Анализа - финале ЛЕ: Тамо гдје је све почело...

Атлетико после два разочаравајућа финала у Лиги шампиона јури трећи пехар у Лиги Европе. Олимпик би да постане први француски клуб са два европска пехара.

Фудбал 16.05.2018 | 19:30
Анализа - финале ЛЕ: Тамо гдје је све почело...
Годину раније Кике Санчез Флорес се изборио са Фуламом и у витрине “Висенте Калдерона“ унео први пехар Лиге Европе. Међутим, онај освојен у сезони 2009/2010 имао је много већи значај. Да није било њега, да Радамел Фалкао није уништио Атлетик Билбао ко зна да ли би Дијего Симеоне стекао митски статус у Мадриду. Ко зна да ли би Атлетико био то што данас јесте. А данас је без сваке сумње клуб којем није ни било место у Лиги Европе. И зато је јасно: Јорганџије су велики фаворити против Олимпика у финалу Лиге Европе.

Место последње битке: Парк Олимпика из Лиона пред око 60.000 гледалаца од којих ће само мањина бити прави навијачи оба клуба. Термин 20.45. Прва звезда: Антоан Гризман. Ове сезоне уз његово име 27 голова и 15 асистенција на 47 утакмица. На седам мечева у Лиги Европе четири гола и четири асистенција. Имају и у Марсељу талентованих играча, али оваквог немају.

И није само он проблем. Јан Облак је уз Давида де Хеу и само можда Кејлора Наваса ове сезоне понајбољи голман Европе. У одбрани не вреди издвајати имена. Сви заједно чине зид о који су се као на флиперу одбијали и најубојитији нападачи планете. Габи да повеже линије, Саул, Коке и Анхел Кореа да бију у дефанзиви и спремају лопте за Гризмана и Косту. Како су се само савршено уклопили. Као да су један другог чекали. Штета само што ће по свему судећи ово бити можда и њихово једино заједничко финале. Шпански медији су уверени да на лето Гризман за 100.000.000 евра иде у Барселону, мада се Јорганџије још боре.

Олимпик? Европски титан из 90-их година прошлог века. Ово је међутим тек почетак његовог повратка у елиту. Успон који није грађен стотинама милиона. Процес је. Потрајаће. Иде у правом смеру. На путу до финала згазили су Брагу, Атлетик Билбао и Лајпциг, против Салцбурга се провукли у продужетку. Кључне победе су остварене на Велодрому. А и Лион је донекле домаћи терен. Иако два Олимпика не гаје баш пријатељске односе. Ипак, земља је иста, а Марсељ планира да Француској подари први клуб са два европска пехара у џепу. Први је освојен још давне 1993. у првом издању Лиге шампиона.

Атлетико тим трофејом не може да се подичи, иако је три пута играо финале. Два пута у последње четири године. Ове сезоне корак назад. Два невероватна кикса против Карабага значила су крај већ у групној фази Лиге шампиона. Можда су полетели. Можда је најбоље да се врате у блиску прошлост. Да се присете тих времена када су тек кренули ка врху. То финале у Букурешту из 2010. био је први Чолов пехар у Мадриду. Мало су се једно другог заситили. Потребна је Атлетику нека вараница која ће поново запалити ватру.

Неће бити лако. Екипа Рудија Гарсије је ове сезоне по општем мишљењу играла најлепши фудбал у Лиги Европе. Много тога се врти око велемајстора Димитрија Пајеа, који ће бити основна мета Симеоновихнеуморних „теријера“. Ако он добије простор да разигра страшну навалу у којој се налазе Окампос, Товани Жермен одбрана Мадриђана би могла да се нађе у великом проблему.

Ипак, Руди Гарсија није тренер који воли да мења формације. Остаје веран офанзиви чак и онда када не иде, што би у окршају са тактичким перфекционистом какав је Чоло Симеоне могло да буде погубно за његов тим. Такав приступ игри могао је да га кошта и елиминације у полуфиналу, али је Марсељ ипак прошао даље. Одлучујући гол је био споран, јер је уследио након непостојећег корнера, али је прави тим ипак отишао у велико финале.

ОЛИМПИК МАРСЕЉ - АТЛЕТИКО МАДРИД, 20.45

Стадион: Парк ОЛ
Капацитет: 59.196
Судија: Бјорн Кујперс (Холандија)

Олимпик (4-2-3-1): Манданда - Сакаи, Луиз Густаво (Роландо), Рами, Амави - Ангиса, Сансон - Окампос, Паје, Тован - Жермен;
Атлетико (4-4-2): Облак - Врсаљко, Хименез, Годин, Лукас - Кореа, Габи, Саул, Коке - Гризман, Коста.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар