Служен парастос борцима из Илиџе

У склопу вишедневне манифестације "Дани одбране Илиџе", данас је у православној Цркви Светог Саве у Блажују служен парастос борцима Илиџанске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ палим у одбрани овог краја од напада такозване Армије БиХ.

Република Српска 13.05.2018 | 13:20
Служен парастос борцима из Илиџе
Први напад на Илиџу, у којој је српски народ био већински, муслиманске снаге извеле су 22. априла 1992. године и том приликом изгинуло је 13 становника овог дијела Сарајева, а у одбрани Илиџе до краја рата погинула су 1.054 борца, од којих 560 припадника Илиџанске бригаде.

Присјећајући се првих, али и свих каснијих напада муслиманских снага, предсједник Предсједништва Општинске борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац истакао је да је српска Илиџа била на удару муслиманских напада из правца Сарајева, Храснице и Игмана од почетка до краја рата.

"Вриједило је, јер данас имамо слободу и Републику Српску", рекао је Шеховац новинарима.

Шеховац се заложио за очување сјећања на битне догађаје из времена стварања Српске.

"Ови догађаји се не смију заборавити, треба да окупљамо бивше борце, њихову дјецу, да се не забораве страдања и патње", закључио је Шеховац.

Командант Првог батаљона Илиџанске бригаде Војске Републике Српске Светозар Гузина истакао је да је Илиџа поднијела велику жртву за стварање Републике Српске.

"Поготово у првом нападу када је 13 људи погинуло. Послије нас је било све више у одбрани и било је лакше чувати своју територију", истакао је Гузина.

Први пут од 1996. године, у Блажују је данас био хирург из Ниша Миодраг Лазић, који је заједно са другим докторима и медицинским особљем у блажујској ратној болници "Жица" оперисао и лијечио војнике и цивилно становништво Илиџе, али и Хаџића, Вогошће и Рајловца.

"Овај крај доживљавам као свој, дошао сам у њега 1992. године на месец дана и остао четири године, до 1996", рекао је Лазић.

Наводећи да је од 10.000 до 12.000 рањеника прошло кроз болницу, Лазић је истакао да су ратници, као и цивили били посебни људи, велике храбрости.

"Увек сам објашњавао зашто су Срби овде остали до краја и зашто су српски војници који су били рањени једва чекали да се излече и врате назад. Јесте то био патриотизам, али знали су да су њихове породице незаштићене. Овде није било повлачења, иза тебе су били жене, деца, обданиште, школа", објаснио је Лазић.

Он је навео да је у контакту са великим бројем људи које зна из тог периода, а који су сада расељени широм Републике Српске, Србије, свијета.

"Увек им кажем - тамо где сте ви, тамо је Илиџа, тамо су Хаџићи, Вогошћа, Рајловац, Илијаш", додао је Лазић.

Према његовим ријечима, стварањем Републике Српске српски народ је добио сигурност.

"Кад неко каже да ли је било вредно, кажем било је вредно, али сваки живот и рана уткани су у Републику Српску и њене границе", закључио је Лазић, који је синоћ у Културном центру Источно Ново Сарајево одржао предавање, а том приликом приказан је и документарни филм "Дневник ратног хирурга", снимљен по његовој истоименој књизи у продукцији РТРС-а.

Обиљежавање "Дана одбране Илиџе", које је организовала Општинска борачка организација "Илиџански борац" из Источне Илиџе, настављено је полагањем цвијећа на споменике Оклопном батаљону Илиџанске бригаде, те погинулим припадницима МУП-а Републике Српске у Источном Сарајеву.

Вишедневна манифестација биће завршена вечерас свечаном академијом у Културном центру Источно Ново Сарајево и дружењем ветерана и гостију у Парохијском дому Вељине.

Илиџа је, иако одбрањена у рату, припала Федерацији БиХ након потписивања Дејтонског споразума.

