Еријал јогом до гипкости и љепоте

Ова врста јоге јединствена је због тога што се током вежбања изводе најразличитије позе, али у обрнутом положају.

Здравље 22.05.2018 | 12:19
Еријал јогом до гипкости и љепоте
У ваздуху сте. На метар од земље. Придржава вас велика свилена марама, врло изазовна и довољно сигурна да у лебдећем положају урадите најневероватније вежбе. Имате осећај да летите, док се тело врти као чигра, а мишићи дуж кичменог стуба истежу и ослобађају кичмене пршљенове. Болови у леђима и врату полако одлазе у историју. Ако будете упорни, после само неколико оваквих тренинга осећаћете се боље, опуштеније, полетније и привлачније. Јер, еријал јога (аериал) вам све то "гарантује". Називају је још и антигравитационом, лебдећом, летећом, висећом... Јелена Мирковић, СУП и еријал фитнес тренер, каже да је ова врста јоге јединствена због тога што се током вежбања изводе најразличитије позе, али у обрнутом положају.

- Обрнути положаји су веома благотворни за тело и организам - наглашава наша саговорница.

- Поспешују истезање мишића дуж кичменог стуба, ублажавају болове у леђима и врату и постижу антиејџинг ефекат. Обрнути положаји успоравају процес старења, одлажу опуштање коже побољшавањем тонуса мишића лица и тела и помажу нам да будемо витални што дуже.

Елеганција покрета

Еријал јога комбинује традиционалне јога покрете, вежбе за развијање снаге и гипкости, дисања и акробатику. Постоји више принципа вежбања, што зависи од афинитета самог инструктора.

- Конкретно, ја стављам акценат на развијање флексибилности, снаге, кординације покрета и баланса. Предност дајем елеганцији покрета, а велику пажњу усмеравам и на поправљање држања тела - каже Јелена.

Ефекти тренинга се, додаје, осећају већ на другом-трећем часу када схватите да ваше тело може да уради више него на првом тренингу.

- То значи да је већ почело да се буди и то је оно прво што ће вас изненадити. А када се после месец дана сетите колико тога нисте могли да урадите на почетку, а сад малтене летите, осећај је непроцењив. У питању је, наравно, индивидуална категорија, али свако ослушкује своје тело, анализира своје могућности и напредује у свом ритму - наводи инструктор.

Саговорница "Живота плус" каже да је еријал јога намењена свима, па и онима који се никада нису бавили физичком активношћу.

 ДО ЛЕТА - СПРЕМНИ ЗА БИКИНИ* Да ли је касно да се сада крене с вежбањем ако желимо да будемо згодни и релаксирани за лето? - Никада није касно за то. За релаксираност духа и тела или побољшан тонус мишића, битно је да напредујемо у складу са својим могућностима. А оно што могу искрено да препоручим у "ласт минит" активностима пре лета је свакако еријал јога, која ће вам за месец дана ојачати тело. Поправиће вам држање, улити самопоуздање, побољшати расположење и покренути енергију, тако да ће сви приметити промену у вама.
Авангардна и безбедна

Вежбе делују авангардно и изазовно, али да ли могу да буду и опасне, с обзиром на то да се све време налазимо "на висини".

- Сигурност мора да буде на првом месту. Увек упозоравам вежбаче да прате инструкције и да не улазе у положаје самоиницијативно и без нашег надзора. Приликом сваког, па и овог, вежбања, уколико се покрети не изводе правилно, може да дође до повреде. Дешава се да се вежбачи оглуше о савет у жељи да што пре савладају неку позу. Зато их константно подсећам на потенцијалне опасности и успоравам у њиховом нагону да што пре ураде нешто, а да притом не размишљају о правилима. На тај начин вежбамо и стрпљење - каже Јелена.

После првог тренинга Јелена углавном добије коментаре да је јога час био занимљив, другачији, захтеван, али и мотивишући.

- И сви се углавном радују следећем тренингу. Почетницима се понекад учини да овај програм захтева већу физичку спремност, али суштина је да се у првих неколико часова тело само навикава да вежба на овај начин. Важно је само да се човек не обесхрабри, јер ће врло брзо приметити напредак - уверава нас тренер.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар