Елвисов бицикл на изложби у Бечу

У оквиру различитих манифестација којима се у Бечу обиљежава 200 година од настанка бицикла, у том граду постављена је мултимедијална изложба "Радост вожње бициклом", а најзанимљивији експонат је црвени бицикл краља роцк'н'ролла Елвиса Прислија.

Свијет 16.05.2018 | 13:55
Елвисов бицикл на изложби у Бечу
Његов бицикл је модел из 1948. године који је Елвис возио са тринаест година. Елвисов бицикл је изложен поред бицикала других познатих личности као што су писац Томас Бернхард, легендарни возач Хуго Коблет и многи други.

Крајем 19. вијека бицикл стиче велику популарност у Бечу. Око 1880. године отварају се прва бициклистичка удружења, а 1894. године одржава се прво такмичење у бициклизму. У почетку је вожња бициклом била рекреативна активност и одвијала се углавном на сеоским путевима да би временом то превозно средство постало све учесталије у саобраћају.

Правила за његово кориштење била су строга. Бицикл се возио само уз положен тест вожње, регистарску ознаку и ношење пиштаљке. Већ 1896. године Беч је имао више од дванаест хиљада регистрованих бициклиста, а наредне године бицикл је признат за пуноправно саобраћајно средство и дозвољена је вожња бициклом без регистарске ознаке.

Бицикл ослободио жене ношења сукње

Због строгих правила у одијевању која су за њих важила, вожња бициклом за жене била је знатно отежана. Историчар Бернхард Хацхлеитнер и аутор књиге „Мотор сам ја. 200 година вожње бицикла у Бечу“ сматра да је тек појава широких панталона ослободила жене спортског корсета.

Хацхлеитнер каже да је "политичарка и вођа синдиката Ана Бошек била једна од жена које су се бориле против правила да жене морају да носе искључиво сукњу".

Кише, сњегови, суше и помор коња заправо су довели до појаве бицикла 1816. године.

Изумитељ бицикла Карл Драис из Маннхеима извео је у јуну 1817. године, на путу дугом тринаест километара, своју прву двочасовну вожњу бициклом. Дизајнер бицикала Стефан Стеинер сматра да се ово превозно средство није много измијенило до данас. Иако је прошло више од двјесто година од његова изума, бицикл и даље има готово исти размак између точкова: 1,2 метра.

„Осим у начину на који се покреће, Драисов бицикл од прије двјесто година мало се разликује од данашњих бицикала, што свједочи о прецизности његовог изума“, рекао је Стеинер.

Све манифестације у оквиру мултимедијалне изложбе у Бечу биће отворене до 3. јуна, објављено је на интернетским страницама Представништва Града Беча у Београду.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар