Потпредсједник Партизана: Звезда силује историју!

Потпредседник ФК Партизан Владимир Вулетић у писаној изјави поводом потеза Црвене звезде да присвоји титулу из 1946. године и припише је као своју 29. у историји. "Специфично и агресивно силовање вишедеценијске прошлости", истакао је.  Партизанов потпредседник о Звездиној титули из 1946. године: Узор су вам Хрвати, играли сте у Енвер Хоџиној Албанији, силујете историју! Владимир Вулетић цитирао и Његоша.

Фудбал 20.05.2018 | 14:15
Потпредсједник Партизана: Звезда силује историју!
Ехо шампионског весеља Црвене звезде и даље траје. Прича се о прослави на Маракни, прича се о головима у судару са Вождовцем, али прича се и о ставу руководства и навијача црвено-белих да су јуче прославили 29.титулу најбољег тима у држави.

Сигурно знате у чему је цака. Одавно је скупштина Црвене звезде проследила захтев ФСС да се клубу из Љутице Богдана припише трофеј из 1946.године када је била најбољи тим Републике Србије.

На реакцију из Хумске нисмо дуго чекали. Тачније, Партизан се није огласио саопштењем, али јесте потпредседник клуба Владимир Вулетић. Професор Правног факултета у Београду у опшрином писму достављеном медијима поручио је да Звезда силује историју и да на титулу шампиона Србије из 1946.године право полаже и Спартак из Суботице.

Партизан, односно његов истакнути функционер Владимир Вулетић, који обавља функцију потпредседника клуба, дигао је глас против одлуке Црвене звезде да себи припише титулу првака државе из 1946. године. 

"Звезда је сама себи доделила титулу непостојећег првенства непостојеће државе", истакао је Вулетић у опширном писаном осврту на прославу титуле Црвене звезде за ову сезону, али и за 1946. годину.

"Започето прошле године, специфично и агресивно силовање вишедеценијске прошлости, комбиновано са елементарним непознавањем правне историје Србије и рђавим познавањем основношколских математичких операција, окончано је самовласним, бахатим, нелегалним и нелегитимним чином некаквог тобож признавања тобож титуле назови првенства Србије из 1946. године", написао је Вулетић, професор на Правном факулету у Београду, и наставио:

"По захтеву скупштине ФК Црвена звезда од прошле године, упућен органима ФСС-а, а за њега би пре надлежност могла да утврди одговарајућа санитарна инспекција, није још одлучено. ФК Црвена звезда је, дакле, мимо свих органа кровног националног фудбалског савеза, у тананој брошури подељеној навијачима, коју потписа њен председник, одлучила да, услед неспремности да даље чека, сама себи додели титулу непостојећег првенства непостојеће државе!".

Вулетић је нагласио да се "брошурица завршава нејасним и надасве синтаксички неуким речима да 'у формално-правној документацији државе Србије нема разлога да и нама титула не буде призната'".

Цитирајући Алберта Ајнштајна да су "само свемир и људска глупост неограничени, премда за ово прво то још није доказано", Вулетић је направио правно-историјску анализу:

"1. ФК Црвена звезда, основана марта 1945 године, пре него што су завршене ратне операције у Другом светском рату, пре ослобађања Јасеновца, у јеку борби НОВЈ на Сремском фронту и са првом званичном утакмицом у Енвер Хоџиној Албанији, учествује у једном пројекту чији су организатори били Фискултурни савез Југославије (ФИСАЈ) и Фискултурни спортски одбор Србије (ФИСОС);

2. Према одлуци ФИСАЈ, ПРВИ шампионат ФНРЈ планиран је да започне 11. августа 1946, па би, до 15. јуна 1946. сви окрузи морали дати свог првака у ту, први пут организовану, фудбалску лигу послератне Југославије. ФИСОС је, у ту сврху, уредио ОКРУЖНА првенства као квалификациона за овај будући шампионат;

3. ФК Црвена звезда је у такмичењу за округ тзв. уже Србије тријумфовала испред екипе ФК Жељезничар из Ниша и ФК Металац (каснији ОФК Београд) док је у округу Војводине победила екипа ФК Спартака из Суботице испед ФК Војводина из Новог Сада. Куриозитета ради, ФК Металац је, годину раније, у оквиру истог ранга, био првак испред ФК Црвена звезда;

4. Устав ФНРЈ из 1946. у чл. 2. наводи да Федеративну Народну Републику Југославију, између осталих, чини и Народна Република Србија која ИМА У СВОМ САСТАВУ и Аутономну покрајину Војводину и Аутономну косовско-метохијску област. Следствено овоме, јасно је да је НР Србија  недељива територија са две аутономне покрајине;

5. ОБА КЛУБА, ФК Црвена звезда и ФК Спартак Суботица, као победници двају окружних квалификационих такмичења, квалификовали су се за прво фудбалско првенство послератне Југославије. НИКАДА није одиграна утакмица између ова два клуба која би утврдила “првака НР Србије”, будући да се читав квалификациони циклус у организацији ФИСАЈ и ФИСОС одигравао по спортским окрузима а не према уставом зајемченим и заокруженим републичким територијама.

6. Онолико колико ФК Црвена звезда данас полаже право на ову “титулу” то право полаже подједнако и ФК Спартак Суботица, изузев уколико ФК Црвена звезда одриче тадашњу (а и садашњу) уставну недељивост Републике Србије и не сматра да је АП Војводина интегрални део наше државе. Исто такво право, у таквом случају, полаже и тадашњи ФК Металац (садашњи ОФК Београд) и то за тријумф истог ранга такмичења и то над ФК Црвена звезда 1945. године.

7. ФК Партизан је основан тек након свих ратних дејстава у Другом светском рату, 4. октобра 1945. године, и, као такав, није учествовао у овом окружном квалификационом циклусу за прво послератно првенство Југославије али је у њему учествовао и у њему освојио своју прву шампионску титулу као представник Југословенске народне армије. Србија је, дакле, у првом шампионату Југославије имала три представника: победника округа централне Србије, победника округа Војводине и представника Југословенске народне армије".

Вулетић је подсетио да је слично урадио сплитски Хајдук.

"У свом нелегалном и нелегитимном чину, ФК Црвена звезда је, изгледа, пронашла узор у одлуци хрватског националног фудбалског савеза који је ХНК Хајдуку из Сплита признао титулу освојену у хрватским квалификацијама из 1946. као државну. Међутим, не упуштајући се у оцену узора Црвене звезде, наш савез такву одлуку до сада није донео. Самовласно присвајање било ког потраживања, још од римског права и децретум Диви Марци, доводи до апсолутног одузимања тога права".

За крај, Вулетић је цитирао Његоша: "Нико срећан а нико довољан, нико миран а нико спокојан. Све се човјек брука за човјеком, гледа мајмун себе у зрцало".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар