Из Београда у историју: Лука Дончић МВП Евролиге!

"Клинац" пише историју – Дончић најмлађи МВП Евролиге! Лука Дончић, кошаркаш Реал Мадрида, проглашен је за најкориснијег играча ове сезоне у Евролиги.  Најперспективнији европски кошаркаш проглашен је и најбољим играчем такмичења!

Кошарка 19.05.2018 | 23:37
Из Београда у историју: Лука Дончић МВП Евролиге!
Дончић је на церемонији у Београду добио награду и тако исписао нове странице историје европске кошарке, поставши најмлађи МВП у историји такмичења.

Са само 19 година Словенац је кренуо стопама Богдана Богдановића, а фантастичну годину моћи ће да комплетира у недељу увече, када са 'Краљевским клубом' игра финале против Фенербахчеа.

На свечаности у Палати Србија, у присуству великог броја званица, активних и бивших играча, тренера и ранијих освајача тог признања, Дончић је добио престижни трофеј из руку двоструког МВП-а, Теа Папалукаса. Награду "Рисинг стар" претходно му је доделио Душан Ивковић о којем је имао само речи хвале. 

"Посебно је што сам добрио награду од њега. Он је један од најбољих тренера свих времена", рекао је Лука. 

"Хвала свим навијачима и тренерима, као и свима који су ме подржавали. Кључ је у томе да се забављате на терену и да напорно радите", рекао је најбољи играч Евролиге који је на 32 одигране утакмице постизао по 16,1 поен, уз просечан индекс корисности 21,7.

Он је лауреат и за "Звезду у успону", а добитник награде "Алфонсо Форд" (најбољи стрелац) је Алексеј Швед, који је такође дошао у Београд и ушао на церемонију у друштву Андреја Ватутина, извршног директора ЦСКА.

Словенац Матјаж Смодиш уручио је награду за најбољег дефанзивца центру ЦСКА Кајлу Хајнсу, а центар Фенербахчеа Јан Весели извео је најбољи потез (закуцавање) ове сезоне.

Најбољу петорку Евролиге чине Ник Калатес (Панатинаикос), Нандо Де Коло (ЦСКА), Лука Дончић, Торнике Шенгелија (Басконија) и Јан Весели (Фенербахче).

Најбољу другу петорку Евролиге чине Алексеј Швед из Химкија, Василис Спанулис из Олимпијакоса, Серхио Родригес из ЦСКА из Москве и играчи Жалгриса Кевин Пенгос и Паулијус Јанкунас.

У финалу Фајнал фора Евролиге у недељу од 20 часова играју Фенербахче и Реал Мадрид. У 17 часова почиње утакмица за треће место измедју ЦСКА и Жалгириса.

Таленат је какав Европа дуго није видела и пре 20. године остварио је нешто што НИКО није!

Кошаркашки бисер из Словеније и један од лидера Реал Мадрида, Лука Дончић, званично је постао "МВП Евролиге" за сезону 2017/18!

Поред тога што је најмлађи МВП у историји (рођен 1999. године!), Словенац је постао и први који је у једној сезони објединио награду за најперспективнијег младог играча такмичења ("Звезда у успону Евролиге") и награду за најкориснијег играча!

На свечаности у Палати Србија, у присуству великог броја званица, активних и бивших играча, тренера и ранијих освајача тог признања, Дончић је добио престижни трофеј из руку двоструког МВП-а, Теа Папалукаса. Награду "Рисинг стар" претходно му је доделио Душан Ивковић, а у торбу ће у недељу спаковати и треће признање, које је добио као члан идеалне петорке такмичења.

"Хвала свим навијачима и тренерима, као и свима који су ме подржавали. Ово је остварење сна и без њих то не би било могуће. Кључ је у томе да се забављате на терену и да напорно радите", рекао је најбољи играч Евролиге.

Дан пре наступа у свом првом финалу (које би могло да буде и његова последња утакмица у Евролиги), Дончић је добио и формално признање да је био најбољи играч сезоне. На 32 одигране утакмице рођени Љубљанчанин постизао је по 16,1 поен, уз просечан индекс корисности 21,7!

Свој просек од 16 поена поновио је и у јучерашњем полуфиналу Фајнал-фора против ЦСКА, на ком је био најбољи играч Реала уз Серхија Љуља, прошлогодишњег лауреата. Наспрам њих наступио је плејмејкер "армејаца" Серхио Родригез, трећи играч који је у дресу Мадриђана био МВП Евролиге у последњих пет сезона.

Судећи према свему што је ове сезоне показао - Дончић је апсолутно заслужио награду. Четири пута је био играч кола (изједначио рекорд) и био је МВП месеца октобра.

Такмичарску годину је почео у Турској, где је са Словенијом освојио Европско првенство. Потом је био индексно најбољи играч Евролиге и неретко лидер Реала у месецима које су обележиле честе повреде важних играча "краљевића". Серхио Љуљ је због кидања лигамента колена заиграо тек у плеј-офу, Огњен Кузмић се ни до Ф4 није опоравио од исте повреде, а током године су одсуствовали и старна "четворка" Ентони Рендолф и први центар Густаво Ајон.

Дончић је био ту, "вукао" и водио екипу упркос младим годинама и довео је до финала Евролиге, у којем ће у недељу у 20 часова играти против Фенербахчеа.

Лука би лако могао да се у Штарк арени и опрости од најјачег евро-такмичења, с обзиром на то да је пријављен за НБА драфт и да је извесно да ће бити висок "пик". Можда и највиши, кога ће бирати Финикс Санси, на челу са српским тренером, а доскорашњим селектором Словеније, Игором Кокошковом. 

Освајачи награде "МВП Евролиге":

2004/05 Ентони Паркер (Макаби)
2005/06 Ентони Паркер (Макаби)
2006/07 Тео Папалукас (ЦСКА)
2007/08 Рамунас Шишкаушкас (ЦСКА)
2008/09 Хуан Карлос Наваро (Барселона)
2009/10 Милош Теодосић (Олимпијакос)
2010/11 Димитрис Дијамантидис (Панатинаикос)
2011/12 Андреј Кириленко (ЦСКА)
2012/13 Василис Спанулис (Олимпијакос)
2013/14 Серхио Родригез (Реал Мадрид)
2014/15 Немања Бјелица (Фенербахче)
2015/16 Нандо Де Коло (ЦСКА)
2016/17 Серхио Љуљ (Реал Мадрид)
2017/18 Лука Дончић (Реал Мадрид)

ДОБИТНИЦИ СВИХ НАГРАДА СУ...
 
Када су у питању остале награде, Луки Дончићу је и формално уручена награда "Рисинг стар", а добитник награде "Алфонсо Форд" (најбољи стрелац) је Алексеј Швед, који је такође дошао у Београд и ушао на церемонију у друштву Андреја Ватутина, извршног директора ЦСКА.

Словенац Матјаж Смодиш уручио је награду за најбољег дефанзивца центру ЦСКА Кајлу Хајнсу, а центар Фенербахчеа Јан Весели извео је најбољи потез (закуцавање) ове сезоне. Погледајте:



Такође, признања су уручена (или послата) члановима најбоље петорка Евролиге у такмичарској 2018/19. Тај идеалан тим чине Ник Калатес (Панатинаикос), Нандо Де Коло (ЦСКА), Лука Дончић, Торнике Шенгелија (Басконија) и Јан Весели.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар