БиХ посвећена европском путу

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића обратио се данас на пленарном засједању Самита ЕУ - Западни Балкан у Софији.

Босна и Херцеговина 17.05.2018 | 13:47
БиХ посвећена европском путу
Он је у име Босне и Херцеговине поздравио Декларацију Самита и поновио да јој се Босна и Херцеговина придружује.

"Веома је важно да с овог самита пошаљемо снажну поруку којом се потврђује европска перспектива за цијелу регију западног Балкана. Босна и Херцеговина поздравља покретање конкретних иницијатива за побољшање инфраструктурне повезаности, као и повезаности међу људима. Цијенимо континуирани ангажман ЕУ на јачању политичких и економских веза, како између ЕУ и регије западног Балкана, тако и унутар регије", рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Истакао је да је Босна и Херцеговина дала свој допринос побољшању тих веза подузимањем низа активности на провођењу приоритетних мјера у оквиру припрема за самит у Софији.

"Босна и Херцеговина је посвећена регионалној сарадњи у области економског, инфраструктурног, енергетског и сигурносног повезивања – кроз механизме попут Берлинског процеса и Агенде за повезивање. Видимо то као пут за изградњу повјерења, унапређење односа и стварање опипљиве економске добробити наших грађана. Залажемо се за проналажење обострано прихватљивих рјешења за сва отворена питања и билатералне спорове. Позитиван примјер наших напора је закључивање Споразума о граници с Црном Гором", рекао је Изетбеговић и додао да БиХ поздравља нову Стратегију за западни Балкан коју је Европска комисија објавила 6. фебруара. 

"У тој стратегији ми се посебно дојмила реченица у којој се  каже:"Свакодневни живот на Западном Балкану треба постепено приближити животу унутар Европске уније.“ Размислите о томе на тренутак. Процес приступања ЕУ је најдјелотворнији покретач трансформације наших држава, друштава и економија, у циљу достизања модерних демократских стандарда, изградње конкурентних тржишних економија и повећања економског раста и развоја", истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ. 

"Наши грађани нам говоре да је достизање европских стандарда за њих приоритет.  Они желе да квалитет роба и услуга, квалитет хране, зрака и воде и квалитет инфраструктуре буду једнако добри као у ЕУ. Желе да вожња од 580 километара од Сарајева до Софије траје једнако као и вожња од Варшаве до Берлина: 5 умјесто 10 сати. Тај циљ ћемо постепено и постићи проведбом планова попут Агенде за повезивање", поручио је Изетбеговић. 

Такође, поручио је да је Босна и Херцеговина одлучна да одржи позитиван замах започет у октобру 2014. године и да настави с реформама и напретком у процесу приступања ЕУ.

"Имамо два кључна конкретна циља у том погледу: добијање кандидатског статуса до краја 2018. године и отварање преговора што је прије могуће након добијања кандидатског статуса. Да бисмо те циљеве остварили, потребно је да Европска комисија до новембра 2018. године објави своје мишљење о апликацији Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ. Захвални смо институцијама и државама чланицама ЕУ на континуираној подршци коју пружају процесу нашег приступања ЕУ. Надамо се да ће се та подршка ЕУ наставити и убудуће, посебно у поступку стјецања кандидатског статуса до краја 2018. године", рекао је Изетбеговић. 

Да би процес проширења имао потребну подршку унутар ЕУ, ми у регији, рекао је даље, морамо радити на томе да нашим пријатељима у Европи јасно артикулирамо које су то користи и вриједности које ће наша интеграција у ЕУ донијети Европи у цјелини.

"Ради се о двосмјерној улици. Да би постојали обострани интерес и ентузијазам, морају постојати и узајамне користи. Својим проширењем на западни Балкан ЕУ не жели да „увози“ нове проблеме, а ми не желимо да постанемо чланице ЕУ да бисмо „извезли“ наше проблеме у ЕУ. Желимо искористити механизме из процеса приступања ЕУ како бисмо те наше проблеме ријешили, достигли европске стандарде и дали допринос стабилности, сигурности и просперитету Европе.  Данас овдје потврђујемо да је будућност западног Балкана у Европској унији. Постизање тог циља дало би нову енергију оснивачкој визији Европске уније – визији Европе уједињене у миру, просперитету и разноликости. То је уједно и најбољи начин да постигнемо трајну стабилност, сигурност и просперитет  западног Балкана. Без обзира с колико изазова се суочили, без обзира на колико препрека наишли, морамо истрајати на том путу. Алтернативе нема - рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић у обраћању на пленарном засједању Самита ЕУ - Западни Балкан у Софији", саопштено је из Предсједништва БиХ.

(БН/Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Освит

17.05.2018 12:38

Ви и комплетна политицка елита БиХ и Републике Српске нудите све друго само не европске перспективе овом простору,вама су пуно близе ауторитарне воде попут султана и царева са истока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

17.05.2018 12:58

Баке је испунио обецање од прослих избора, да це запослити 100 хиљада људи..ал у Њемацкој. Знаци гурају нас у ЕУ јер је подрска из иностранства највеци инвеститор у БИХ. Идеја је супер..народи це вец бити у ЕУ а будзетлије и дрзава це се пооолакоооо прикљуцити..нема зурбе.

Name

Ре

17.05.2018 12:59

Ако се казе БиХ онда се РС не помиње,јер није дрзава.Мозес реци РС и Ф БиХ.

Name

Ре ре

17.05.2018 16:57

Па није ни босна дрзава,ста одма пјенис?

Name

Цкаља

17.05.2018 14:17

Имају добар смисао за Хумор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАЛО ЉУДИНО

17.05.2018 14:37

,,,,ДА БИ СЕ СВЕ ОВО ОСТВАРИЛО ПРВО ВАС ТРОЈИЦА БАНДИТА ТРЕБАТЕ У ЦОРКУ ДО ТАДА ОД ОВЕ ПРИЦЕ НЕМА НИСТА

ОДГОВОРИТЕ