Нема јачег доказа да је теже бранити него освојити!

Човек који је Евролигу освајао ДЕВЕТ пута, ниједном није успео да одбрани трофеј са истим клубом. У његовом малом рату са Реал Мадридом битку је добио шпански клуб, али видећемо ко ће добити рат.

Кошарка 21.05.2018 | 15:30
Нема јачег доказа да је теже бранити него освојити!
Да је у спорту "теже одбранити него освојити", најбоље се види на примеру великана светске кошарке, Жељка Обрадовића. 

Ни на Фајнал фору у Београду, на ком су поред њега као тренери учествовали двојица његових бивших кошаркаша и један бивши асистент (са свима је освајао евро-купове), најтрофејнији стручњак у историји европске кошарке није успео да одбрани титулу у Евролиги са истим клубом.

"Жоц" је освајао најјаче европско такмичење девет пута, али само једном узастопно: 1994. као тренер Хувентуда и 1995. као тренер Реал Мадрида.

У свим осталим случајевима, када је бранио трофеј са Партизаном, Реал Мадридом, Панатинаикосом (5 пута) и вечерас Фенербахчеом, губио је на том путу... Ипак, овај пораз од Реала у "Београдској арени" битно издваја последњу Жељкову предају титуле од осталих утолико што се то први пут то догодило у финалу.

"Ништа, само желим да искористим прилику да честитам свима у Реалу на заслужено освојеној титули, имали су доста проблема током сезоне, али су били најбољи када је било најпотребније", рекао је Обрадовић, који је одмах после финала пришао и срдачно шеститао колеги Паблу Ласу, којег је тренирао у Реалу између осталог и у шампионској сезони 1994/95.

"Мојим играчима такође честитам, борили су се, знамо шта овакве утакмице значе за сваког играча... Ја ћу већ од вечерас размишљати како да их подигнем и дам им нову мотивацију пред плеј-оф у Турској који почиње већ у среду", рекао је деветоструки шампион Европе који је вечерас имао јединствену прилику да постане трофејнији и од најтрофејнијег клуба на континенту - Реал Мадрида.

У мечу у ком Томпсон, Махметолу, Нанели и Гудурић нису убацили ни поен, Весели три, Датоме шест, а двоцифрени били само Вонамејкер са 14 и Мелиса 28, Обрадовић је изгубио својеврсну трку са Мадриђанима који ће до даљег имати предност у титулама: 9-10.

"Што се тиче саме утакмице, детаљи су одлучивали као и увек. Наша одбрана није била на нивоу на ком је морала и на ком је обично, уз то промашили смо неке невероватно лаке зицере и све је то утицало на исход утакмице, али у сваком случају заслужена победа Реала и ја им још једном честитам", рекао је 58-годишњи Чачанин.

Следећа шанса је у мају 2019. у Виторији.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар