Парламентарци о мигрантској кризи

У Сарајеву је почела сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би, између осталог, требало да буде ријечи о мигрантској кризи у БиХ и региону.

Босна и Херцеговина 17.05.2018 | 11:27
Парламентарци о мигрантској кризи
Посланици би требало да размотре информацију Савјета министара о спровођењу плана хитних мјера и реализацији активности наведених у информацији о процјенама и могућностима БиХ у вези са питањем избјегличке кризе у региону и ЕУ, те прегледу ситуације у вези са мигрантском кризом на западнобалканској рути.

На дневном реду је и захтјев Савјета министара за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјени Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији /ОБА/ БиХ.

Предложеним законом спроводи се одлука Уставног суда БиХ и њиме се прописује садржај писаног захтјева у вези са тајним прикупљањем података за које је потребно судско овлашћење, те уводи ограничење укупног трајања ове мјере.

Према измјенама закона, налог може бити одобрен за период до 60 дана, а у случају потребе за продужење мјера, на писани образложени приједлог генералног директора, судија може продужити важење налога на додатне периоде од по 30 дана, с тим да одобрене мјере могу трајати укупно најдуже 48 мјесеци.

Уставни суд БиХ прошле године прихватио је апелацију замјеника предсједавајућег Представничког дома Борјане Кришто и прогласио неуставним три одредбе Закона о ОБА.

Посланици би у другом читању требало да се изјасне о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ којима се предвиђа продужење трајања службе професионалних војних војника.

Овим измјенама максимална дужина трајања службе војника помјера се до навршених 40 година, са досадашњих 35, односно 38 година, чиме БиХ слиједи праксу земаља региона.

Истовремено се прописује процедура за продужење уговора у вези са испуњавањем психофизичких стандарда, што ће омогућити континуирану спремност војника у извршавању задатака и, уз њихово стечено искуство, додатано ојачати Оружане снаге БиХ.

Допунама Закона, између осталог, помјера се и дужина трајања службе војника у резервном саставу са 35 на 40 година живота.

Представнички дом требало би да обави расправу о извјештају Европске комисије за БиХ за 2018. годину, у којем је, између осталог, констатовано да се БиХ налази у раној фази спровођења реформе јавне управе, те да је одређен помак постигут у правосудном систему, али да реформе генерално споро напредују.

Наглашено је да постоји одређени ниво припреме када је ријеч о борби против корупције, али да је она широко распрострањена те је због тога и даље изражена забринутост.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар