Рикић пред 4. меч са Зрињским: Не смијемо мекано!

Игокеа у сриједу од 20. 30 часова против мостарског Зрињског игра веома битан, можда и одлучујући меч финалне серије плеј-офа за шампиона БиХ. Мостарци воде 2:1 и надају се да ће већ у Лакташима обезбиједити титулу.

Кошарка 23.05.2018 | 12:30
Рикић пред 4. меч са Зрињским: Не смијемо мекано!
Пет посљедњих сезона у кошаркашкој лиги БиХ протекле су у апсолутној доминацији Игокее, а прилику да сруши "династију" из Александровца добили су кошаркаши мостарског Зрињског, који након три меча финалне серије воде 2:1 и од титуле, и то прве у бх. првенству, дијели их само још један тријумф.

Мостарци ће већ у сриједу, од 20.30 часова у Лакташима, покушати доћи до историјске побједе, којом би прекинули петогодишњу серију Александровчана.

Ипак, у редовима актуелног шампиона се не предају и надају се да могу доћи до изједначења у серији, након чега би "мајсторица" у Мостару одлучивала ко ће сезону окончати са пехаром у витринама.

Дуел са Мостарцима посебну тежину имаће за центра Игокее, Роберта Рикића, који је прије 28 година рођен управо у граду на Неретви.

"Надамо се да ово неће бити посљедња утакмица у финалној серији. Наша једина опција је да побиједимо, а онда у петој утакмици шта буде. Немамо права на кикс до краја сезоне. Иако Зрињски води 2:1 у серији, надам се да то можемо преокренути. Припремали смо се, одрадили смо добар скаутинг и остаје нам да исправимо грешке које смо имали у Мостару, а било их је много", рекао је за МОНДО 2,19м високи кошаркаш.

У пет овосезонских сусрета, Мостарци су славили у чак четири наврата, од чега три пута пред својим навијачима и једном у Лакташима.

"Зрињски носи домаћа публика, у Мостару играју 50 одсто боље него у гостима. С обзиром да им се повриједио Ахмед Туре Мари, можда смо у главама мислили да нас чека лакши посао, али има ту још неколико момака који играју одлично. Казнили су нас јер смо ушли превише 'мекано' у претходној утакмици, тако да не смијемо дозволити да нам се исто понови у Лакташима", поручио је Рикић.

Кошаркаши Зрињског, који су лигашки дио сезоне у Лиги 6 завршили на првом мјесту, чиме су осигурали предност домаћег терена у финалу, показали су да се на њих мора озбиљно рачунати. Тај притисак, који је сада на Игокеи, Мостарци ће покушати да искористе већ у првој "меч лопти".

"И прошле сезоне лига је била веома јака, а ове је још јача. Уз Босну, која је у финишу пала због малог ростера, Зрињски ме је лично, као Мостарца, поприлично изненадио. Радује ме што се подигао квалитет кошарке у Мостару. Игокеа је дуго доминирала лигом, па било је и вријеме да се друге екипе мало пробуде и учине првенство занимљивијим, како нама, тако и људима који прате кошарку. Упркос томе, наш циљ остаје непромијењен, а то је да освојимо титулу првака", нагласио је центар Игокее.

Током прва три меча финалне серије, виђене су осцилације у игри Рикића.

Након одличног првог дуела, гдје је забиљежио 14 поена и девет скокова, нешто лошији учинак имао је у другом сусрету (девет поена и шест ухваћених лопти), док је посљедњи одиграни меч у Мостару окончао без поена, са само два скока.

"Углавном сам задовољан својим партијама, али свакако да може још боље. На посљедњој утакмици било је неколико чудних судијских одлука, свирали су неке прекршаје, што је ме избацило из ритма и сматрам да сам ту заказао. Ипак, трудим се да будем што бољи, што ћу, надам се, показати у наредне двије утакмице", поручио је Рикић.

Сматра да је такмичење у Другој АБА лиги много значило бх. екипама, које су кроз ово такмичење стекле неопходно међународно искуство.

"Вјерујем да је квалитету ових екипа много значио наступ у Другој АБА лиги. Много више се улагало, довођени су квалитетнији играчи, а самим тим развијале су се националне лиге".

На крају разговора, упитали смо Рикића да прогнозира коначан исход финалне серије између Игокее и Зрињског.

"Финале је, по мени, много занимљивије него прошле године против Босне. Заиста је тешко процентуално рећи ко ће бити побједник. Ми можемо бити 100 одсто сигурни да ћемо освојити титулу, али сумњам да ћемо доћи до трофеја ако то не покажемо на терену. Момци се заиста боре и ко год да буде на крају првак, неће бити незаслужено", закључио је 28-годишњи Рикић.

Евентуални пети дуел, односно "мајсторица", на програму је у суботу у дворани "Бијели бријег" у Мостару.

ШАМПИОНИ БИХ:
2016/2017. КК Игокеа (Александровац)
2015/2016. КК Игокеа (Александровац)
2014/2015. КК Игокеа (Александровац)
2013/2014. КК Игокеа (Александровац)
2012/2013. КК Игокеа (Александровац)
2011/2012. ХКК Широки (Широки Бријег)
2010/2011. ХКК Широки (Широки Бријег)
2009/2010. ХКК Широки (Широки Бријег)
2008/2009. ХКК Широки (Широки Бријег)
2007/2008. КК Босна (Сарајево)
2006/2007. ХКК Широки (Широки Бријег)
2005/2006. КК Босна (Сарајево)
2004/2005. КК Босна (Сарајево)
2003/2004. ХКК Широки (Широки Бријег)
2002/2003. ХКК Широки (Широки Бријег)
2001/2002. ХКК Широки (Широки Бријег)
2000/2001. КК Игокеа (Александровац)
1999/2000. КК Борац Нектар (Бањалука)

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар