Ф4 Евролиге донио Београду 20 милиона евра!

Током Фајнал-фора кошаркашке Евролиге у Београду је било око 15. 000 туриста, а укупно је зарађено око 20 милона евра, изјавио је градски менаџер Горан Весић.

Кошарка 24.05.2018 | 21:35
Ф4 Евролиге донио Београду 20 милиона евра!
Весић је додао да је међу туристима било и оних који нису чести гости у нашој земљи, попут Литванаца и Шпанаца.

Весић је за Тањуг рекао да је политика Града Београда да сваке године организује по једно велико спортско такмичење из неколико разлога, а један од њих је што на таква такмичења долази велики број туриста и остварује се зарада.

"Други разлог је што се тако ради на имиџу града јер се сва спортска такмичења преносе на великом броју телевизија, емитују се спотови о Београду и ми на тај начин привлачимо нове туристе. Осим тога, страни инвеститори виде да је Београд град спорта, град у коме се дешавају лепе ствари, а то може да утиче на њихову одлуку да ли ће инвестирати у Београд", рекао је Весић.

Организовањем оваквих такмичења побољшава се и спортска инфраструктура у Београду, истакао је он и као пример навео да је за овај Фајнал фор урадјена медијска коцка у арени која раније није постојала. 

"Било је и више туриста, али 15.000 је оно што знамо званично. Тих 15.000 туриста су у просеку имали три ноћења у Београду односно четири дана. То је 60.000 дана, а ако знамо да један туриста у Београду дневно троши око 300 евра, рачунајући и хотел и све остало, то значи да је остварена чиста зарада од 18 милиона евра", рекао је Весић. 

Наводећи да је Град зарадио милион евра на ложама и да је било још додатне зараде, он је додао да је укупно зарађено око 20 милиона евра. 

"Та зарада није зарада само за буџет Града. То је приход за економију града, а то значи да су паре добили хотели, ресторани, шопинг молови, људи који држе продавнице...сви који нешто привређују у Београду су осетили долазак великог броја туриста", рекао је Весић и истакао да су у петак и суботу сви ресторани у Скадарлији имали рекордну посећеност. 

"Пресрећни смо са овим догађајем, показали смо се као одлични домаћини и због тога смо и донели одлуку да се кандидујемо за завршницу кошаркашке Евролиге 2020. године и да затражимо од Евролиге да добијемо уговор на три године", додао је градски менаџер.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар