Анализа: Финале какво Београд заслужује!

Ко ће до 10. титуле првака Европе - Жељко Обрадовић или Реал Мадрид?

Кошарка 20.05.2018 | 15:15
Анализа: Финале какво Београд заслужује!
Жељко, Никола, Марко и Јан или Лука, Ласо, Ајон и Љуљ? Фајнал фор у Београду добио је финале Евролиге какво заслужује - снаге ће одмерити актуелни бранилац титуле Фенербахче и најтрофејнији клуб у историји такмичења Реал Мадрид (20 часова, Штарк Арена)!

Биће то прилика за све наше људе који воле кошарку да гледају играче врхунског калибра у борби за титулу првака Старог континента. Такође, довољна је позивница и само рећи да ће ово бити једна од ретких ситуација у којима ће љубитељи кошарке у Европи моћи да гледају Луку Дончића кога чека карта за НБА. Поред њега има толико асова да их је тешко набројати: Љуљ, Кампацо, Ајон, Рејес, Фернандез, Весели, Слукас, Датоме, Калинић, Мели, Гудурић... Па скоро набројасмо целе тимове финалиста.

Два тима су на различите начине стигла до финала.

Фенербахче је против Жалгириса показао да поседује невероватну чврстину. Кључна реч на тој утакмици била је одбрана турског састава која је попут стеге стисла противника и није му дала да дише. Фенер је контролисао утакмицу, водио од првог до последњег момента и ту се поново видело колико је Жељко Обрадовић добар тренер и како зна да припреми екипу за одлучујуће борбе.

Форма Фенербахчеа расла је из кола у коло. На почетку сезоне Канаринци нису били толико доминантни, али су временом пронашли хемију и почевши од плеј-офа, па сада до финала подизали су форму и достигли врхунац у мечу са армијом Шарунаса Јасикевичијуса.

Фенербахче нема проблема са повредама, а има толико дугачку ротацију да Обрадовић има тај луксуз да у полуфиналу Евролиге убаци у прву поставу младог Ахмета Дувериоглуа и да му овај врати са одличном партијом у одбрани и скоку. Такве минијатуре могле би да имају утицаја и у финалу.

Реал Мадрид са друге стране има врло чудну сезону. Један од два најбоља играча, Серхио Љуљ, није био у постави скоро читаве сезоне, а тај период је одлично легао Луки Дончићу да стаса у играча какав је сада. А онда се на све то надовезао Љуљ повратком у плеј-офу, да би у полуфиналу убацио 16 поена и показао да је светска класа од играча.

Чак је и Обрадовић говорио о Дончићу…

"Лука Дончић је веома паметан играч. Има среће што је у Реал Мадриду и има тренера какав је Пабло Ласо. Све му то помаже да буде на нивоу на ком је сада. Желим да му честитам и желим му да има одговор на све изазове у будућности. Наравно да је ове године је спремнији, али ми управо причамо о искуству детета од 19 година. То само говори доста ствари", рекао је Обрадовић пред финале.

Љуљ и Дончић ће бити главне узданице Пабла Ласа и пре свега они морају да буду на максимуму обртаја како би Реалова машина могла да се домогне трофеја. Ту треба додати и велику важност коју искуством доносе Руди Фернандез и Фелипе Рејес, као и својим атлетицизмом Ентони Рендолф.

Реал Мадрид је у полуфиналу играо против ЦСКА праву фајтерску утакмицу. Спуштених гардова, без блока, са ударцима из све снаге. Посебно је прво полувреме било импресивно. У једном моменту је деловало да Реал неће до финала, али се шут за три поена показао као изузетно оружје Краљевског клуба. Почели су да погађају Дончић и Љуљ, касније им се придружио и Томпкинс са шутем два од три за три поена. Уколико тај аспекат буде на страни Реала, ту ће бити и превага екипе Пабла Ласа.

А Факундо Кампацо је указао на још један аспекат.

"Морамо да будемо тврдоглави, да играмо срцем, са му..., да производимо добру кошарку", врло је сликовито све објаснио Кампацо.

И ово што је Кампацо поменуо играће велику улогу у оваквој врсти утакмице, знате на шта мислимо.

Какву утакмицу можемо да очекујемо?

Отприлике би Реалу одговарао меч на већи број поена, а Фенербахчеу на мањи. Уколико Канаринци успеју да исконтролишу ритам, да спусте број поседа, да затворе рекет онако добро као против Жалгириса, играчи Жељка Обрадовића имају чему да се надају. У супротном, уколико се уђе у отворену паљбу ту Реал има шансу за нову титулу.

Фенербахче тражи своју другу узастопну титулу, уједно је она из прошле сезоне и једина за турски састав. Са друге стране, Реал Мадрид их има девет и тражи десету. Занимљиво, и Жељко Обрадовић има девет титула, тако да ће неко од њих стићи до јубилеја.

Биће то прави обрачун највећег појединца и највећег клуба у историји европске кошарке! И то баш у Београду.

За све кошаркашке сладокусце! За уживање.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар