Вучић добио начела за Косово

Председник Александар Вучић изјавио је у Софији да није добио никакав план САД за решење ситуације с Косовом, али да јесте "назнаке, начела, принципе".

Србија 16.05.2018 | 19:01
Вучић добио начела за Косово
Како каже, у њима има “пристојних ствари", али и решења са којима није сагласан.

Вучић је новинарима у Софији рекао да Србија тражи компромисно решење и да се уваже интереси Срба на Косову, али и легитимни и легални интереси Србије, што је, како је казао, "нешто што многи не разумеју".

Он је рекао и да "нико не прети Србији" и да је са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом увек имао коректне разговоре, без обзира на неслагање у вези Косова. 

"Да ли постоји нека врста притиска на Србију, да, постоји већ пет година. Није то велика филозофија. Потпуно је нормално да чекају да Србија промени своју одлуку, пошто они своју очигледно неће", изјавио је Вучић и додао да "позиција Србије није нимало лака". 

На питање да ли ће одговорити, Вучић је рекао да "сви знају" шта он мисли о разним "принципима, начелима, назнакама". 

Вучић је негирао да му је пренет захтев да мора да оде с власти ако не прихвати амерички план за Косово. 

Председник Србије је новинарима рекао и да је у Софији имао много састанака, међу којима је и важан састанак са председником Европске народне партије (ЕПП) Џозефом Долом, са којим је разговарао, како је казао, о свим проблемима. 

Вучић је рекао да је имао садржајне разговоре о економским реформама и о томе како да се сачувају мир и стабилност у региону. 

"Мир и стабилност имамо, али је довољна ситница да се догоди па да то изгубимо", рекао је Вучић. 

Вучић је рекао да је са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом у Софији разговарао о односима две земље и о значају налажења решења за вишедеценијске спорове које Србија има, а посебно између Срба и Албанаца. 

"Ми ћемо врло тешко доћи до решења, али то не значи да се нећу борити за решење до последњег дана мандата. У ситуацији замрзнутог конфликта ситница је довољна да га одмрзне, а онда нема будућности за нашу децу", рекао је председник Србије. 

Додао је да ће вечерас у Софији разговарати и са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини о Косову, а сутра и с британском премијерком Терезом Меј.

 (Бета)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Нако

16.05.2018 17:26

Вуцицу, мени се цини, дзаба цес прицати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слијеп

16.05.2018 17:35

Слијепац види и зна птица на грани да је Косово Република.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

16.05.2018 18:50

Добар ти ник.

Name

ИЛИЈА

16.05.2018 18:25

МА ДАЈ БРЕ ЦОВЕЦЕ ЈЕДНОМ ПРЕСТАНИ ВИСЕ С ТИМ КОСОВОМ. СУКАВИ СЕ НЕМОГУ БОСТИ С РОГАТИМ. СТА ЗАТЕЗЕС ОБЈАСНИ СВОМ НАРОДУ ПРАВУ ИСТИНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

16.05.2018 18:51

Зна он да је Косово изгубљено,њега мори друга брига,специјалне везе РС-а и Србије,које могу нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОК

16.05.2018 19:33

Све ово је масло запада,једини Срби и Албанци имају по двије дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

16.05.2018 20:43

Албанци имају двије државе,срби само једну

Name

реЛАЗНО ИМЕ

16.05.2018 22:37

Па та лазна друга Албанска дрзава није ни цлан УН-а,не призна је пола свијета,пет цланица ЕУ је не призна и каква су они дрзава???

Name

ХА ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха

16.05.2018 20:33

Како провидно спремају референдум на којем ће се народ,као фол,изјаснити да се призна Косово и уједе вук магарца. Само су битни послови са нарко картелима из Јужне Америке и Јужне Африке као и са Аустријском машинериом за прање новца Новоматиц Адмиралом.

ОДГОВОРИТЕ