Кинески пројекат у Милану на ивици пропасти!

УЕФА прети, дуг од 300. 000. 000 евра као омча око врата! Европска кућа фудбала сматра да Јонгхонг Ли не може да врати позамашну позајмицу коју је узео од америчког инвестиционог фонда. . . Генерални директор Марко Фасоне тврди да нови власници воде клуб на „здрав и балансиран начин“ и да су проблем дуговања из периода када ова структура није била у Милану.

Фудбал 25.05.2018 | 23:15
Кинески пројекат у Милану на ивици пропасти!
Црне слутње финансијских експерата су се обистиниле - УЕФА је и званично одбила Миланов предлог за нагодбу како би се избегло кршење правилника финансијског фер-плеја и цео случај иде на суд! Европска кућа фудбала решила је да радикалном мером пресече сваки покушај кинеских власника да се извуку и сада ће морати да плате за све што су направили откако су прошлог лета преузели клуб од Силвија Берлусконија.

УЕФА је решила да Милан пријави Судијској комисији Финансијске контроле при овом телу због, како је наведено, кршења прописа Финансијског фер-плеја. Тачније, због немогућности Милана да врати сав уложени новац.

„После детаљних анализа комплетне документације и изјаве клупских челника, Истражна комора сматра да околности овог случаја не дозвољавају закључак кроз нагодбу. Такође, донет је закључак да, поред осталих фактора, Милан није у могућности да рефинансира позајмицу чији је рок за исплату октобар 2018. године“, стоји у званичном саопштењу.

Шта сада чека Милан? После детаљних прегледа свих финансијских књига, следи саслушање у јуну, а онда би Милан требало да буде ударен по каси. Наводно, клубу прети драконска казна због играња са финансијама. Такође, Милану ће бити забрањени сви трансфери највероватније на једну, ако не и на две године, а врло је могуће да ће клуб бити искључен из свих европских такмичења бар на једну сезону. Милан је у финишу Серије А обезбедио место у Лиги Европе, што би значило да би Аталанта могла да заузме место Росонера, а Фјорентина би могла у квалификације.

Недуго пошто је званично објављено да се Милану спремају озбиљне санкције, појединци су направили паралелу са Манчестер Ситијем и Пари Сен Жерменом, тражећи одговор на питање - како Сити и ПСЖ могу да троше и веће суме новца, без казни?

Одговор је стигао убрзо. Финансијска експертиза каже да Миланов највећи проблем није новац утрошен за све трансфере од летос, већ оних 300.000.000 евра које је Јонгхонг Ли позајмио од америчког инвестиционог фонда Елиот. Кинеска администрација је кроз неке ситне уплате успевала да избегне да већ почетком године почне све ово што се дешава сада, али пред Миланом је огроман дуг - са свим каматама иде и на преко 380.000.000 евра и мора да буде исплаћен у цент до почетка октобра ове године.

Адвокатски тимови Росонера месецима уназад су водили борбу за нагодбу, да се пронађе начин за рефинансирање дуга, или да се нађу нови инвеститори који би покрили постојећи дуг, али од тога досад није било никаквих резултата.

Милан је такође имао задатак да остане бар на маргини од 30.000.000 евра између прихода и расхода, а како италијанска штампа јавља - клуб је тренутно на вредности од 100.000.000 евра разлике. То представља огроман дисбаланс који је створен не само великим трошењем, већ зато што клупски челници нису пронашли апсолутно никакво решење како да дођу до зараде кроз отварање нових тржишта, посебно кинеског.

Почетком године утицајни финансијски магазини дошли су до закључка да је Манчестер Сити далеко најмоћнији клуб у погледу покривености трошкова, фиксираних прихода, количине новца на банковним рачуна, али и инвестиционом потенцијалу, као и величини дуга. Нови шампион Енглеске, на пример, има чак 788.000.000 евра инвестиционог потенцијала, ПСЖ је трећи, Јувентус осми, а Челси девети. Поређења ради, Милан се налази тек на 34. позицији са 250.000.000 евра чистог дуга и тек 39.000.000 евра инвестиционог потенцијала.

Упркос свему томе, генерални директор Милана Марко Фасоне имао је смелости да изјави да је изненађен чињеницом да УЕФА није пристала на нагодбу.

„Битно је да Милан успостави чврст став после Уефиног саопштења. Као што можете да замислите, јако смо изненађени и осећамо велику дозу горчине јер смо очекивали да ће УЕФА прихватити наш предлог за нагодбу“, рекао је Фасоне.

Он се позива на чињеницу да је од увођења финансијског фер-плеја свим клубовима био прихваћен предлог за нагодбу, те да је исти био одбачен само у случају „једног руског клуба ниског рејтинга“.

Фасоне је навео и да је клуб одмах ишао у седиште Уефе само 15 дана после затварања извештаја, како би се одмах изнео план даље отплате. Али у Европској кући фудбала нису имали слуха.

„Имали смо право да добијемо ту нагодбу, јер смо променили управу 2017. године, али УЕФА од нас тражи да отплатимо 165.000.000 евра. УЕФА каже да клуб још није рефинансирао дуг према Елиоту и да управо то баца сенку на потенцијални договор“.

Он сматра да Милан може да среди дугове и да клуб то ради откако је ново руководство стигло.

„Такође, Елиот је спреман да нам буде гарант да ће дуг бити потпуно исплаћен. Наш адвокатски тим сагледаће целу ситуацију, а када будемо изашли на суд, изнећемо све податке о томе како садашња управа мора да плаћа дугове из периода од 2014. до 2017. године, пре него што су нови власници стигли“.

Фасоне тврди да нова власничка структура води клуб на врло здрав и балансиран начин.

„Због тога нам није јасно зашто нисмо добили нагодбу. Јако смо разочарани“.

Откако је Уефин финансијски фер-плеј уведен, чак 16 фклуба било је искључено из европских такмичења.

Подсетимо, УЕФА је већ једном одбила Миланов предлог за нагодбу још у децембру.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар