Ласо: Лука је МВП, али центри су донијели титулу!

Ласо: Нисмо победили у Фенеровом, него у Реаловом стилу! Тренер Реал Мадрида Пабло Ласо рекао је да је кључ победе у финалу Евролиге тимски дух, као и да ће се увек сећати да је у Београду постао шампион Европе.  Тренер Реала у суперлативима је говорио о читавом тиму, укључујући оне који нису играли на Фајнал фору. Најавио је и нову посету Београду, али стриктно туристичку.

Кошарка 21.05.2018 | 17:30
Ласо: Лука је МВП, али центри су донијели титулу!
"Увек почињем конференцију тако што честитам својим играчима на одличној утакмици. Честитам им на свему. Овако нешто се не постиже без великог рада. Била је ово невероватна година за нас. Најбитније је што смо иступили напред и жртовали се. Веома сам срећан. Била је сјајна кошарка, цео Фајнал-фор је био фантастичан. Увек ћу се сећати да сам у Београду постао шампион", рекао је Ласо новинарима после утакмице у Београду.

Реал Мадрид је у недељу увече освојио своју 10. титулу у Евролиги, пошто је у Арени у финалу завршног турнира победио Фенербахче са 85:80.

"Овог викенда смо у Београду видели најбољу кошарку на свету и поносан сам што смо постали прваци Европе", казао је Ласо.

Он је оценио да је његова екипа победила у свом, а не у "стилу Фенербахчеа", који је бројне утакмице преломио у трећој деоници.

"Реал Мадрид је Реал Мадрид, а Фенер је Фенер. Поштујем их као клуб и организацију. То је тим који игра финале три године заредом. Не мислим да смо их победили у њиховом стилу. Ово је био стил Реал Мадрида. Имали смо свој план и држали смо се њега", рекао је тренер "краљевског клуба".

Ласо је додао да је поносан на своје играче, што је свако од њих у сваком тренутку знао своју улогу и "савршено урадио свој посао", као и да је велики утицај на тријумф имао учинак центарске линије.

Седма сезона у Реалу, четврто финале Евролиге и друга титула!

Многи су у сезонама када је губио финала сматрали Пабла Ласа најслабијом кариком "краљевића", али он је после пораза од Олимпијакоса у Лондону 2013. и од Макабија у Милану 2014. године, успео да донесе клубу девети и десети наслов првака Европе.

После тријумфа на домаћем терену 2015. године, сада је Реал, донекле неочекивано, на Фајнал фору у Београду победио ЦСКА и Фенербахче, два најбоља тима Евролиге у регуларном делу сезоне.

Помало је парадоксално то што Ласов Реал има бољи учинак са Љуљом, Фернандезом и Рејесом у њиховим познијим играчким годинама, него када су били у пуној снази.Објашњење је могуће пронаћи само у квалитету остатка тима, у коме је буквално свих 12 играча имало и успешно одрадило своју улогу.

У финалу против Фенербахчеа (85:80), само се Факундо Кампацо није уписао у стрелце. Аргентинац је имао најмању минутажу (тачно 9:07), Лука Дончић играо је непуних 29 минута, а само још двојица преко 20 минута - Фабиен Козер и Валтер Таварес.

Сви остали на паркету су провели између 10 и 20 минута.

"Овакав успех не можеш да оствариш без напорног рада током целе сезоне. У децембру смо имали седморицу повређених играча и мислили смо да не може да буде лошије. Имали смо играче који су искорачили у тешким тренуцима и тако смо расли као тим. Трофеј смо освојили у фантастичном финалу", почео је Ласо излагање на конференцији за новинаре, добрих сат и по након завршетка утакмице.

"Када победимо, обично спољна линија добије највише заслуга, али итекако знамо да ценимо оно што су нам донели центри. Четвртфинална серија против Панатинаикоса је показала да треба више да их користимо. На овом турниру су одрадили врхунски посао, иако бројке то можда неће рећи. Лука је МВП, али центарска линија нам је донела титулу",подвукао је тренер Реала.

Фенербахче и Жељко Обрадовић савладани су практично на домаћем терену, с обзиром на то да су 70-75 одсто публике чинили навијачи турског великана.

"Много поштујем њихов клуб, организацију и навијаче. Три године узастопно играју финале и то не могу да ураде само један играч, ни само Жељко, који је све то покренуо. Али, ми смо имали план, знали смо шта морамо да урадимо и нисмо се предавали у ситуацијама када је могла да се појави сумња".

Ласо је похвалио концентрацију свих својих изабраника, за које је рекао да су направили "врло мало грешака".

Више пута поменуо је и реч "жртва", односно "жртвовање" - за тим, наравно.

"Љуљ и Лука су испали са по пет фаулова, а то значи да су се жртвовали. Таварес нам је донео важне ствари, само је требало времена да научимо да играмо са њим. Знамо какви су играчи Густаво, Треј и Рендолф, наравно уз Рејеса, знамо какав шутер је Керол. Кампацо је био невероватан пре него што се повредио, имамо Тејлора који игра све. Затим, Куз(мић), Радончић, Јуста... Ово је победа целог тима".



Реалова титула делује нестварно ако се сетимо да су у првој утакмици четвртфинала против Панатинаикоса "краљевићи" губили са 20:0!

"Уништили су нас за 10 секунди. Шта сам могао да урадим? Да тражим тајм-аут после 10 секунди? Да заменим целу петорку? Утакмица је настављена и ПАО је догурао до 20:0. Рекли смо себи да то није Реал и да морамо да променимо менталитет. Некада је једини начин да се усправите - да вас неко пребије. Као када се неко онесвести, па му налупате шамаре да би се освестио. Тада је било важно да искоче ветерани - Фелипе, Керол, Руди...".

Уследио је "брејк" у Атини, преокрет на 3:1 и још две победе у Београду, граду за који је тренер Ласо рекао да ће га обавезно опет посетити у друштву супруге, али да тај излет неће имати никаквих додирних тачака са кошарком.

Осим успомене за цео живот, на освајање Евролиге.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар