Српска мора измирити обавезе

Економски аналитичар Зоран Павловић анализирао је за Клиx. ба одлуку Владе Републике Српске да половином ове године на Бечкој берзи емитује еурообвезнице у износу од 200 милиона еура, упозоривши да је упитан правни оквир за такво задуживање.

Република Српска 25.05.2018 | 17:30
Српска мора измирити обавезе
„Ове године је било потпуно јасно да ће бити велики притисак на измирење обавеза по основу доспјелих кредита. У случају Републике Српске то је ове године скоро милијарда, у случају Федерације БиХ миљарда и двјесто милиона КМ. То се, практично, знало и претходних година, али нико није покретао питање осигуравања финансијских средстава с европских берзи, односно прикупљања новца путем еврообвезница, јер то није било потребно. Имали су изворе финансирања на домаћем тржишту. Међутим, ту је дошло до законског лимита и ту више простора за ново задуживање нема“, објаснио је Павловић.

Напоменуо је да је, с друге стране, Федерација БиХ консолидовала дио сектора војног комплекса и производње оружја, који је почео да доноси нове приходе у буџет.

„Због тога Федерација БиХ нема такав притисак, или толику потребу за задуживањем. Република Српска има. Због тога постоји идеја да се покуша доћи до могућности да се Република Српска као ентитет појави на Бечкој берзи, што је правно врло упитно да ли је могуће. Јер, свака берза, односно свака држава, а берза је државни орган, прописује ко се на берзи може појавити и под којим условима може емитовати обвезнице које ће понудити на тржишту. Ситуација је таква да још увијек није нађен правни оквир да се РС као ентитет може појавити на Бечкој берзи, осим ако правници нису успјели пронаћи модалитет у међувремену“, казао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Подсјетио је да је Министарство финансија РС имало таквих идеја и прошле године, али да је код задуживања на нивоу ентитетске владе био упитан правни оквир.

„Оно што се сигурно могло урадити, али се очигледно није радило на томе, је да се ентитети договоре да изађу на међународно финансијско тржиште на нивоу БиХ, односно Централне банке БиХ, која би онда тај посао урадила по стандардима који важе за земље у окружењу. То је урадила Македонија, они су прикупили 250 милиона еура прошле године. Сада је ситуација доста нејасна. Постоје обавезе које се морају измирити. Притисак на буџет је велики, али да ли ће та опција моћи правно и законски да се уоквири, дефинише и реализује, то ћемо видјети“, рекао је Павловић за Клиx.ба.

Наш саговорник је подсјетио на ријечи министра финансија РС, када је представљао програм задуживања на Берзи у Бечу, да је достигнут законски максимум задуживања једног правног субјекта, или ентитета, у оквиру расположивог кредитног потенцијала банака.

„Не може банка да буде, то се банкарском терминологијом зове експонирана, према једном клијенту више него што то закон прописује, у односу на потенцијал који има. Јер је то онда превише ризичан пласман. У цијелој тој цијелој причи Влада РС је дошла у ситуацију да практично нема могућности да обвезнице, које би можда емитовали на домаћем тржишту, нека од финансијских институција повуче.

То је тако без обзира на то што у финансијским институцијама има много новца који није пласиран, због тога што немамо ни куповну снагу тржишта, нити нове инвестиције, нити добру пословну климу. Банке имају вишак новца, оне би га радо пласирале чак и владама, иако је то релативно ризично или упитно ризично. Али је ситуација таква да је то лимитирајући фактор, а не неповјерење“, објаснио је Павловић.

Упозорио је да је други проблем који ће бити везан за излазак на међународно финансијско тржиште бонитет.

„Вриједност обвезница које је емитовао Агрокор на међународној берзи је нагло пала када је кредитна агенција дефинисала да нешто није уреду и оборила рејтинг. Тренутно БиХ нема неки рејтинг, тако да је цијена која се мора платити за новац који би неко дао за обвезнице, а које би емитовала БиХ, односно РС, биле каматно високе. Могућност да је јефтин капитал је упитна код оваквог задуживања, јер бонитетне агенције немају, а нема ни Међународни монетарни фонд, добра очекивања у вези с Босном и Херцеговином, тако да ће тај новац бити доста скупљи“, рекао је Павловић.

