Помпео запријетио Ирану санкцијама

Државни секретар САД Мајк Помпео запријетио је Ирану "најснажнијим санкцијама у историји" уколико не дође до промјене курса владе у Техерану, али је додао да је Вашингтон спреман да укине све санкције и успостави пуне дипломатске и трговинске односе ако Иран направи "велике промјене", јавља АП.

Свијет 21.05.2018 | 16:50
Помпео запријетио Ирану санкцијама
Мајк Помпео је то рекао приликом излагања стратегије администрације предсједника Доналда Трампа на ограничавању нуклеарног програма Ирана и противљењу другим аспектима понашања Техерана у региону, након Трамповог повлачења и нуклеарног споразума са Ираном потписаног 2015. године.

Наводи се да је Помпео изнио листу од 12 захтјева Ирану, међу којима су, према оцјени АП, многе које Техеран тешко да ће размотрити.

Помпео је навео да Иран мора да "престане са обогаћивањем" уранијума, дозволи "неусловљени приступ свим (нуклеарним) локацијама широм земље" пошто споразум није предвиђао инспекцију војних локација, осим под специфичним околностима.

У вези са тим, Помпео је рекао да Иран мора да објави све претходне покушаје стварања нуклеарног оружја, што је за Међународну агенцију за атомску енергију под окриљем УН био затворен случај.

Помпео је, такође, изнио захтјев Ирану да обустави читав низ активности широм Блиског истока, које већ дуже вријеме изазивају бјес САД и савезника. Затражио је и да Иран престане са подршком шиитским побуњеницима Хутима у Јемену, "повуче све снаге" из Сирије и не подржава више свог савезника Хезболах, као и да Техеран престане да пријети Израелу.

Међу захтјевима је и то да Иран мора такође да "ослободи све држављане САД" који су нестали у Ирану или их власти у Техерану држе под "лажним оптужбама".

Помпео је овај споразум назвао "губитничким" и навео да је он имао огромне реперкусије широм Блиског истока.

12 захтјева Ирану

Шеф Стејт департмента је у говору који је одржао у конзервативној Фондацији "Херитиџ" рекао да је Иран "наставио марш широм Блиског истока" од 2015. године и додао да се администрација бившег америчког предсједника Барака Обаме "кладила" на то да ће Иран престати са нечасним акцијама и придржавати се глобалних норми.

Помпео је изнио тврдњу да се Трамп повукао из споразума који није успио да Американцима гарантује безбједност од ризика које носи Иран. Према оцјени Помпеа, тај споразум је "свијет довео у ризичну ситуацију због фаталних пропуста које је имао".

Ово је први Помпеов велики политички говор од преузимања функције шефа америчке дипломатије.

АП је раније објавио да нови Трампов план стиже у вријеме када су европске земље, потписнице споразума са Ираном, бјесне због Трампове једностране одлуке да се повуче из тог споразума.

Европске земље обећавају да ће заштитити своја предузећа од поново уведених америчких санкција, а показале су мало интереса да пожуре да помогну Вашингтону да постигне нов договор с Ираном.

Шеф одсјека за планирање политике Стејт департмента Брајан Хук, међутим, сматра да се САД и Европа више слажу, него што се не слажу.

Хук је рекао да САД виде прилику да прошире сарадњу са земљама које дијеле америчке бриге о понашању Ирана.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

бора Квакиц

21.05.2018 16:20

Иран је Персиа,велики играц у свијету,са њим боље пријатељски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

21.05.2018 17:46

Препали се Иранци ено се сви тресу од вас, да сте могли давно би их напали, ал ге смијете јер имају атомску. Америка је узрок свих ратова у свијету и то гдје су муслимани , битна је нафта и остаја богатства, а сто милиони људи изгидосе ником ниста, то је образ Америке, да имате образа не би уста отворили.

Name

РОМАНИЈА

21.05.2018 18:55

Мој дзед Саво покој му дуси је тандзаром оборио америцки авион на Романији 42-е кад су бомбардовали српска села Романијског краја и мислили да се нас Дзенерал Драза Михајловиц крију код нас. Кад нису успјели у другом свј.рату Романију прегазити неце онда ни Иран који је сила набеска. Просло је вријеме бусања господо амери

Name

попара

21.05.2018 16:36

Зар повељом УН-а нису све дрзаве равноправне и није дозвољена пријетња једне дрзаве другој?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиса

21.05.2018 17:24

Бјелосвјетски лицемјерни пси не престају да лају. А ста је са васим пријатељем Израелом. А да, они су демократија. То сто побисе палестинце нема везе.

ОДГОВОРИТЕ