Шта је компромис за Македонију

Република Илинденска Македонија је опција коју су као "могући компромис" разматрали премијери Македоније и Грчке у четвртак у Софији.

Регион 19.05.2018 | 20:53
Шта је компромис за Македонију
О томе је премијер Зоран Заев данас известио највише званичнике и политичке лидере на састанку у Скопљу, преноси МИА.

"Информисао сам о најновијој фази преговора о имену. Са највећом одговорношћу, свешћу и посвећеношћу државним интересима, обавестио сам председника, председника парламента, лидере странака ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ да су владе Македоније и Грчке разговарале о опцији и решењу које би било прихватљиво за обе стране. Република Илинденска Македонија је могући компромис", рекао је премијер Заев. 

Овај предлог, како је рекао, јача темеље Македоније. 

"Илинден је наша светла будућност, ово име јача наш идентитет и Македонски Илинден је гаранција за мултиетничку Македонију", рекао је Заев. 

Он је новинарима рекао да ће Македонија са могућим договором добити коначну потврду о македонском језику, гаранцију за идентитет и међународне кодове. 

Такође је најавио да ће бити одржан референдум о имену, а ту идеју је већ подржала Грчка, наводи МИА. 

Састанку су поред највиших македонских званичника присуствовали и заменик премијера, као и министри спољних послова и одбране.

У исто време одржан је протест мање групе људи против преговора о промени имена Македоније.

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да Грчка ради на решењу са Скопљем које неће бити крхко и које неће пропасти за неколико месеци.

Он је то рекао на седници централног комитета Сиризе, на којој је представио извештај о састанку са грчким председником Прокописом Павлопулосом, преноси АНА.

"Нисмо променили нашу позицију упркос притисцима. Близу смо, али су најтежи последњи кораци", рекао је Ципрас.

Према његовим речима, Грчка и Македонија су "на кључној тачки преговора",и Грчка ће бранити националну линију "опрезним и одговорним корацима".

Он је додао и да је велика одговорност преговарати у име Грка, узимајући у обзир њихове осетљивости, истакавши како је циљ решење да би људи живели мирно.

Како је Ципрас рекао, спор стар 27 година између Атине и Скопља око имена Македоније не може да се реши без измене македонског устава која би укључила промена назива те земље.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар