Новац од акциза и даље “заробљен“

Јавно предузеће „Ауто-путеви Републике Српске“ је у великим проблемима, јер им у јуну доспијева рата кредита од 11,9 милиона евра, а новац од акциза на нафтне деривате не добијају од фебруара. Док су путарска предузећа у опасности, јер немају од чега да враћају кредите, новац од додатних акциза стоји заробљен на рачуну у Централној банци БиХ.

Босна и Херцеговина 24.05.2018 | 20:41
Новац од акциза и даље “заробљен“
Јавно предузеће „Ауто-путеви Републике Српске“ у овој години мора да обезбиједи 24 милиона евра за враћање кредита ЕИБ-у и ЕБРД-у, али тај новац и даље стоји заробљен на подрачуну Централне банке гдје се од повећања акциза на гориво прикупило око 100 милиона марака.

Министар финансија Републике Српске апелује на представника Федерације БиХ у Управном одбору Управе за индиректно опорезивање да подржи одлуку о расподјели средстава која се примјењује већ 10 година.

Из Савеза за промјене одговарају да су странке акцизне коалиције, међу којима је и странка Зорана Тегелтије о овоме требале да размишљају прије него што су увели додатне акцизе које су довеле до драстичног поскупљења горива. Тада није било проблема, а СНСД, ХДЗ и СДА су се лако договориле око увођења новог намета за грађане.

Да држање новца на подрачуну Централне банке није добро и да директно угрожава јавна путарска предузећа, сматрају и економисти.

Настојањем странака акцизне коалиције да се што прије уведе повећање акциза на нафтне деривате, дошли смо у ситуацију да грађани плаћају скупље гориво, прикупљени новац стоји заробљен, а путарска предузећа морају да се задужују.



БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Какофонија

24.05.2018 18:53

Супер. сад ће Додик емитовати европске обвезнице, кад већ нема пара од акциза. На клиxу јавља неки наш стручњак, да је Агрокор пропао управо на таквим обвезницама, али то нашег храброг бају неће спријечити, да нас ували у говна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

25.05.2018 12:30

Чувају се паре за предизборну кампању. Треба сто хиљада гласова купити, свакоме по педесет и колико изађе.

Name

ре

28.05.2018 10:27

Неки би да зиве на тудји рацун како су навикли,...теско це то ици..ускоро це услиједити и измјена коефицијента од прерасподјеле пореза УИО,....заврцу се пипе,...

Name

кики

24.05.2018 19:03

66,3 - 33,7 и није никаакав проблем и ако се салије ививе у федерацији од 66,3 ал ето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.05.2018 20:36

Оце Миле и Зељка да на уплацених 17 милиона из Српске у расподели добију 43 милиона. Неце да мозе

Name

Ре: кики

24.05.2018 20:38

Проблем је што сте потрошили свега 22% горива, у врх главе. Како видим, Баја је насамарен. Гласао за акцизе, а сад и ако добије, биће много мање него што је мислио.

Name

мозе

24.05.2018 20:48

Нема проблема. Ако цемо гледати по сипању горива нека се уведе тај систем. Онда Република Српска нека донесе нови закон и омогуци наплату путарине на појединим мјестима на магистранлним путевима као сто су нпр медјуентитетска линија(пролазне рампе на сваком прелазу медјуентитетске линије). Па да сви камиони и аутомобили из ФБиХ плацају корисцење путева у Републици Српској када иду према западу. Гледас да је 66% горива купљено у федерацији али нецес да погледас мапу путева и видис да 90% медјународног саобрацаја федерације пролази путевима РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. По томе испада да камион који наспе гориво у Маглају и иде за Њемацку треба да путарину плати само федерацији иако минимум 100 километара иде кроз Републику Српску која треба да одрзава путеве и гради аутопутеве. По томе испада да РС треба да одрзава те системе само од новца који це узети само од својих градјана умјесто од свих који их користе. Праведно је једино да се корисцење пута плаца ономе ко је власник од стране онога који га користи. А цињеница је да сва возила која иду из федерације иду ка истоку, сјеверу и западу морају да користе путеве Републике Српске(осим возила из Бихаца).

Name

кики

24.05.2018 21:20

Мозе ал кад буду у том смјеру користили ауто путеве..обицне путеве се нигдје на свијету не плаца..ил си ти цуо да се локални путеви плацају??? Ја јос не. Мани се те супље демагогије.

Name

ре мозе

24.05.2018 21:25

Сине регионални путеви су за вријеме Тита направити и отплацени кроз регистрације и осигурања давних дана...Акцизе на гориво се узимају за градњу ауто путева а не за наплату нецег сто је давно отплацено.

Name

075

25.05.2018 06:14

@ мозе Е онда МОЖЕ да се отпусте сви радници који раде у Ф. БиХ, погледај колону ка Источном Сарајеву, већа је око 17х него према Вогошћи, МОЖЕ да сељаци из "бољег" ентитета не продају у Ф.БиХ, нпр. у Тузли данас је око 70 % из "бољег" ентитета, а да се ја питам давно би почело и завршило "друго полувријеме" због таквих као што сте ви, ви као особа не као народ! Порука вама "Србуј и гладуј"!

Name

Ре Мозе

25.05.2018 06:44

Јел то фора из филма 'Ко то тамо пева'? Одлицна фора.

Name

Ре За 075 нидзо

25.05.2018 08:06

Па цовјек уопсте не србује, прица о путарини и има логике то сто прица. Бар онај дио који се односи на медјународни саобрацај. Висе од пола возила која пролазе путом Добој Самац су возила из федерације. И само да знате није тацно да се нигдје не плаца путарина на магистралним путевима и аутопутевима који су вец отплацени. Аутопут Београд - Загреб је направљен педесетих и отплатио се до распада дрзаве а онда су хрватска и србија поцеле наплату путарине. Србија је цак хтјела сад да уведе путарине на магистралним путевима за камионе и не би била једина. Не знам ста је добро у свему томе али је муслимане погодио у зивац.....

Name

Даре

25.05.2018 09:12

Ај не лупајте а којим путем ми из Исроцног Сарајева Фоце Гацка Висеграда Билеце Рудог Пала итд идемо у Добој Теслиц Б. Луку Мркоњиц итд. А и обрнуто. Тако да неглупирате ставове.

Name

Кики

25.05.2018 16:08

ЗГ_БГ никад се није плацало ниста док није направљен аутопут...прицате небулозе.

Name

Ре: Ре За 075 нидзо

25.05.2018 16:25

Али, није ријеч о путарини људи божији, него о акцизама на гориво. Нико не брани наплату путарине на аутопуту, али не можеш то наплаћивати на локалним путевима, то је ограничавање слободе кретања и узимање харача, то нема нигдје у Европи. Вриједан сте народ, само мало прогледајте и ријешите се овог Додика, биће боље и вама и нама. Помријећете гладни с њим.

Name

сељак

24.05.2018 20:27

НАС ПУТ У НЕПОВРАТ !

ОДГОВОРИТЕ