Десетине мртвих, хиљаде рањених

Израел се суочио са међународном осудом након што је у понедјељак на граничној огради између Израела и појаса Газе током протеста против отварања америчке амбасаде у Јерусалиму настрадало најмање 58, а рањено око 2. 700 људи.

Свијет 15.05.2018 | 08:43
Десетине мртвих, хиљаде рањених
Са друге стране, Бенџамин Нетањаху за жртве криви Хамас, и каже да је Израел у обавези да "брани своје границе".

Хиљаде Палестинаца окупиле су се током јучерашњег дана на више пунктова око границе. Групе демонстраната покушале су да се приближе граници, гађајући израелске војнике каменицама, послије чега су израелски војници отворили ватру на Палестинце.

Очекује се да ће сахране убијених у јучерашњим нередима бити одржане у обалној енклави данас.

Шеф Уједињених нација за људска права, Зеид Рад ел Хусеин, осудио је "шокантно убиство десетина људи" у понедјељак, рекавши да "одговорни за кршење људских права морају бити кажњени".

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоан описао је потезе Израела као "геноцид". Јужна Африка је, као и Турска, позвала свог амбасадора у знак протеста због "насилне агресије коју су извршиле израелске оружане снаге".

Предсједник Француске Емануел Макрон "осудио је насиље израелских оружаних снага против протестаната" у телефонском разговору са палестинским предсједником Махмудом Абасом и јорданским краљем Абдулахом Другим.

Он је такође потврдио критике америчке одлуке да се амбасада премјести у Јерусалим.

Кувајт је затражио хитан састанак Савјета безбједности Уједињених нација, за које су дипломате касније рекли АФП-у САД блокирале.

Сједињене државе придружиле су се Нетањахуу у осудама Хамаса због смрти.

Данас сједница СБ УН
Савјет безбједности Уједињених нација одржаће данас сједницу на којој ће разговарати о дешавањима дуж границе Газе и Израела.

Одржавање сједнице прво је затражио Кувајт, док је представник Палестине при УН затражио да Савјет безбједности осуди убијање Палестинаца, преноси АП.

Са друге стране, израелски представник при УН затражио је од Савјета безбедности да осуди Хамас, који је предводио протесте против отварања нове амбасаде САД у Јерусалиму и под чијом је контролом Појас Газе.

У протестима организованим због пресељења америчке амбасаде из Тел Авива у Јерусалим дошло је до тешких нереда, када је израелска војска отворила ватру на демонстрантеи том приликом убила најмање 58, а ранила најмање 2.700 особа.

Док израелски лидери сматрају уједињени Јерусалим вјечном пријестоницом Израела који га је окупирао у рату 1967. године, Палестинци у његовом источном дијелу, гдје се налазе света мјеста муслимана, Јевреја и хришћана, намјеравају да прогласе главни град своје будуће независне државе.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

15.05.2018 07:39

Не разумијем. Палестинци су се приближили граници, тј.покушали да се приближе, што значи да нису уопште ни дошли до те неке границе, а ови су на њих отворили ватру?! Како се каже у информацији нису пуцали него су војнике гађали камењем. Страшно је убити преко 50 људи. Сулудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Али

15.05.2018 17:12

,,Гадјали су их камењем,,.

Name

Трн

15.05.2018 18:47

Које границе??? Ције границе??? Па то је отета земља палестинаца.

Name

Израелац

15.05.2018 20:53

Па ти сто бацају камење они ти немају дрзаву која функционисе, да имају неби бацали камење.. дје си видио у 21 вијеку да неко баца камење? јел то вама нормално доци на неку границу и бацати камење? ајде пробајте то код куце негдје , мозе и код неког приватно додји на капију па бацај камење.. право нисте нормални

Name

ГАНДИ

15.05.2018 20:15

Нико не спомиње да је Јерусалем светиња и за трецу вјеру. Толико о Папи и Трумпу,издали су вјеру Исуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тио

15.05.2018 23:42

СТРАСНО.НЕПРАВДА.И.КРИМИНАЛ.СВУГДЕ.ВЛАДА..ИЗА.РЕСЕТАКА

ОДГОВОРИТЕ