Има 37 година, 11 дјеце и посао!

Иако имају 11 дјеце није имала близаначке трудноће, а у улози мајке први пут остварила се у 25. години.

Србија 18.05.2018 | 12:37
Има 37 година, 11 дјеце и посао!
Трудноћа, порођај, дојење, па опет све у круг. Овако би се укратко могао описати живот храбре Маје из Краљева у посљедњих 12 година. Одувијек је маштала о великој породици, а тај сан остварио јој се са њеним Рашом. Одгајају 11 деце, имају приватну фирму и не скидају осмијех с лица.

Шест сати ујутру. У кући Ковачевића у селу Врдила код Краљева мир и тишина. Мама Маја устаје прва, брзо се спрема и пије кафу с ногу, а онда иде од собе до собе и разбуђује своју војску, њено 11 дјеце.

Неријетко, пробуде се и сами и тад у секунди настаје хаос. Сви углас само вичу мама и нешто траже, а има и оних који би да се мазе. Увек неком нешто фали, па тако једнима недостају чарапе, другима тренерка или мајица, а они најмлађи негодују јер желе да им се промијени пелена, пронађе дуда или направи млијеко. А за прање зуба у тоалету малени Ковачевићи морају да чекају у реду.

– Јутро нам је најтежи дио дана. Тад свима нешто треба у истом тренутку, а још њих шесторо жури да се спреми за школу. Али то траје до осам и послије тога нам дан изгледа као у свим другим породицама. Старији су у школи, а ја и ови млађи спремамо ручак и обављамо друге обавезе – каже Маја (37), која је са супругом Радишом од своје 17. године.

Да би се сви засладили треба бар пола килограма чоколаде

Иако имају 11 дјеце није имала близаначке трудноће, а у улози мајке први пут остварила се у 25. години. Тад су добили Милицу, после које су се рађали само дјечаци, а Маја је хтјела бар још једно женско дијете. Та жеља јој се остварила тек са седмим дјететом кад је родила Ружицу. Признаје нам да је одувијек маштала да има велику породицу, иако има само брата.

– Знате шта, кад жена поред себе има доброг мужа и доброг човека, онда може да има и десеторо дјеце. Само је битно да је он разуме и подржава, а мени се посрећило да нађем таквог мушкарца – искрено прича Маја о свом Раши и открива нам да је он тренутно у болници зато што је поломио кук.

У њиховој кући не постоји подјела на мушко-женске послове, а и дјеца имају своје обавезе. Тако је Милош задужен да иде у продавницу, Милица води рачуна имају ли сви чарапице на ногама како се не би прехладили, Милан и Михаило брину о бебама и врло су пожртвовани и одговорни, иако су тако мали.

Ковачевићи ништа не препуштају случају и на време морају да мисле о свему јер организовати живот у једном тако великом домаћинству налик је организацији посла у мањем предузећу. Ипак, најгоре је кад закаже техника.

– Дешавало се да нам се поквари машина за веш и то нас потпуно паралише јер је укључујемо два-три пута дневно. Судове перемо нон-стоп, а само за један дан треба нам око седам векни хљеба и исто толико литара млијека. Тај број се стално повећава – каже Маја, па скочи са кревета да помери несташног Миодрага, како му лампа не би пала на главу.

Открива нам и да морају да купе двије чоколаде од 300 грама, које су довољне тек толико да се свако дијете заслади, али не и наједе. Ипак, мали Ковачевићи су врло скромни и умјесто играчкама највише воле да се играју једни са другима. Буде ту и кошкања, безазлене дјечије кавге и задиркивања, али кад падне ноћ у кревет се не иде док се сви прво међусобно не изљубе.

За Ускрс фабрају 200 јаја

- Када крену припреме за празник, свако има своје задужење. Један дио јаја бојимо у боју, а други дио у луковину, зеље, цвеклу, скупљамо и цвјетиће којима украшавамо јаја - изјавила је раније Маја за Курир.

- За Васкрс устајемо рано и идемо на литургију. Главни проблем је што за празник дјеца полупају сва јаја и љуске су свуда, па кад неко сврати, немамо да га почастимо - прича мама уз осмијех.

Курир

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Xx

18.05.2018 10:47

Свака цаст здрава зена

ОДГОВОРИТЕ
Name

ах

18.05.2018 11:27

Богати су као ријетко ко.

Name

Ре,

18.05.2018 14:42

Мало је таквох хероја (мајки) .

Name

свака

18.05.2018 11:10

Вам част, да је Бог дом још оваквих породица, поготово што сте сви на слици весели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

18.05.2018 11:15

Зена којој је на првом мјесту породица и потомство. За разлику од данасњих које се зову мајке а преце им теретана кафица изласци силикони и сл.ствари,смисао зивота утегнут се сто висе јасно нагласит облацењем како је она добра згодна секси Данасње су нај вецим дијелом такве(за мене лицно све само не то сто сматрају да јесу) Све похвале за ову зену бог јој здравља дао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.05.2018 12:26

Да друге зене имају овакве музеве мозда би се и оне стигле посветити мајцинству. Али посто вас је 99% себицних, лијених и неспособних и посто јадну зену кад је озените у свог роба претворите јер ниста друго и не знате него да гајите стомацине, мјеркате те са силиконима, док вам се бављење да дјецом своди на минут дневно, посто нисте у стању да издрзавате породицу, а сопствену зену малтретирате, свака нормална зена треба водити рацуна о себи јер це је у супротном њен музиц прегазити! Дакле марс!

Name

Ре ре

18.05.2018 12:45

Дакле насла си се :Д Претпостављам да тренинг у фитнесу не пропустас да си у хеланкама (за сва броја мања) од фебруара до децембра евентуално љето у сорцу . Да си на инстаграму и фб бар 5 сати дневно са свјезе фотографисаном гузом и цекас лак висе ком се дивис. А са друге стране ако у опсте мозес родит(претпостављам да си имала бат два аборт.) Онда ти је дијете на игрицама да ти не смета. Е па видис велика је разлика измедју тебе и ове господје.на залост велика сте вецина ви"ин даме" . Без љутње али тако ти је

Name

Горан

18.05.2018 11:34

Алал ти вера. Свака част и све похвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Красота живота

18.05.2018 12:26

Људи свака Вам част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

18.05.2018 13:08

Ово код нас ћудо.А у Албанији свакодневница.У оно време свака жена Која роди 12 дјете у Албанији постајала је мајка херој и лично Енвер Ходја је био кум том дјетету а самим тим и породици.Како је код нас незнам.Ал свска им чаат нек су живи и здрави и све тако насмијани и радосни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даx

18.05.2018 18:05

Најбогатија си матер на свијету, и завидим ти, ја ни куцета ни мацета несто се неда, свако вам добро Бог дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милићи

18.05.2018 20:23

Свака част за мајку хероја!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сињ

18.05.2018 22:42

Живели, свака част

ОДГОВОРИТЕ