Како Нијемци виде проширење ЕУ

Како немачки читаоци реагују на текст о проширењу ЕУ: "Улазите, воз креће. Следећа станица Балкан. Ко хоће нека се вози, карте плаћа (Немац) Ханс".

Свијет 22.05.2018 | 08:45
Како Нијемци виде проширење ЕУ
Од како је Доналд Трамп у Белој кући, Емануел Макрон у Јелисејској палати приоритети и курс челника ЕУ су фази новог позиционирања - у циљу јачања европске породице. Трамп диктира темпо у међународној политици, провоцира, па су тако највише коментарисани „сложност и заједништво какви одавно нису виђени на једном самиту ЕУ", пише Дојче веле.

Тема овог самита заправо није требало да буде питање да ли ће и када ће земље Западног Балкана приступити ЕУ, али је то ипак конкратно речено: говори се о 2025. години" пише Тагесшау, портал вести јавног сервиса АРД. 

У посебном тексту под насловом "Шест Блакнаских земаља хоће у ЕУ", тај немачки јавни сервис укратко описује потенцијалне нове чланице уз малу политичку карту и основне податке. Тако су Немцима представљени основни подаци Албаније, БиХ, Македоније, Црне Горе, Косова и Србије. 

Интересантно је, наводи ДW, да је испод текста о Србији било највише коментара, због чега се истиче да је до сада било мали ли нимало прилика да се прочита шта о проширењу ЕУ мисле обични грађани ЕУ - у овом случају они који прате немачки јавни сервис.

Зато је ДW пренео неке од њих: 

„дерфа: И нико не сме ништа да каже. Зашто грађане земаља ЕУ заправо никада директно не питају да ли желе проширење ЕУ? И немоје да ми кажете: Зашто, можеш да гласаш сваких x година. 

Марга Рета: Не питају се ни грађани „вољних" кандидата. Пре неколико дана је била репортажа о Балкану. У Србији не желе у Европску унију. У осталим земљама многи људи имају тенденцију да се дистанцирају од придруживања. Па шта. И тамо постоје политичари који мисле да боље знају шта њихови грађани желе. То је био случај и са Украјином. Можете да прочитате колико је било потребно да би вец́ини људи било јасно шта они желе? То се такође односи пријем у НАТО.

БWиласцхек: Шест балканских држава жели да постану чланице ЕУ. Као да већ сада није довољно лоше...

ХарриХ.Хирсцх: Цуи боно? Велика Британија одлази, Балкан долази... сада стварно постаје страшно. Оно што је превише ризично за приватни сектор сада би требало да постигне национална економија. Да не спомињем све правне импликације... Лудило.

пüппие: Зависно од тога шта би требало да буде циљ ЕУ, те и многе друге земље би требало одмах и безусловно примити. Или се нешто ипак научило на примеру Грчке?

Циљ ЕУ је мени све више нејасан. Богатије земље излазе, сиромашне и неорганизоване хоће што пре да уђу. Индустрија може тиме да освоји нова тржишта, али ако свој профит не подели са људима и радницима, вец́ само супер богатима, онда је то бесмислено. А по мом мишљењу, то се сада управо дешава.

Шта ће десити са земљама чије се етничке групе још споре, када отваре своја врата у ЕУ? Велика сеоба народа? Где?

Бернхардус: Нема проблема… ми волимо да дајемо.

дердицкеwиссер: Разлози за проширење су очигледни и за осуду: као и код пријема Румуније и Бугарске, једина намера је да се добије јефтина или најјефтинија радна снага за европску индустрију и економију, која ће овде да ради по неколико месеци по дампинг ценама. Између осталог тако настају социјалним проблеми, са којима су градови попут Дуизбурга, нажалост, одлично упознати. Настаје и организовани криминал као што су преваре у вези дечјим додатком. Немојте да причате да се ради о ширењу европских „вредности", јер је то огромна лаж. Експлоатација - то је све о чему се овде ради.

ние wиедер спд: Све док најсиромашнији из ових земаља своју срец́у ионако траже у Немачкој, не морају још и да постану чланице ЕУ! Где су отишла средстава ЕУ у тим земљама? Од рата пре 20 година се мало тога побољшало. Друге земље могу да постану чланице само ако им се животни стандард приближи макар просеку ЕУ. Дакле, код ових земаља то вероватно никада нец́е случај. Осим тога, у Босни и на Косову и у Албанији исламски милитанти и даље праве хаос, уз подршку Саудијске Арабије.

Јöрг Ц: То нец́е тако моћи да функционише. Или ц́е сви бити снимљени истовремено или ц́е они који су већ ушли спречити пријем бивших ратниих непријатеља. Пријем у ЕУ је требало понудити Југуславији 1990. умјесто да се понуди само републикама које се супротстављају Београду, а тиме и Москви.

пфитцх: Не ради се овде о пријему у ЕУ него да се геополитички затвори крило. Ниједан од кандидата не испуњава услове, осим евентуално Србије.

зампано06: Ја сам 100% про-ЕУ, али зар не би требало прво да решимо проблеме ЕУ пре него што добијемо нове проблеме? Схватам да би тампон зона према Русији требало да се прошири, али каква је корист од тога ако се ЕУ притом распадне?

Тассерт: ЕУ је као воз који иде према амбису, нико не повлачи кочницу, а брзина се стално повец́ава. Штета, некада је то била обец́авајуц́а идеја, Европска унија отаџбина, али је као социјализам - настала не узимајући у обзир људе.

Зунделхеинер: Наравно да желе у ЕУ! Али зар није Брисел тражио од ових земаља да се придруже? Било би глупи да су одбили позив… А какве су користи за ЕУ? (да, мислим да је то питање оправдано!) Предности за ЕУ нису препознате, али је још једном добар корак ка војно-геостратешкој експанзији на исток!

Адеберг Ц: Улазите, воз креће. Следећа станица Балкан. Ко хоће нека се вози, карте плаћа (Немац) Фриц.

(Б92/Дојче Веле)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

прЕУпи.думатерину

22.05.2018 07:17

ЕУ је пропаст за нас. Немам ни мало доброг мишљења о ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

микаца

22.05.2018 09:24

Сви долазите у ЕУ мало вас иде Мајцици Русији.

Name

Игор

22.05.2018 10:58

Отисао добровољно, сам са једним кофером . Врацам се никад.

Name

Па

22.05.2018 09:06

Нема потребе да ми идемо у ЕУ. Доћи ће она код нас, ево у Хрватску је већ стигла. Значи то ти је ту. Ето је пред вратима. Тешко нама с њима а и њима с нама. Е вазда сам говорио иста су то гофна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањакљуцанин

22.05.2018 09:18

ЕУ или Русија? Од два зла треба изабрати мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епистахије

22.05.2018 09:22

Немамо се ми ста секирати. Нецемо ми у ЕУ. ЕУ це нас примити само када будемо бољи од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

22.05.2018 09:47

Ма што не би ишли у ЕУ? Ионако су ми све комшије већ тамо. Више нема с ким ни кафе попити :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

22.05.2018 09:47

Ма што не би ишли у ЕУ? Ионако су ми све комшије већ тамо. Више нема с ким ни кафе попити :-)

ОДГОВОРИТЕ