ЛШ - имамо сигурних 26! Још само шест слободних мјеста...

Већ се назиру и шешири. . .

Фудбал 23.05.2018 | 23:45
ЛШ - имамо сигурних 26! Још само шест слободних мјеста...
Викенд за нама отклонио је и последње дилеме када су у питању директни учесници Лиге шампиона! Добили смо, дакле, свих 26 клубова који ће наредне сезоне учествовати у елитном такмичењу. 

До ове недеље имали смо 21 сигурног учесника. Коначну листу употпунили су шампион Турске Галатасарај, затим Интер - тукао Лација у директном пкршају за четврту позицију у Италији - па Плзењ (шампион испред прашке Славије), те Монако и Лион, као други и трећи тим Француске. Марсељ није успео да освоји трофеј у Лиги Европе и тако се пробије до елите, али Француска је свакако добила три директна учесника, јер је Атлетико, као финалсита ЛЕ, још раније обезбедио директно учешће. 

Многи се вероватно питају и откуд Чесима пут до групне фазе? Разлог је финале Лиге шампиона. Реал и Ливерпул кроз своје лиге су обезбедили директно учешће, тако да се отворило једно место у групама. Приграбили су га Чеси по пласману своје лиге на УЕФА ранг листи...

Простом математиком долазимо до закључка да ће комплетна листа учесника Лиге шампиона за сезону 2018/19. бити употпуњена са још шест екипа чија ћемо имена сазнати после летњих квалификација. Два клуба добићемо из такозване стазе нешампиона, а четири из стазе шампиона. Нешампиони који ће се борити за та два преостала месту су Ајакс, Базел, ПАОК, Штурм, Бенфика, Динамо Кијев, Фенербахче, Спартак Москва, Стандард Лијеж... Када је у питању стаза шампиона ту је пут до коначне бројке од четири учесника групне фазе много дужи. Такође, то је пут којим ће до елите покушати да дође српски првак - Црвена звезда. 

Подсетимо, црвено-бели су повлашћени на жребу за прво коло, али већ од другог иду у слабију групу и могу да добију ривале попут Селтика, Лудогореца, Легије, загребачког Динама, АПОЕЛ-а, Астане... У плеј-офу, илити последњој, четвртој препреци за групну фазу, Звездини најтежи ривали били би ПСВ Ајндховен или рецимо Салцбург. 

Занимљиво је и то да је за највећи број екипа које су већ обезбедиле директно учешће познат и шешир у ком ће се налазити на жребу. Први шешир је практично попуњен. Ту су за сада Барселона, Атлетико Мадрид, Бајерн Минхен, Манчестер Сити, Јувентус, Пари Сен Жермен и Локомотива Москва. Чека се осми члан и то ће бити освајач Лиге шампиона, Ливерпул или Реал Мадрид. У другом шеширу сигурно су Дортмунд, Порто, Јунајтед, Шахтјор, Наполи (Рома ће навијати да у групе не уђу Базел или Бенфика како би доспела у ово друштво)...у трећем Шалке, Лион, Монако, ЦСКА (Овде би, рецимо, могла и Валенсија уколико у групе не уђу Салцбург или Лудогорец)...и у четвртом Плзењ, Бриж, Галата, Интер и Хофенхајм. 

Од овосезонског финала ЛШ зависи и како ће бити распоређен Тотенхем. Ако Мадриђани славе - Певци су сигурно у другом шеширу, у супротном и они ће морати да чекају расплет квалификација...

ШПАНИЈА: Барселона, Атлетико Мадрид, Реал Мадрид, Валенсија
НЕМАЧКА: Бајерн Минхен, Шалке, Хофенхајм, Борусија Дортмунд
ЕНГЛЕСКА: Манчестер Сити, Манчестер Јунајтед, Тотенхем, Ливерпул
ИТАЛИЈА: Јувентус, Наполи, Рома, Интер
ФРАНЦУСКА: Пари Сен Жермен, Монако, Лион
РУСИЈА: Локомотива Москва, ЦСКА Москва
ПОРТУГАЛИЈА: Порто
УКРАЈИНА: Шахтјор Доњецк
БЕЛГИЈА: Клуб Бриж
ТУРСКА: Галатасарај
ЧЕШКА: Викторија Плзењ

* На слици изнад белим словима обележене су екипе које су сигурно у првом шеширу

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Парламент

24.05.2018 05:41

Каква политика и овд исламско католичке уније.

ОДГОВОРИТЕ