већа вриједност ствара у буџетским институцијама него у индустрији, буџети створе око 800 милиона а индустрија око 7 милиона КМ. Имамо и вишка 70 хиљада радника у јавном сектору, а свега 40 хиљада у индустрији”, каже Милојевић.

“Ми стварамо такву пословну климу која је одбијајућа за инвеститоре, како за домаће тако и за стране. А без тога нема запошљавања и нових радних мјеста”, додаје Павловић.

Републка Српска има велике потенцијале и огромна природна богатства, али нема Владу која ће то да искористи и да претвори у материјално добро, поручили су економисти у емисији "Изазови" БН телевизије, наглашавајући да без озбиљне политике нема напретка.

(БН телевизија)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Опс

25.05.2018 20:44

Они су узели паре и одоше одавде...шта ће ови који остају овде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.којотовски.

26.05.2018 04:23

Браво.а ми остајемо да се патимо у бједи.

Name

опс-ре

26.05.2018 05:54

Остаћете да гласате и даље за Додика а он нек вам пјева ону пјесму-док ја пјева народ плаче нема пара ни за гаће.

Name

Ре

26.05.2018 08:15

Павловић и Станић немају никакве везе са привредом нити су када радили у привреди, тако да је њихова прича о привреди теоријска констрикција која нема везе са стварношћу.

Name

ре РЕ

26.05.2018 13:17

Можда је Милојевиц радио у Енергоинвесту,али не зна ни он ништа.Али се у вријеме СФРЈ могло одлицно профитирати ако си имао титулу др и зато он никако не мозе да заборави оно вријеме .Негдје 90-тих се био ухљебио код Карадзица на Палама,нисмо цули да је ишта конкретно урадио.И видимо да данасњи СДС не рацуна на њега,вјероватно сто су добро спознали његове капацитете и могуцности.

Name

Брод

25.05.2018 21:39

Ови економисти незнају енглески, владу мозе да води само онај ко неразумије " дугује-потразује".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

26.05.2018 05:46

БРОД. Казес да не знају енглески. Ти не знас нас језик. Не разумије се писе одвојено.

Name

Одговор РЕ

26.05.2018 12:50

Свако зна ако узмес кредит и потросис у несто сто не доноси новац да си доњи.Нетреба ту нека посебна памет.Народски рецено залозис од тате и маме куцу дигнес кредит купис ауто, идес на море , партијас и само једно јутро немас ниста.

Name

Титаник

26.05.2018 13:39

Рс тоне ли тоне, кредит на кредит,..докле могне могне,.

Name

Ацим

26.05.2018 04:53

Овако то иде,власт се годинам задузује те паре се не улазу да би се инвестирало и створила нова вриједност него мањи дио новца од кредита се троси за плате и пензије и тако се купује какав такав социјални мир,а веци дио новца од кредита људи на власти присвоје разним махинацојама.Знаци само појединци у врху власти имају лицни профит од кредитног задузења дрзаве јер се они присвајајуци тај новац богате.Ста се даље десава,рате долазе на наплату посто се улагањем од предходних кредита није стварала нова вриједност него новци нестали без трага власт је принудјена уводити акцизе,порезе и намете градјанима а упоредо са тим це бити принудјена и вец то цини смањивати плате пензије и отпустати раднике из јавног сектора.Е сада они из реалног це се радовати отпустању оних из јавног али грјесе Не отпустају се они зато да би се новац од њихових плата у види постицаја пласирао у реални сектор да би се он стимулисао да погура стандард и економију него це се отпустати сто једноставно неце бити новца за њихове плате.Како це то отпустање негативно утицати на реални сектор и погорсати постојеце стање.Па једноставно главни потросаци и корисници услуга реалног сектора су будјетски корисници који своје плате тросе на производе и услуге из реалног сектора.И ако се ови из реалног сектора увјек радују отпустању и смањивању плата у јавном сектору они се у ствари радују својој пропасти.Јер уз акцизе производјацима и власницима бизниса је вец порасла цијена производа и услуга па и они морају повецати цијену крајњем потросацу а крајни потросац је остао без посла или су му смањена примања па он висе нема ста да троси купује само хљеб и води голи зивот.И тако "реални"сектор губи кориснике својих роба и услуга и он неминивно пропада.Тако на сцени је тотална пропаст народа само це из ове прице добро проци појединци из врха власти који су јавна средстава успјели махинацијама присвојити себи и енормно се обогатити.А та средства која су присвојили су заправо стецена кредитима и морају се вратити а врацаце их народ јер це се морати одреци плате,пензије остати без посла.Дакле власт нас је буквално опљацкала и од нас направила бједу те нам унистила будуцност а ми опет јадни идемо пљескамо,гласамо заборавимо гладне трбухе дивеци се "патриотама"као сто је Дусанка Мајкиц који као бране српство од Бакира и бакироваца.Е народе то је само трик она србује за десетине хиљада марака мјесецно а не из патриотизма а доказ свему томе је да су се веома лако са бакировцима договорили око уводјена акциза и намета градјанима.Када се доносе закони који гладном народу стезу омцу око врата примјетицете да тада у парламенту БиХ нема нацјоналне реторике потезања виталних нацјоналних интереса него влада слога и хармонија.Али народе тразили сте гледајте и трпите,ако вам се свидја видјено опет затразите исто на октобарским изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

26.05.2018 04:53

Још само да подигну ПДВ и онда је крај.То планирају послије избора па ви гласајте за СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.05.2018 07:08

И акцизе на струју уводе. То је “европска пракса”...

Name

зуx

26.05.2018 09:19

И смањење плата се вец калкулисе и припрема одлука која мозе проци у слуцају тузби...

Name

гавран

26.05.2018 05:27

..опет овај милојевиц..економиста из времена кад је у фабрици мотика радило 250 људи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: ГАВРАН

26.05.2018 10:59

Паметнији је од тебе. Њему је бар свака на мјесту, и све сто је ових година говорио био је у праву.

Name

Раде

26.05.2018 05:59

Ста друго очекивати,знамо ми како је сада и како це да буде,све је скупље и скупље ,њима то несмета јер имају плате које могу поднијети све скупоће,а обицан народ ,пензионери глупи који шуте треба ово растјерати сви на улице,плата несмије бити већа од 1800 марака никоме ,а сви сто примају увести порез 10 посто и видјет цете како има новца за пензионере минимум 800 марака пензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

26.05.2018 06:46

Е да *ебе матер горе не може бити. Пун ми је кофер тих ваших стручњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

26.05.2018 09:49

Мозе мозе пријатеље бити горе. Бице горе ако ова секта побиједи у октобру . Након избора уводе акцизе на струју повецаце пдв уводе порез на плате насим људима који раде уинстранству . Сви ти зкони и одлукесу спремнецекају сам да узму изборе , несмију прије избора неце нард гласати за њих али послије избора то иде по хитном поступку.

Name

ре

26.05.2018 13:20

Бице и акцизе ИИ за гориво,а мозда цак и акцизе ИИИ,ако зафали лове.

Name

Коментар

26.05.2018 10:25

Ста га брига. Сад уци руски па це тамо мало да пјева. Увдје је српском народу опјевао опело...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

26.05.2018 13:10

Шта це бити видјецемо.Сигуран сам да се неце десито ово што предвиђа овај Милојевић,кога инаце уопште не цијеним.То да це сијеци насу суму да би се намирили.Знаци ,само нови кредити,репрогрм и те ствари.Дуг це расти.Дефинитивно се неце тим бавити велики играци типа ММф.Евентуално нека од насих банака,и сада то раде.

ОДГОВОРИТЕ