ЦСКА на Ф4: Хроника неуспјеха!

Руски великан учествовао је на 16 од 18 Фајнал фор турнира од одвајање Евролиге од ФИБА. Само шест пута прошао је полуфинале, три пута тријумфовао. Да ли ће Итудис платити цех за нови неуспех?

Кошарка 21.05.2018 | 10:45
ЦСКА на Ф4: Хроника неуспјеха!
Кошаркаши ЦСКА из Москве играли су Фајнал фор у 16 од 18 сезона рачунајући од одвајања Евролиге од ФИБА.

Полуфинале прошли су свега шест пута, након чега им је скор и финалима био 3-3. И остао после турнира у "Београдској арени" коју су напустили без победе, као четвртопласирани.

Одговорност за овај неуспех најскупљег тима Евролиге преузео је грчки стручњак Димитрис Итудис, који је на "пресс" конференцији у престоници Србије говорио течно на четири језика: грчком, руском, енглеском и српском.

Кум и дугогодишњи помоћник нашег великана Жељка Обрадовића, који је у том тренутку већ водио свој Фенербахче у финалу Ф4 са Реал Мадридом, рекао је после неуспешног "камбека" у мечу за треће место и драматичном поразу од Жалгириса да је незадовољан, али да се не плаши да ће добити отказ.

"Жалгирис је био бољи у већем делу утакмице. Заслужили су победу. Ми смо незадовољни резултатом, јер је наша жеља била да освојимо трофеј. Ова утакмица за треће место, за ову екипу с победничком менталитетом... Имали смо другачији приступ, али поносан сам што смо се борили", рекао је Итудис, који је у четири сезоне од преузимања "армејаца" од Етореа Месине завршавао као трећи, први, трећи и четврти у Евролиги.

"Честитам Жалгирису на победи. Борили смо се углавном на почетку када смо имали интензитет и ритам, али смо поново пали у трећој четвртини, имали смо лош проценат шута за два и слободна бацања. Покушали смо кроз пресинг и одбрану да се вратимо, успели смо, чак и могли до победе у последњем минуту, али у томе нисмо успели", рекао је Итудис.

Упитан да ли страхује за свој посао после неуспешног Фајнал фора Евролиге, иако су после регуларног дела били првопласирани, он је одговорио одречно.

"Не плашим се отказа. Да се плашим отказа, не бих радио ово што радим. Можда сте ви очекивали више и знате нешто више. Прошле године и Реал је био доминантан током регуларне сезоне, па ја на Ф4 доживео два пораза", рекао је Итудис.

Он је казао да се његова екипа и раније налазила у овој ситуацији када је на завршницама Евролиге играла утакмице за треће место, али да је тада проналазила начин да дође до победе.

"Борили смо се целе сезоне, трећу годину узастопце смо на Ф4. Показали смо борбени дух и то ме радује. Пре смо у утакмицама за треће место успевали да дођемо до резултата и поред наших жеља за титулом. Сада се окрећемо утакмицама у домаћем првенству и даљим обавезама", рекао је Итудис, чији је скор на Ф4 турнирима 4-4, али свега 1-3 када су полуфинала у питању.

Његово прво искуство као самосталног тренера на завршницама Евролиге завршено је поразом од Олимпијакоса у полуфиналу 2015. у Мадриду и потом утешном победом над Фенербахчеом у мечу за треће место. Наредне сезоне у Берлину, Итудис и његов тим прошли су Локомотиву у полуфиналу и после драме и продужетака победили Фенер у финалу, за шесту титулу првака Европе, након чега је прошле сезоне у Истанбулу уследио нови пораз од Олимпијакоса у полуфиналу и нова утеха у мечу за бронзу са Реал Мадридом.

Након што се Пабло Ласо у Београду реванширао Итудису у петак увече и десети пут зауставио славни руски клуб у полуфиналима (рачунајући од 2000. године), овај тим није имао снаге ни за утеху - Жалгирис је понео медаљу кући у Каунас.

Последњих 7 полуфинала за ЦСКА:

Победа (Панатинаикос, 2012)

Пораз (Олимпијакос, 2013)

Пораз (Макаби, 2014)

Пораз (Олимпијакос, 2015)

Победа (Локомотива, 2016)*

Пораз (Олимпијакос, 2017)

Пораз (Реал Мадрид, 2018)

*само је 2016. победа у полуфиналу потврђена и титулом у финалу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар