Ево како маме ђаке на занат?!

Привредници у Српској годинама вапе за школованим занатлијама, те стипендијама, обезбијеђеном праксом и запослењем настоје привући што више основаца да уписују занате, а поједини су отишли и корак даље те ђацима обећавају и куповину уџбеника и обуће.

Република Српска 16.05.2018 | 13:25
Ево како маме ђаке на занат?!
Међу фирмама које су спремне да изађу у сусрет ђацима како би сутра у својим погонима имали добро обучен кадар је и бањалучка Творница обуће “Бема”.

С обзиром на то да ће у бањалучкој Школи ученика у привреди од јесени бити отворено и једно одјељење за смјер техничар моделар обуће, у “Беми” најављују да ће свима који упишу тај смјер обезбиједити праксу, а они који се трудом и залагањем покажу као најбољи обезбиједиће себи сигуран посао по завршетку школовања.

"За тај кадар ће сигурно бити посла у годинама које долазе. Стратешки циљ “Беме” је да производи своје ципеле и да свој производ понудимо Западу. Недостаје нам тридесетак моделара, као и пословођа и инжењера. И мене сутра неко треба да замијени. Купићемо књиге за то цијело одјељење, свима обезбиједити пар обуће, платићемо мјесечне карте за оне који путују, а гарантујемо запослење и праксу", рекао је технички директор “Беме” Маринко Умичевић и додао да се школован кадар сувим златом плаћа и у Европи.

Умичевић обећава да ће најбољима помоћи да упишу факултет, те да се усавршавају у Милану.

Директор бањалучке Школе ученика у привреди Драгољуб Вуковић каже да је Министарство просвјете и културе РС одобрило упис једног одјељења смјер техничар моделар обуће.

"Видјећемо колико ће ученика бити заинтересовано за овај смјер. Нема боље мотивације за ђаке од стипендије, обезбијеђене праксе и сигурног посла", рекао је Вуковић и додао да је ово добар примјер и осталим привредницима.  

За школованим кадром вапи и дервентска фабрика обуће “Санино”. Директор овог предузећа Радован Пазуревић каже да је за искорак у пословању, већу зараду и бољи пласман на тржишту школован кадар пријеко потребан.

"Нама већ дуже вријеме недостају моделари обуће. Радимо импровизације, обучавамо раднике, али то није довољно. За ученике који упишу смјер обућара и ове године ћемо обезбиједити праксу, а многи ће по завршетку моћи и да се запосле код нас", рекао је Пазуревић.

Он је истакао да ће ђаци који на јесен упишу смјер техничар моделар обуће у Бањалуци за четири године, када заврше школовање, бити кадар за који ће се привредници отимати.

Иако на подручју Дервенте успјешно послује неколико фабрика обуће, у Средњошколском центру “Михајло Пупин” у овој општини већ пет година уписују само по једно одјељење обућара, трогодишњи смјер, јер за моделаре, кажу, немају наставни кадар.

"Уписна политика наше школе и ове године је једно одјељење обућара, трогодишњи смјер. Оријентисани смо према тржишту и прилагодили смо се потребама привреде. Нисмо у могућности да уписујемо четворогодишњи смјер јер немамо наставника", рекао је директор Средњошколског центра “Михајло Пупин” Предраг Дринић.

Техничар за обраду дрвета

Драгољуб Вуковић истиче да, осим за моделаре обуће, има назнака да ће пракса бити обезбијеђена и за оне који упишу смјер техничар за обраду дрвета.

"Привредници су заинтересовани да стипендирају ђаке који упишу овај смјер, али и да им обезбиједе праксу", рекао је Вуковић.

(Глас Српске)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ало

16.05.2018 11:35

Погодности које се нуде су одлицне или је боље да дјеца заврсе неки од силних факултета и бесконацно цекају посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА ДА,

16.05.2018 12:15

Али зато це морати подписати погодбу за најмање 5 година ,да рмбаци ,за минималац ,уколико не "до краја зивота немозе изплатити дигове послодавцима "децо драга зато не подписујте ниста

Name

РЕ

16.05.2018 14:41

Боље факултетлија без посла, него занатлија са послом,...ретардација,..."Заврси факултет да не би радио", тј.ухљеби се, паразитирај цијели зивот на грбаци народа.

Name

Милорад

16.05.2018 11:46

Ако це после сколовања радити 220 сати за 500 км то је онда оспособљавање роба а не радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

16.05.2018 12:16

Ко би свима угодио? Боље је сједити у кафицима и грицкати татину плату или пензију и онда крив цитав свијет!

Name

Руза

16.05.2018 13:06

Да је код њих сјајно радити незапослени би похрлили у преквалификације и отишли да раде у ове фирме.Вјероватно су им услови "одлични" кад немју довољно радника у земљи са овако високом стопом незапослености.

Name

ре.Руза

16.05.2018 14:43

Велики број незапослених уопсте није радна снага,..немају знање, нису низаста.

Name

ре

16.05.2018 14:46

И ја мислим да би најбоље било не радити ниста, не исплати се,....то је мото данасњих "младих", кафа, телефон (које им купе родитељи) и то би било то.

Name

ре ре Руза

16.05.2018 16:03

А ТИ КАО ПОСЈЕДУЈЕС НЕКУ КВАЛИФИКАЦИЈУ ИЛИ ЗНАЊЕ. ПРИЈЕ ДА СИ ДОДИКОВ УХЉЕБ.

Name

Коментар

16.05.2018 13:14

Лук и вода. Умицевиц трази свијецом ко це му радити за 5 стоја. Боље, дјецо уците језике па на крузер, поцетна плата 800 долара, а троскови 0. Касније мозете доци и до 1500 долара, а сваки други дан крузер у другој земљи. Јебес насе опанак-предузетнике. Нек постено плацају, па це имати и струцне раднике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2018 08:24

Хахахахах Опанак-подузетник.Изванредна формулација.

Name

куку нама са нама

16.05.2018 13:55

Какав црни кадар и школовање...НЕМА ТУ ИЗГРАДЈЕНЕ РАДНЕ НАВИКЕ,ЈЕР СЕ УМЈЕСТО ИГРАЧКИ,ДЈЕЦА ОДГАЈАЈУ НА СМАРТФОНУ ИЛИ КАКО СЕ ЗОВЕ ОВА ТЕЛЕФОНСКА ПОШАСТ...ПУСТИ СКОЛУ,ТО СЕ ЛАКО ПРЕКВАЛИФИКУЈЕ..ДАМАР ЈЕ БИТАН,БАЦО,ДАМАР,А ТОГА НЕМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.05.2018 14:48

Бас тако, неце ту нико ниста да ради.

Name

Ма о цему ви то и јел озбиљно???

17.05.2018 08:31

Имају дјеца и у Њемацкој смартфон па сви раде.А ти како неце никониста да ради.Из моје улице је отисло стоје мени познато двадесетакмладих људи од којихсу некиимали посао у иностранство јер нису могли наци посао или нису хтјели да раде под условимакоје су имали.Пар њих је било запослено али нису хтјели да зивотаре у несредјеној,несигурној,презадузеној дрзави.Осим тога не знам гдје зивите .Додјите пред рецимо амбасаду Словеније.Редови младихљуди који једва цекају да добију посао и да поцну радити.Пусти ту резимску прицу у којој је омладини лијена ,неце да ради и слицно.То је за политицке неписмене и глупе људе.