Сјећања: Десети "рођендан" Теријевог клизања...

На данашњи датум 2008. године, Челси је пропустио шансу да први пут у историји клуба освоји Лигу шампиона.

Фудбал 21.05.2018 | 20:00
Сјећања: Десети "рођендан" Теријевог клизања...
Тачно 10 година прошло је од финала Лиге шампиона, одиграног на стадиону "Лужњики" у Москви, у коме су се састали Манчестер јунајтед и Челси.

После 90, па и 120 минута игре резултат је био 1:1 (Кристијано Роналдо 26 - Френк Лампард 45)и питање новог првака Европе решавано је ударцима са 11 метара.

Једини неуспешан извођач у прве четири серије био је Роналдо, чији је полувисок ударац зауставио Петр Чех. Нани је на почетку пете серије изједначио на 4:4 и сав терет пребацио на рамена Џона Терија, капитена "плаваца".

Имао је Тери шансу да после три елиминације у полуфиналу (од Монака 2004, од Ливерпула 2005. и 2007) и једне у осмини финала (од Барселоне 2006) донесе Челсију први трофеј Лиге шампиона и тиме потврди клуб као нову велесилу европског фудбала.

Међутим, киша која је падала, у комбинацији са неопрезношћу тада 27-годишњег штопера, утицала је да се он оклизне баш приликом шута. Већ савладани Едвин Ван дер Сар, који се бацио у погрешну, десну страну, чуо је звук лопте која погађа стативу и Јунајтед је поново био у игри.

"Када гледам снимак те пенал серије, никад се не смејем Теријевом паду. Баш смо имали среће у том тренутку. Провукли смо се кроз иглене уши", изјавио је бивши холандски голман.



У наставку су прецизни били Андерсон и Гигс, а на другој страни Калу.

Никола Анелка имао је задатак да изједначи на 6:6. Међутим, после шест шутева његових саиграча у лево, одлучио је да промени страну. Ван дер Сар га је "прочитао" и том интервенцијом донео Јунајтеду трећу европску титулу из три финала, након оних из 1968. и 1999.

"Црвени ђаволи" након тога су играли финала 2009. и 2011. и оба пута доживели поразе од Барселоне - 0:2 и 1:3.

Челси је на следећу шансу чекао четири године и успео да је искористи. На "Алијанц арени" је извукао 1:1 против домаћег Бајерна (Томас Милер 83 - Дидије Дрогба 88), па су поново одлучивали пенали.

Овог пута је почело лоше по Челси, промашајем Мате у првој серији, али је Чех одбранио шутеве Ивице Олића и Бастијана Швајнштајгера, а Дрогба погодио мрежу за коначних 4:3. "Плавци" су девет година након велике трансформације доласком Романа Абрамовича коначно "узели" Лигу шампиона!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар