Лудница у Москви: Динамо "одузео" Спартаку ЛШ!

ЦСКА у елити! Премијер лига Русије имала је драматичну завршницу у којој су московски клубови одлучили ко ће директно, а ко у квалификације за Лигу шампиона.  Руска драма - ЦСКА у Лиги шампиона! Спартак у квалификацијама због старих заслуга, Тосно испао! Динаму није помогао тријумф над Спартаком! Зенит се иживљавао, Јерохин забележио покер голова! Уфа иде у квалификације за Лигу Европе, Ростов се извукао и изборио опстанак у последњи час.

Фудбал 13.05.2018 | 15:45
Лудница у Москви: Динамо "одузео" Спартаку ЛШ!
Прошлосезонски шампион Спартак наших репрезентативаца Николе Максимовића и Марка Петковића је имао "пол" позицију за друго место, али је у последњем колу неочекивано поражен од градског ривала Динама 1:0, на свом стадиону.

Динаму је овај меч био без резултатског значаја, али су играчи овог тима били изузетно мотивисани јер су једва дочекали да покваре сезону градском ривалу. 

Меч је обележила катастрофална одлука судија које у финишу првог полувремена нису свирале чист пенал за Динамо након што је Ребров очигледно саплео Ташаева. 

Главни арбитар Сергеј Карасјов, који је привукао пажњу недавно у Лиги Европе када је са помоћницима "поклонио" Олимпику из Марсеја непостојећи корнер након кога су постигли гол против Салцбурга за пласман у финале, самоуверено је одмахнуо главом на протесте гостију.

Међутим, његова аматерска реакција није коштала Динамо, а овај поклон са Аткритје арене је искористио трећи московски клуб ЦСКА, који је тријумфом над Анжијем 2:1 стигао до места које води директно у елиту, док ће Спартак морати да се утеши квалификацијама (треће коло).

Директно у ЛШ ће и нови шампион Русије је Локомотива, која је сезону завршила поразом 2:0 у Тули од Арсенала који предводи Миодраг Божовић.

У Лиги Европе следеће сезоне Русију ће представљати Краснодар, који је упркос ремију са Рубином стигао до четвртог места и директног места у групној фази такмичења.

С друге стране, Зенит, који је на опроштају Роберта Манчинија демолирао СКА са 6:0 у Санкт Петербургу, играће у трећем колу квалификација, док је другу рунду изборила Уфа шокантним освајањем Купа пре неколико дана.

Из Премијер лиге су испали управо СКА и Тосно, који је поражен у последњем колу од Уфе 5:0 па није искористио пораз Анжија и избори бар место у баражу.

Осим клуба из Махачкале, у плеј-офу за опстанак ће учествовати и Амкар. Ривали ће им бити Јенисеј и Тамбов. Нови премијерлигаши су повратници у елиту Оренбург и Криља Совјетов из Самаре.

Крај руске драме у Премијер лиги!

Последње коло руског првенства донело је и коначни расплет на табели и сада је све јасно - у Европу наредне сезоне иду Локомотива, ЦСКА, Спартак, Краснодар, Зенит и Уфа!

Локомотива као шампион иде директно у Лигу шампиона заједно са градским ривалом ЦСКА, који је у последњој утакмици сезоне савладао Анжи, искористио Спартаков кикс и отишао право у елиту! Спартаку као сада већ бившем шампиону остају квалификације за Лигу шампиона, Краснодар и Зенит ће право у Лигу Европе, док ће у квалификације за Лигу Европе Уфа која је послала Тосно у другу лигу!

Очекивали смо право фудбалско лудило последњег дана, то смо и добили!

Анжи је озбиљно, озбиљно намучио ЦСКА у Москви, али су Армејци на крају ипак однели победу вредну Лиге шампиона - 2:1 (1:1)!

Већ после девет минута утакмице Ахмед Муса пробио је лед и отворио серију голова, али је Арсен Хулубов поравнао резултат и унео праву драматичну ноту у меч. Ипак, Муса је израстао у хероја утакмице, пошто је непосредно по истеку пуног сата игре одлично видео Витиња и усмерио утакмицу у мирније воде!

Упркос поразу Анжи је успео да сачува голи живот и добио је још једну шансу да се избори за опстанак кроз плеј-оф.

Недалеко од дома ЦСКА Спартак је био приморан да потпише капитулацију, што не само да је обрадовало навијаче Армије, већ је донело и лепу утеху Полицајцима на затварању сезоне - 1:0 (1:0).

Био је то прави дерби, са много узбуђења, тензије и спорних ситуација! Динамо је до јединог гола на мечу стигао после пенала који је извео Јевгени Луценко у 35. минуту, а међу критичарима понела се прича да је једанаестерац био споран. Ако је први био, онда други казнени ударац свакако није био дискутабилан! Први вођству Динама голман Артем Ребров скривио јасан пенал на Луценку, али је арбитар Сергеј Карасев одлучио да ипак не дуне у пиштаљку!

Упркос томе, Динамо је издржао све ударе Спартака и на крају пуног срца прославио тријумф који осим престижа није донео ништа више, што је озбиљно наљутило московске црвено-беле па је само једна варница недостајала за озбиљнији физички обрачун.

Роберто Манћини се од функције тренера Зенита опростио рашрафљивањем последњепласираног СКА Харабовск са великих 6:0 (3:0), где је у потпуности заблистао четвороструки стрелац Александар Јерохин! Везиста Зенита дозволио је прво да се Дриуси и Заболотњи упишу у листу стрелаца, пре него што је у финишу првог дела ушао у транс! У 38, 49, 59. и 78. минуту!

Уфа је успела да обезбеди излазак у Европу и уједно пошаље Тосно у другу лигу победом од 5:0 на свом терену. Већ после пола часа игре било је јасно да ће Уфа до победе после голова Живоглијадова и Сисујева, да би унаставку Сли, Пауревић и поново Живоглијадов ставили тачку на убедљиву победу. Српски фудбалер Никола Трујић ушао је у игру од 72. минута.

ПРЕМИЈЕР ЛИГА РУСИЈЕ - 30. КОЛО: 

Недеља

Спартак - Динамо 0:1 (0:1)
/Луценко 35 пенал/

Амкар - Ахмат 0:0

Арсенал Тула - Локомотива 2:0 (1:0)
/Дзјуба 29, Берхамов 90+2/

ЦСКА - Анжи 2:1 (1:1)
/Муса 9, Витињо 61 - Хубулов 33/

Ростов - Урал 1:0 (0:0)
/Јонов 57/

Уфа - Тосно 5:0 (2:0)
/Живоглијадов 30, 84, Сисујев 32, Сли 50, Пауревић 81/

Краснодар - Рубин

Зенит - СКА 6:0 (3:0)
/Дриуси 6, Заболотњи 21, Јерохин 38, 49, 60, 78/

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар