Рани симптоми рака јајника

Рак јајника назива се и тихи убица јер га је тешко дијагностификовати. Ова врста рака једна је од најподлијих управо зато што се рани симптоми могу лако заменити са неким безопасним стањима.

Здравље 22.05.2018 | 12:21
Рани симптоми рака јајника
Магазин Хеалтх замолио је четири жене из америчког Националног удружења за борбу против рака јајника да им опишу своје прве симптоме: 

1. Крварење 

"У мом случају менструални циклус ми је почињао сваке две недеље", прича Шерил Њумен којој је рак дијагностификован у 53. години. 

"Већ сам ушла у менопаузу и нисам више имала менструацију. Међутим, како сам се вратила два пута месечно, знала сам да нешто није у реду." 

2. Надутост 

"Стомак ми је стално био надут и никако нисам могла тога да се решим. Игнорисала сам то јер сам мислила да је до моје нездраве исхране или менструације, али како надутост никако није пролазила, отишла сам код лекара", прича Шерил која данас има 55 година. 

3. Губитак апетита 

"Сећам се да сам након неколико залогаја већ била пуна. Све би ме брзо заситило", прича Кимберли Синглетон, којој је дијагностификован рак јајника у 32. години. 

"Наручивала сам само салату и већ на пола сам била сита", додаје она.

4. Грчеви 

"У почетку ми се чинило да се ради о менструалним тегобама", прича Шерил. 

"Није лако препознати симптоме рака јајника", додаје Алисија Деларио (54) која је то искусила на својој кожи. 

5. Бол у леђима 

"Долазила бих кући с невероватним боловима у леђима. Нисам могла да седим, нисам могла да стојим, нисам могла ни да спавам", прича Шерил. 

Бол у леђима је приметила и Кимберли: "Стално сам узимала лекове. Бол је био јако интензивна у доњем делу леђа." 

"Већина људи у неком периоду живота има проблема са леђима, али је кључно што у случају рака јајника бол никако не пролази. Поготово ако није повезана ни са каквом физичком активношћу која је могла да утиче на болна леђа", каже докторка Марлин Мејерс. 

6. Проблеми са дисањем 

"Осећала сам притисак у плућима, али тада је рак већ био узнапредовао до 3. или 4. стадијума", прича Шерил. Присећа се да јој је било тешко да дише, поготово док је лежала, пише Индеx.хр. 

7. "WЦ проблеми" 

"Стално сам имала потребу да мокрим. Нисам могла да издржим ни цео пословни састанак. То је баш било непријатно", прича Кимберли. 

"Ниједан од ових симптома није успорио мој живот. И даље сам трчала, шетала пса, играла се са својом седмогодишњом девојчицом. Да није било симптома константне потребе за одласком у wц, вероватно још дуго не бих отишла док доктора", прича Алисија.

Б 92
фото:интернет

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар