Ким пријети: И састанак упитан

Северна Кореја отказала је самит са Јужном Корејом и запретила да ће отказати састанак Ким Џонг Уна са америчким председником Доналдом Трампом због америчких војних вежби са Јужном Корејом.

Свијет 16.05.2018 | 07:31
Ким пријети: И састанак упитан
Првобитно је Пјонгјанг отказао разговоре на највишем нивоу са Сеулом због континураних војних вежби Јужне Кореје и САД, а касније је довео у питање да ли ће самит са САД моћи да се одржи по плану.

Двонедељне војне вежбе почеле су у петак, јавио је Јонхап.

Вежбе су у Северној Кореји окарактерисане као припрема за инвазију и провокација усред отопљавања односа на корејском полуострву, преноси Раша тудеј.

"Ова вежба, која нас има на мети, спроводи се широм Јужне Кореје, несумњиво доводи у питање декларацију из Панмунџома и јасна је војна провокација која се противи позитивним политичким помацима на Корејском полуострву", саопштила је Северна Кореја, а пренео КЦНА.

АФП јавља да власт Северне Кореје прети да ће отказати и самит са САД, током којег је требало да се сретну севернокорејски лидер Ким Џонг Ун и амерички председник Доналд Трамп, који је заказан за 12. јун у Сингапуру.

Међутим, Стејт департмент је саопштио да нема никаквих информација о томе да Пјонгјанг жели да откаже планирани самит.

Оваква реакција долази само неколико сати након што су се Сеул и Пјонгјанг договорили да 16. маја одрже разговоре на виском нивоу. Планирано је да лидери две Кореје разговарају о корацима неопходним за праћење плана демилитаризације корејског полуострва.

АП наводи да је циљ састанка у демилитаризованој зони био да се смање тензије и започну разговори о уједињењу породица које су раздвојене током Корејског рата.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

БАЊАЛУЧАНИН

16.05.2018 06:18

Само ме интересује шта ће на ово рећи господин Ћеранић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Десимир

16.05.2018 06:35

Ха...хааааа...ста му додик казе....

Name

репа

16.05.2018 06:35

Ови луђаци се играју високе политике као дјеца у обданишту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сј

16.05.2018 08:24

Кад Ким несто казе одма се тумаци да пријети,а запад кад напада онда ниста....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само ја

16.05.2018 09:37

Киме нареди тог дана да се не смије кихат ма гдје био састанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

16.05.2018 11:06

Трампу је битно да овај уништи нуклеарно оружје,па да га онда сравни са земљом.