Алтернатива за ЕУ је и Србија

Велика Британија која се тренутно налази у процесу Бреxита и до 2019. планира да изађе из Европске уније тражи нова тржишта на којима би могла да инвестира.

Свијет 23.05.2018 | 22:45
Алтернатива за ЕУ је и Србија
Као једно од занимљивих мјеста за улагање енглеским инвеститорима је и Србија у којој бораве представници 16 компанија из Енглеске.

На пословном форуму у Привредној комори Србије (ПКС) на којем учествујуе око 60 представника српских и 16 из енглеских компанија као и представници Привредне коморе Лондон Соутхсиде оцјењено је да економска сарадња двије земље расте из године у годину.

Извршни директор Привредне коморе Лондон Соутхсиде Гери Мекдона каже за Тањуг да Србију виде као "младо и динамично тржиште" те да је Велика Британија заинтересована за развој сарадње са Србијом посебно у сфери ИТ индустрије, хотелске индустрије и угоститељства.

"Циљ је да истражимо могућности развоја пословних контаката са Србијом. Велика Британија, привредници из наше Коморе, заинетерсовани су за нова тржишта и извозне могућности, посебно у свјетлу Бреxита", каже Мекдона.

Укупна спољнотрговинска размјена у роби са Великом Британијом износила је прошле године 573,2 милиона долара у 2017. години, а Србија је остварила суфицит у износу од 58,6 милиона долара.

Укупна спољнотрговинска размјена је повећана за 22 процента у односу на 2016. годину показују подаци Привредне коморе Србије.

Мајкл Инглиш, власник компаније за консалтинг из Лондона и директор Лондон Соутхсиде коморе, каже да већ дуго послује на Балкану, посебно у Македонији и Хрватској а циљ му је каже, да истражи могућности за ширење посла и у Србији.

"Постоје изврсне могућности на вашем тржишту, нарочито послије Бреxита тражимо нова тржишта посебно у ИТ сектору, машинској и аутомобилској индустрији", објашњава Инглиш.

Подаци ПКС показују да у прва три мјесеца 2018. године, укупна спољнотрговинска сарадња је износила 148,8 млн долара, што је за 18,3 одсто више у односу на исти период 2017. године.

Укупан извоз робе у Велику Британију износио је 315,9 милиона долара прошле године и представља 1,9 процената укупног извоза Србије, а на листи извозних дестинација В. Британија је на 17. мјесту по вриједности извоза.

Директор Сектора за међународне економске односе ПКС Јелена Јовановић каже да је у 2013. години укупан обим трговинске размјене са В. Британијом био 401 милион евра, а прошле године 573 милиона евра.

"Другу годину заредом бележимо суфицит у размени са Великом Британијом. Увозимо највише аутомобиле и лекове, а извозимо аутоделове и пољопривредне производе. Наша шанса је у прехрамбеној индустрији, ИТ али и аутомобилској индустрији", наводи Јовановић.

Каже да су Британци који су гости Београда заинтересовани за улагање у индустрију вина као и индустрију производње воћа и поврћа.

Како би се оснажиле привредне везе двије земље, у ПКС је данас потписан и меморандум о сарадњи између наше и Привредне коморе Лондон Соутхсиде.

Иначе, у Србији постоје 476 активна привредна субјекта чији је већински власнички капитал из Велике Британије (преко 50 процената).

Највећа улагања Велике Британије у Србији се односе на компаније МидЕуропа Партнерс (прехрамбена индустрија), Бритисх Америцан Тобачо Соутх-Еаст Еуропе (дуванска индустрија), Албон Енгинееринг & Мануфацтуринг Плц (аутомобилска индустрија), Посеидон (некретнине), Ендава (ИТ сектор), ДС Смитх (индустрија амбалаже).

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

О Цему Ви То,

24.05.2018 11:13

какве инвестиције , арабци енглези ,и други купују простор ;где це они гисподарити ,ави само продавајте ;зато це вам унуци бити слуге кроз извесно време ,само гурајте момци.

ОДГОВОРИТЕ