Извор: Срна

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

сарајлија

13.05.2018 14:31

Овај Шеховац је кренуо стопама Славуја,нема славе,прославе,рођендана,имендана итд да не протури свој нос и не угради свој новчаник...прича о рату и ратовању а био малољетник,зато је сад у свим сферама,од бесправних киоска на Јахорини до општинских скупштина.Кад се углави у Парламент-повучиће се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.05.2018 15:00

Горан Сеховац досао у опанцима на Илидзу из једног сеоцета код Калиновика као и цитава фамилија, а Гузина од Требиња. Кад се прица и Илидзи нон стоп Сеховац се спомиње сто мали иритира све борце а посебно старосједиоце, из рата је изасао као милионер, низ афера лик има. Ал ето нек је он био борац, он је из Недзарица а не Илидзе. Они истински борци нигдје се не спомињу. Срамота! Одакле Сеховцу хотели и ресторани, од цега????

Name

ре за ре

13.05.2018 16:10

Нема он хотел,он је конобар а ради за друге људе тј води њихове објекте..Сто се тиче рата,јесте био малољетан али и мало дијете из Недзарица је већи херој већ “ратник” из Б.луке..То зна сваки човјек који је само једном ушао ногом у Недзарице..Рат је почео у Сарајеву а сад га обиљежавамо у Б.луци,апсурд али тако ће бити док су црвени на власти,зато подршка Илиџи и Г.Сеховцу..Са вјером у Бога..

Name

ре сарајлија

13.05.2018 16:26

Не разумијем колики идиот може бити неко ко било шта прича о Славују и његовом обилажењу слава и наводном уграђивању у нешто. Човјек је преживио тортуру у логору ''Силос'' и о томе се све добро зна, само што нико од злочинаца из Силоса није адекватно кажњен за злодјела која су чинили. Славуј је затворен у ''Силос'' као цивил, без било каквог ваљаног разлога јер човјек није био у војсци нити у полицији, затворен је само што је Србин као и сви остали Срби који су прошли тортуру Силоса ( Главаши, Крстићи итд.)

Name

ре за ре ре ре

13.05.2018 19:10

Није конобар вец власник, има цафе бар Цонтрy у Лукавици гдје стално бомбе сјевају, а један му је локал дигнут у ваздух. Добро је калиновацки момциц уновцио рат, нема гдје га нема, задњи је био на Јахорини с момцина из Б.луке. Ја сам старосједиоц с Илидзе и знам те сатрологе све, од Томбе лазног борца који фабрике и хотеле има. Ми сто смо стварали РС смо нико и ниста. Славуј је нула од цовјека и сарадјивао је с муслиманима. Не прицајте кад не знате ниста.

Name

Борац ВРС

13.05.2018 19:38

Има Сеховац и хотел и цафице, знамо ми то сви. А какав је борац био но цомент, својим изјавама и причама је многим илидјанским Србима помрсио повратак кућама. Нек се поклопи и он и њему слични!

Name

сарајлија

13.05.2018 19:50

Истине ради.Славуј није ухапшен што је Србин и цивил него је био у својој кући у Пазарићу-а ради се о половини маја 1992-и био је наоружан аутоматском пушком и пиштољем које је имао као припадник државне безбједности.

Name

слава

14.05.2018 06:49

Стално неке славе , патастоси ,имендани Знаци народ има лову. Само љуљај

Name

ре сарајлија

14.05.2018 08:42

Једини гријех му је, по теби, што није био припадник зелених беретки, те злочиначке организације која је убијала Србе по Сарајеву. Који је гријех, што је био припадник РДБ-а, регуларне безбједносне институције у тадашњој Социјалистичкој Републици БиХ, и имао регуларно задужено службено оружје, које су имали сви припадници тадашње јавне и државне безбједности. И због тога је убијан више од три године. Због тога је принудно вођен на копање ровова по Игману, због тога га је, као и остале логораше, малтретирао дебели чувар, јашивши их као животиње. Због тога су и њега и остале логораше изнуривали глађу и тако гладне тукли до изнемоглости, због пораза на ратишту. Лично сам био присутан, у љето 1992. године, приликом размјене Срба, логораша из Силоса, гдје је један од њих имао велику рану испод потиљка главе, која се уцрвала од прљавштиње. На питање љекара, од чега му је та рана, рекао је да га је ножем зарезао стражар, а потом су му на рану истресли канту пуну људских фекалија. Због ''луксуза'' у којем су били затворени њих једанаест се одлучило на бјекство, и на сву срећу њих десет је успјело побјећи, управо са копања ровова. Међу њима је био активни полицајац Ш.Н. који је и данас жив и трпи посљедице тортуре који је преживио у логору ''Силос''. А казне за злотворе ни на видику.