Блокирани милиони КМ од акциза

На посебном подрачуну јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ блокирано је 97 милиона КМ прикупљених од почетка примјене измјена и допуна Закона о акцизама када је повећана посебна путарина за изградњу ауто-путева и изградњу и реконструкцију осталих путева у БиХ.

Босна и Херцеговина 15.05.2018 | 12:30
Блокирани милиони КМ од акциза
Портпарол УИО Ратко Ковачевић изјавио је Срни да је тај новац прикупљен од 1. фебруара до краја априла. 

"Тих 97 милиона КМ су средства посебне путарине која се наплаћује у износу од 0,25 КМ по литру деривата који се прода на тржишту БиХ. Тај новац ће бити на том посебном подрачуну све док Управни одбор УИО не донесе посебну одлуку о коефицијентима за расподјелу тих средстава корисницима, а то су Република Српска, Федерација БиХ и Брчко дистрикт. Онда када УО УИО усвоји ту одлуку и достави је УИО на извршење УИО ће тај новац распоредити корисницима", рекао је Ковачевић. 

Према досадашњој расподјели, 90 одсто новца од путарина је до усвајања Закона о акцизама у децембру прошле године дијељено на сљедећи начин: 59 одсто ФБиХ, 39 одсто Републици Српској и два одсто Брчко дистрикту. 

Проблем је настао када су из ФБиХ почели да тврде да им умјесто досадашњих 59 припада чак 64 одсто. 

Из кабинета министра финансија и трезора БиХ Вјекослава Беванде, који је и предсједавајући УО УИО, саопштено је да ће милиони бити замрзнути све док ентитетски министри финансија не постигну сагласност о расподјели тог новца. 

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија раније је изјавио да новац може дијељен само према већ утврђеним правилима. 

"Не постоји никаква основа за мијењање. Ми ни тада нисмо имали сагласност о томе. Сматрамо да треба да им припадне мање. Изградња ауто-пута је јединствен систем у БиХ, а никако ентитетски, јер онда би градили само ентитетске ауто-путеве. Али, наравно, о томе је постигнут ниво консензуса који је постигнут и треба га се придржавати док се не постигне неки нови", рекао је Тегелтија. 

Влада ФБиХ тражи повећање њиховог процента од расподјеле средстава јер сматрају да су већи потрошач горива од Републике Српске. 

У предузећима "Ауто-путеви Републике Српске" и "Аутоцесте ФБиХ" рекли су да ФБиХ уцјенама у вези са расподјелом тих средстава прави штету тим предузећима, односно и једном и другом ентитету. 

Сједница УО УИО заказана је за 21. мај.

(Срна) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Логицно

15.05.2018 10:35

И требају да буду блокирани, ако им се одблокирају све це опет покрасти. То су народске паре које је БиХ добила отимацином од свог народа, узимањем од и онако гладног и сиромасног народа. Људи, захвалите се акцизној коалицији, СНСД - ХДЗ - СДА - СББ, сто сте из дана у дан све сиромаснији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

15.05.2018 11:19

Сакупљајте новац свако на свој рацун рацун федерације узима акцизни новац од горива продатог у федерацији а Република Српска на свој рацун од продатог горива са територије Републике Српске.

Name

Ре нико

15.05.2018 15:17

Е неце ти то СНСД оце да од Федерације у расподели узме 30 до 40 милиона акциза. До ове године су узмали а то преко процента зато сто Федерација много висе уплати ПДВа. Висе недају јбга

Name

Нема пара "нако"

15.05.2018 11:13

Аутопутеви су дрзавни кад требате добити паре које вам не припадају,у свим другим слуцајевима су ентитетски.Ако се вец овај харац зове "путарине" засто се не дијели према броју регистрованих корисника тих путарина и мирна Босна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

15.05.2018 11:48

Не мозе се дијелити тако јер паре нису од путарине вец од продатог горива. Зато Федерација са правом трази висе јер они и продају висе горива. проблем је сто се РС науцио на гратис паре до сада а на стету Федерације.

Name

Ре биби

15.05.2018 15:20

Ста радис ти овде,,разгули.

Name

паре

15.05.2018 11:53

Те су паре вец потросене ,а блокада це трајати све док не сакупе толики износ ,да би прикрили свој лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пренос надлежности?хахаха

15.05.2018 13:00

Изградња ауто-пута је јединствен систем у БиХ, а никако ентитетски, јер онда би градили само ентитетске ауто-путеве. Али, наравно, о томе је постигнут ниво консензуса који је постигнут и треба га се придржавати док се не постигне неки нови", рекао је Тегелтија.

ОДГОВОРИТЕ