“Лоше” навике које су здраве

Свако је роб неке лоше навике, али неке можда и нису тако лоше како се у први мах чини. Наиме, научници разних профила открили су које су то лоше навике које могу позитивно да утичу на наше психофизичко стање и здравље уопште.

Свијет 16.05.2018 | 11:40
“Лоше” навике које су здраве
Алкохол
Наравно, није добро да пијете у великим количинама, али је доказано да људи који сваког дана пију чашу вина или чашу пива имају 53 одсто мање шансе за развој дијабетеса у поређењу са онима који упште не пију, показала је грчка студија. Након десетогодишњег истраживања у којем је учествовало 3.000 људи, утврђено је да умјерена конзумација алкохола побољшава осјетљивост ћелија на хормон инсулин. У међувремену, данска студија је показала да испијање двије мале чаше вина дневно смањује ризик смрти код обољелих од Алцхајмерове болести.

Путер од кикирикија
Можда има много калорија, али путер од кикирикија је најбогатији извор здравих монозасићених масти, тврди нутриционисткиња Елизабет Вол. Кикирики смањује запаљење у тијелу и побољшава крвне судове који се налазе око срца. Тачније, студија спроведена на Харварду је показала да грицкање кикирикија (наравно, не у великим количинама) пет дана недјељно готово дупло смањује ризик од срчаног удара.

Читање под лампом
Ако је свјетло довољно јако да можете да читате, нећете оштетити вид. Можда ће вам бити напорније да читате, па ће вам се очи брже уморити, али то нема никаквих дугорочних ефеката на ваш вид.

Сањарење
Поспаност коју осјећате док полако тонете у сањарење заправо може да побољша функције мозга, судећи према студији. Скенирањем мозга је утврђено да када нам мисли лутају док сањаримо, дио мозга који је задужен за рјешавање проблема, постаје екстремно активан.

Једење пасте
Италијански истраживачи су открили да једење шпагета смањује индекс тјелесне масе и обим струка. Разлог за то је што, кажу научници, већина људи која редовно конзумира пасту придржава се медитеранске исхране. Ипак, анализирајући више од 23.000 људи, научници су утврдили да паста добро утиче на обим струка, без обзира на то колико се стриктно приџавате те дијете или не.

Трчање (за кољена)
Супротно увријеженом мишљењу, трчање није лоше за кољена. Тачније, студија спроведена на Бригам Јанг универзитету показало је да ова физичка активност заправо смањује запаљење зглобова. Истраживачи су мјерили ниво цитокина – маркера запаљења – у течности која се налази у кољену људи старости између 18 и 35 година, прије и послије трчања.

Након 30 минута трчања, концентрација је била мања, што значи да трчање заправо има антизапаљенске ефекте. Научници вјерују да би трчање заправо могло да одложи појаву остеоартритиса.

Грицкање ноктију
Дјеца која сисају палац или грицкају нокте имају три пута мање шансе да развију алергије у одраслом добу – јер овим ружним навикама развијају имуни систем који их чини отпорнијим на алергене.

“Иако ми не подржавамо те ружне навике, очито оне имају и неке позитивне стране”, каже аутор истраживања проф. Малколм Сирс.

Сладолед
Једење сладоледа је идеалан начин да се опустите, кажу научници са Универзитета у Калифорнији. Наиме, комбинација млијека и кремасте текстуре која садржи доста аминокиселине триптофан, која има умиријуће дејство на мозак, побољшава расположење и добро утиче на спавање.

Псовање
Очигледно је да то зависи од мјеста где се налази и околности, али псовање заправо може да буде добар начин да избаците негативну енергију и изборите се са стресом.

Такође, студија је показала и да псовање може да нам помогне да боље поднесемо бол – волонтери којима су шаке биле потопљене у воду са ледом су издржали дуже 40 секунди ако су псовали, од оних који нису псовали.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар