Дијаспора највећи "инвеститор"

Дијаспора је прошле године у БиХ послала 2,51 милијарду марака, што је за 170,5 милиона или 7,2 одсто више него у 2016, подаци су Централне банке БиХ.

Босна и Херцеговина 21.05.2018 | 07:31
Дијаспора највећи "инвеститор"
У БиХ је забиљежен и рекордан ниво штедње грађана, као и рекордан пораст страних инвестиција у односу на раније године.

Кад је ријеч о дознакама, у Годишњем извјештају Централне банке БиХ за 2017, наводи се да је њихов прилив тек у овој години досегао ниво из 2007, односно ниво који је био забилежен прије финансијске кризе.

– Опоравак економија из којих имамо највећи прилив радничких дознака је основни узрок повећања прилива по овом основу. Од 1998.  највећи износ дознака забиљежен је 2007, када је на рачуне грађана уплаћено 2,77 милијарди КМ, а одмах након тога 2008, када је у БиХ стигло 2,5 милијарди КМ из иностранства. Најмање новца од дијаспоре стигло је 2002. – 1,96 милијарди КМ – наводи се у поменутом извјештају.

Према незваничним информацијама, ван БиХ живи скоро два милиона њених грађана. Највише их је у Хрвасткој, Њемачкој, Аустрији , САД-у, Словенији, Швајцарској, Шведској, па се претпоставља да из ових земаља долази навјећи дио новчаних дознака.

Подаци Централне банке показују да грађани БиХ у банкама чувају више од 11 милијарди КМ, а министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда недавно је рекао да је ријеч о рекордном расту.

– Међутим,  рекордан раст штедње грађана и депозита предузећа показују да нема довољно интереса за домаћа инвестирања – нагласио је Беванда.

С друге стране, лане је у БиХ забиљежен готово рекордан пораст страних инвестиција. Тако, директна страна улагања за прошлу годину износе 758,4 милиона КМ, што представља повећање од 57,3 одсто у односу на 2016, саопштили су из Агенције за унапређење страних инвестиција (ФИПА) БиХ.

– Ово је значајан пораст, с обзиром на то да је посљедњих година у БиХ углавном биљежен пад прилива страних улагања – саопштили су из ФИПА.

Упркос порасту страних инвестиција, јасно је да је годинама уназад највећи инвеститор у БиХ ипак – дијаспора. Наиме, није тешко израчунати да су лични трансфери и даље три пута већи од страних улагања, што, како економисти објашњавају, недвосмислено потврђује да грађани БиХ највећу корист имају управо захваљујући парама које им шаљу рођаци који живе и раде у иностранству.

Економисти подсјећају да не треба занемарити ни чињеницу да званична статистика прати само прилив новца из иностранства преко банака, док гастарбајтери својим најближим доносе или шаљу и доста кеша. То значи да у БиХ заврши кудикамо више пара него што показују анализе надлежних институција.

Чињеница је да би без овог вида помоћи многи грађани једва састављали крај с крајем, с обзиром на чињеницу да значајан број становника из БиХ живи изузетно тешко. Зато као озебо сунце гледају у рођаке који су срећу потражили у бијелом свијету, односно снашли се таман толико да могу да помогну и онима које су оставили овдје.

(српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

21.05.2018 06:02

Није "Глигорије"будала...зна и он као пастир гдје су му се овце"замировале",па оде мало код њих ...да их бодри док пасу..а овце из стада,са такве испасе су најисплативије и за џепа и за образа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

21.05.2018 08:30

Још толико је ушло изван баковних трансакција. А када дођемо доле гледате нас као смрдљив сир. Од полиције не можеш живјети. Кад виде стране таблице изгинуше трчећи да нас зауставе. То што Голфови двојке у фази распадање, пролазе крај њих, тоих не занима. Такође обичан документ не можеш извадити за мјесец дана. Већини одмор прође чамећи у МУП-у или ЦИПС-у. Али драги земљаци немојте се пуно радовати овим податцима. Неће ово дуго потрајати. Овде стасава већ трећа генерација. Њих Балкан не занима нити долаза доле, а камо ли да некога издржавају. Многи чак не причају ни матерњи језик. Тако док је још мало нас матораца биће и понека маркица за вас. А после гледајте шта ћете да радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

21.05.2018 13:58

Браво. Тако је

Name

Мирко Немирко

21.05.2018 10:27

Моји родитељи су нонстоп нешто правили и инвестирали доле. Мене балкан не занима. Ви нас странце исмијавате како смо неписмени и бауштелци. Али нисмо сви такви. Школу сам у Швајцарској завршио, поред њемачког, енглеског и италијанског, знам и матерњи који ми није баш лош. А дошао сам са 8 година у Швајцарску. Ви доле се више радујете нечијој несрећи него својој срећи. Непада ми на памет да би новац доле слао. Чак моји родитељи пензионери бораве у Швајцарској и хоће доле све распродати. А већ су нам ти нерадници и битанге куће 2 пута одбијали. Замислите ми смо лопове нашли а не полиција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

21.05.2018 10:27

Реално, дијаспора задњих 10-ак држи Р. Српску и Федерацију. Захваљујући њој, Српска је лажно најјача "туристичка" земља региона. Она несвјесно и држи ову УЖАСНУ власт у обадва ентитета...

ОДГОВОРИТЕ