Предвиђа да би емитовање еурообвезница на Бечкој берзи било интересантно, јер је тренутно ситуација таква да ко год има новац на Западу, или не добива никакву камату, или плаћа банци што је његов новац у банци.

„Ситуација је таква да нема пројеката за инвестирање који су лукративни, који доносе новац. А новца има, јер је неолиберални концепт економије учинио да држава не смије држати равнотежу између најбогатијих и најсиромашнијих. Изгубљена је средња класа, изгубљена је куповна моћ. Сад је ситуација да најбогатији имају толико новца да не знају шта с њим да раде.

Онда ће пристати да иду у ризичнија улагања ако носе већу камату. С друге стране, међународне финансијске ситуације су у истој ситуацији. Врло често дају одређене пројекције развоја БиХ које су нереалне, али дају покриће, или дају право Европској банци за обнову и развој и другим кредитним институцијама да пласирају средства јер се, као, очекује побољшање“, казао је Павловић за Клиx.ба.

Потцртао је да новца има, а да пласмана нема, и да је то добра позиција за било кога ко би хтио да повуче обвезнице.

„Лоше је што РС по том основу жели да повуче средства за отплату дуга. А и оно што је направљен ребаланс прије неколико дана, умјесто да се тај новац уложи у реални сектор и запошљавање те стварање нове вриједности, они су практично 90 посто тог новца предвидјели за капиталне инвестиције. У пријеводу би се могло рећи да су то разни инфраструктурни пројекти гдје се може бити много добар ако сте, као политичар, у добрим односима с реализатором посла“, закључио је економски аналитичар Зоран Павловић.

Подсјећамо, у Министарству финансија РС су рекли да ће влада у наредном периоду утврдити одлуку о првој емисији обвезница на међународном финансијском тржишту у којој ће бити дефинисани сви услови емисије, имајући у виду ситуацију на међународном финансијском тржишту, као и кредитни рејтинг земље.
 
Клиx

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Подрска

25.05.2018 15:49

Будуци министар финансија. Кад оборимо црвену банду. Имамо људе који це консолидовати будзете запослити народ и направити поново од ове дрзаве то сто је некад била а то је задња рупа на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.05.2018 17:09

Стани мало.Сто га затрпавас са послом? Прво да заврси посао у сецерани БН.

Name

Ре

25.05.2018 17:09

Радари...

Name

Ха ха

25.05.2018 17:20

Па овај није могао водити фирму од 5 радника. За то вријеме ју уназадио да и сад газде борбу воде да испеглају његово знање. Сарлатан бозе сацувај. Распитајте се по БЛ ко је он. Немојте лупати безвезе.

Name

Бајо

25.05.2018 17:20

Банкрот

Name

Задузење је спас

26.05.2018 13:00

Искрено се надам да це влада обезбиједити нове кредите. Ја сам будзетлија, и знам да док има кредита и задузења бице и плата. Одлицно би било ако се ово оствари.

Name

Изгледа

26.05.2018 13:02

Да је катанац близу,...Миле дери козу са ледја поданика, подрска ..

Name

Милан

25.05.2018 16:26

Па овај стручњак је радио економску студију око набавке фамозних радара и рекао да је оправдано да се иде у приватно-јавно партнерство...Ако је тад био нестручан како да вјерујемо сад у његове ставове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.05.2018 17:00

Људи ово је јос једна крадја резима ,ако га једино Дрзава БиХ неспреци !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Задузење на задузење

25.05.2018 17:04

Мозе то Додик са приватних рацуна да измири. Немате сансе за било коју берзу. Јос 300 мил вам се сваке године даје на поклон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

26.05.2018 09:56

Овај цовјек је требао бити министар финансија . Врхунски струцњак . Такви људи нам требају у свим брансама.

ОДГОВОРИТЕ