Венгер је хтио и Роналда и Месија... 2003. године!

Да је Арсенал био конкретнији, могао је да упари двојицу тинејџера, који су касније постали најбољи фудбалери на свету.  Једина жал после 22 године: Само замислите да смо упарили Роналда и Анрија! Променили бисмо историју! Шта би било, кад би било…

Фудбал 21.05.2018 | 23:15
Венгер је хтио и Роналда и Месија... 2003. године!
Кристијано Роналдо (рођен 1985. године) и Лионел Меси (1987) не само да су се, као млади и перспективни играчи, налазили у бележници дојучерашњег менаџера Арсенала Арсена Венгера, већ су око њиховог доласка у Лондон вођени озбиљни преговори.

О настојањима да их ангажује 2003. године, Венгер је причао за сајт Арсенала.

"Најбољи пример одличног играча кога смо пропустили да доведемо је Кристијано Роналдо. Био је наш гост, заједно са његовом мајком и били смо врло блиски. Онда је у акцију ступио Манчестер јунајтед, који је тада имао (Португалца - прим.аут) Карлоса Кеироша у стручном штабу. Лета 2003. су Јунајтед и Спортинг одиграли пријатељску утакмицу, Роналдо је био сјајан и они су га потписали".

Меч о коме Венгер прича одигран је лета 2003, поводом отварања стадиона "Жозе Алваладе" у Лисабону.

Француски стручњак признао је да Арсенал није био спреман да финансијски парира Јунајтедовој понуди.

"Увек постоји нешто што сте могли другачије да урадите. Када водите преговоре, важно је знати када треба да попустите, а када да останете чврсти. Дејвид (Дин, тадашњи директор Арсенала) је био у Паризу на преговорима са Жоржом Мендешом, који је заступао Спортинг и тражио обештећење од 4,5 милиона фунти. Јунајтед је избројао 12 милиона, што ми никако нисмо могли да урадимо".

Роналдо је у то време имао 18 година и само једну сезону у првом тиму Спортинга, током које је дао три гола у првенству и два у купу.

Било је ту озбиљних погодака, посебно у првим годинама у Лондону. Поклонио је Арсен ВенгерАрсеналу велемајсторе какви су Тијери Анри, Робер Пирес, касније Сеск Фабрегас, па Месут Озил. Било је наравно и промашаја, немогуће их је избећи, али у суштини француски стручњак са осмехом на лицу посматра своје 22 године прво на Хајберију, а после и на Емирејтсу.

Признаје ипак да постоји и та једна, једина велика жал. Година је 2003, Венгер убеђује још бубуљичавог момка са Мадеире да пређе у Арсенал. Момак се зове Кристијано Роналдо. И није против такве идеје.  Стара је то прича, Манчестер јунајтед се појавио и одгурнуо Арсенал у други план. Још боли Венгера.

“Био је код нас са мајком и били смо веома близу договора. Онда се појавио Манчестер јунајтедом са Карлосом Кеирошем (Португалцем, прим.аут) као тренером. Јунајтед је играо против Спортинга, а Роналдо је тада био изванредан”, још једном се присећа Венгер у исповести за клупски сајт.

Сећа се свега, у детаљ.

“Можете да замислите шта би се десило да смо успели да упаримо Тијерија Анрија и Роналда… То би свакако променило историју, барем ону која се тиче мог мандата овде”.

А где је запело? У новцу наравно. Смешном у поређењу са сумама које се данас врте у свету фудбала.

“Дошли смо до суме од 4.500.000 фунте и још смо били у игри… Баш, баш близу смо били. Ал онда се појавио Манчестер јунајтед са 12.000.000, а у то време то је новац који нисмо могли да дамо”.

Кристијано Роналдо је отишао на Олд Трафорд и историја је добила сасвим другачији ток…

Лионела Месија је Венгер хтео да доведе заједно са Сеском Фабрегасом и Ђераром Пикеом, када је Аргентинац тек напунио 16 година и био члан кадетског тима Барселоне.

"Барселона није желела да га изгуби. Чим су чули за нашу понуду, реаговали су и урадили оно што је било потребно да би га задржали".

Меси је остао на "Ноу Кампу" и у сезони 2003/04 муњевито напредовао. За мање од годину дана прошао је четири селекције, постао је стандардан у Барселони "Б", уз тренинге са првим тимом током недеље, да би у јуну 2005. са 18 година потписао први професионални уговор.

Нико не може да гарантује да би се Роналдо и Меси у Арсеналу развили као у Манчестер јунајтеду и Барселони, самим тим и да ли би постали оно што јесу. Оно што је сигурно је да Арсен Венгер и данас жали што није успео да их упари.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар