Бака мртва, па жива после 12 х

Родбину Радојке Станков (71) из Геронтолошког центра "прерано" обавестили да је преминула. Дежурни лекар у понедељак увече констатовао смрт, а у уторак ујутру да је жива.

Србија 18.05.2018 | 08:56
Бака мртва, па жива после 12 х
Радојку Станков (71) из Кикинде, која већ годину дана живи у Геронтолошком центру, лекар Хитне службе у том граду у понедељак увече је прогласио мртвом, установа је о томе обавестила њене сроднике и пријатеље који брину о њој, али је медицински техничар у уторак ујутро констатовао да је жена - жива. Како се касније испоставило, корисница центра, која је иначе тешко болесна и непокретна, доживела је клиничку смрт.

Јелена Крвопић, чији супруг и она брину о Радојки и њеном тешко болесном мужу Владимиру, каже да знају за тешко здравствено стање баке, али не криве ни Геронтолошки центар ни лекара Хитне службе због ове ситуације. Кажу да нису контактирали са погребним предузећем, нити су штампали умрлице за баку.

- Нама је у уторак ујутро јављено да је Радојка преминула, али нам је нешто касније стигла информација да је жива јер је примећено да помера ногу. Објаснили су нам да је Радојка преживела клиничку смрт и ми у то верујемо. За ову ситуацију не кривимо ни Геронтолошки центар ни лекара Хитне службе, јер знамо какво је њено здравствено стање - каже Јелена Крвопић.

Шта се у ствари догодило у понедељак увече, када је лекар Радојку прогласио мртвом, за "Новости" је објаснила Ружица Јанковић, лекар Геронтолошког центра.

- Дежурни медицински техничар увече је позвао Хитну службу због тешког стања кориснице центра и њихов лекар је констатовао смрт. Тело је пребачено у посебну просторију, предвиђену за овакве случајеве, а не, како су неки медији пренели, у хладњачу. Ујутро је други техничар обишао ту просторију и на лицу жене приметио знакове живота. Када смо утврдили да је бака жива, упутили смо је на додатне прегледе у Општу болницу. Специјалисти неуролог и интерниста су констатовали исте дијагнозе које је жена имала и раније и саветовали да се настави са терапијом као и раније - каже др Јанковић.

Радојка у Геронтолошком центру живи око годину дана јер о њој није могао да брине супруг Владимир, тешки срчани болесник који живи у породичној кући. Њих двоје имају синове близанце, од којих је један преминуо у фебруару, а други живи у иностранству, па је бригу о родитељима поверио најбољим пријатељима, Крвопићима.

Лекар је, несумњиво, погрешио. Оформљена је комисија за унутрашњу проверу квалитета рада. Санкције против лекара биће предузете након извештаја комисије - каже др Биљана Марковић, директорка Дома здравља у Кикинди.

Радојкин син, који живи у Аустралији, о свему је обавештен, али није кренуо на пут. Не дозвољавамо да било ко узнемирава или фотографише деда Владу и свако ко то уради, ради то без наше сагласности - каже Јелена Крвопић.

(Вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Стане

18.05.2018 07:26

Нек си баба одморила мало,напунила батерије ,а сад,звиз до 100 и које.Него ста су рекли горе у сабирном центру и сто те пустисе...мора да нема ко кромпире садити и копати у њиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смртовница

18.05.2018 10:07

Одштампајте ви смртовницу за сваки случај, само оставите линију гдје је датум да се може уписати, злу не требала.

ОДГОВОРИТЕ