БиХ мора да штити своје границе

Министар спољне трговине и економских односа БИХ Мирко Шаровић је изјавио за ТВ1 да БиХ треба да штити своје границе од илегалног уласка миграната и да је у сталној координацији са представнивима ЕУ о питању квота миграната јер у супротном БиХ може да се претвори у једну врсту гета чиме би се искомпликовала мигрантска криза.

Босна и Херцеговина 23.05.2018 | 22:38
БиХ мора да штити своје границе
Савјет министара је усвојио информацију што се тиче појачаног прилива миграната и акциони план са приједлогом мјера. С обзиром на то да се број миграната све мање задржава у Србији и Црној Гори, да Хрватска не жели да прима мигранте, то је аларм за БиХ и да треба да штити своје границе од илегалног уласка у БиХ, сматра министар Шаровић.
 
"Што се мене тиче, имао сам потпуно јасан став - с обзиром на то да се број миграната празни у Србији и Црној Гори, да ЕУ, односно Хрватска не жели да врши даљи пријем миграната, то је аларм за БиХ да поведе рачуна, да штити своје границе како би спријечила илегалне уласке у БиХ, а да број миграната задржи у оној мјери колико има капацитета и финансијских могућности. То је оно што треба да радимо, иначе ћемо постати једна врста гета", каже Шаровић и наглашава:

"Наравно, нико не оспорава хуманитарни аспект, али он треба да буде димензиониран у складу са могућностима БиХ. Да ЕУ жели да прими већи број миграната, онда би можда причали на другачији начин - овако не."

Политички скупови турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана у Сарајеву су изазвали низ контроверзи. Шаровић сматра да ови политички иступи нису законом забрањени, али да треба избјегавати изборне скупове лидера региона у БиХ.

"Учествовао сам у радном дијелу посјете. Долазак турског предсједника и ресорних министара искористио сам у корисне сврхе. Што се тиче одржавања политичког митинга, то је више унутрашња потреба Турске, али вјероватно су неке бенефите из овог скупа користиле и неке политичке опције у БиХ, прије свега у ФБиХ. Законом овако нешто није забрањено, али мислим да требамо избјегавати овакве манифестације јер оне увијек изазивају реакцију на више страна. Не мислим да је паметно да ово буде нека врста праксе", казао је Шаровић.

Али посјета турске делегације имала и позитивне ефекте , и то економске. Двије кључне теме - изградња два правца ауто-пута Сарајево-Београд и извоз бх.роба у Турску.

Турска је један од најважнијих економских партнера Босне и Херцеогвине. Обим робне размјене у 2018. години ће достићи 1,5 милијарду КМ марака, рекао је Шаровић.

"Обезбиједили смо извоз меса у наредних пет година у количини до 15 тона. То је чврст договор. Али смо ријешили нека спорна питања око извоза брашна и јестивог уља", рекао је Шаровић наглашавајући да са Турцима није једноставно преговарати.

И Пословни форум у Атину отворио је врата БиХ у нова тржишта. Министар Шаровић је, гостујући на ТВ1, указао да и даље нема договора ентитета о подјели средстава од акциза и та средства су сада неискориштена.

Самит ЕБРД-а који ће бити одржан у БиХ у мају 2019. године биће највећа економска манифестација икада одржана у БиХ. Окупиће најважније финансијске стручњаке, министре финансија из цијелог свијета, представиће се 2200 свјетских компанија, најавио је министар Шаровић.



(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Кадија

23.05.2018 20:59

Невјероватно је да има нормалних у мањем ентитету. Свака цаст господине Саровицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

24.05.2018 07:02

Фашистичко размишљање просјечног сарајлијице! Значи у Српској сви смо ненормални осим оних који вама одговарају и заступају ваше интересе.

Name

www.независникандидат.инфо

23.05.2018 21:12

Наведено, цитат: "инаце цемо постати једна врста гета"! Па зар странкама није јасно да ми вец јесмо једна врста гета! Зар странкама није јасно да треба тразити излаз из једне врсте гета? Сто је најгоре они сто нису у једној врсти гета, нити це икада бити, говоре сироким слојевима становниства о гету. Па, да ли је мозда ради вас на власти становниство у некој врсти "егзистенцијалног гета"???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас народа

23.05.2018 22:45

Само 15 тона!!!Мора да је нека греска!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрмр

23.05.2018 22:56

Јел нај министер поцео извоз свињетине у турску , и нафте у саудиску арабију ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзава

24.05.2018 02:03

Нек Федерација затвори границе према РС и то је то , тамам да додик показе да смо дрзава и каква смо драва .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

24.05.2018 06:46

Незнас колико би ме обрадовао.Да вам уведемо визе за Федерацију па да видим гдје би исли да крадете аутомобиле па бјезите у суму.

Name

коле

24.05.2018 03:20

Најболни бакиров министар..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантиц

24.05.2018 05:24

Ти би требао бити вјецни министар , заједно са Мектицем , једино вриједите а ове остале на сметљисте историје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тииих

24.05.2018 05:41

ПРАВДА.ЗА.ДАВИДА..ДАВИДОВ.ТРГ.ЗА.УВЈЕК..СТОП.НАСИЉУ.И.УБИЈАЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Кадију

24.05.2018 06:07

Ре кадија ето како кажеш у мањем ентитету има неко нормалан али на жалост у већем е титету нема нико нормалан.

ОДГОВОРИТЕ