"Власт заказала у случају Давид"

На посљедњем засједању Народне скупштине Републике Српске о стању безбједности у случају Давида Драгичевића, посланици владајуће коалиције се нису бавили суштином проблема, а проблем су институције и њихов рад, казао је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић гостујући у Дневнику 2 БН телевизије.

Република Српска 12.05.2018 | 21:49
"Власт заказала у случају Давид"
Умјесто да власт пружи конкретне одговоре и изнесе чињенице у вези случаја ''Драгичевић'', дискусија се у Народној скупштини претворила у политиканство, што је веома лоше, казао је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

"Очигледно је да ту има доста проблема и питања које траже одговоре. Владајућима би било паметније да дају конкретне одговоре и да се случај ријеши до краја. На основу свега онога што смо имали прилику да видимо, види се да је овдје ипак ријеч о убиству. Мислим да опозиција не треба превише да се уплиће. У случају не смије да има политике".

Говорећи о измјенама Изборног закона, Иванић сматра да неће бити договора између политичких странака у Федерацији БиХ.

"Мислим да они и не желе договор. И једнима и другима одговара та врста сукоба. Биће много проблема, кад дође вријеме за имплементацију тих закона. Неће бити могуће конституисати Дом народа у Федерацији.

Без конституисаног Дома народа, нема предсједника Федерације, без предсједника Федерације нема Владе Федерације, а без Дома народа Федерације нема ни Дома народа БиХ. Значи да би све могло бити блокирано, али по први пут, то неће бити због Републике Српске, већ искључиво због неријешених односа у Федерацији". 

Непотребно се подижу тензије око доласка у БиХ предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, сматра Иванић. То није посјета БиХ, већ његов долазак на Конгрес СДА и уз то састанак са Предсједништвом. То неће имати никакве импликације по Републику Српску, рекао је Иванић.

Он је додао да БиХ иде на Самит ЕУ и Западног Балкана зато што је то у складу са договором о регионалном представљању Косова, који је постигнут са Србијом.

Говорећи о европској перспективи БиХ, Иванић је нагласио да треба искористити иницијативу предсједника ЕК Жан Клод Јункера, који све чешће указује на важност европске перспективе БИХ. У супротном, Балкану пријети враћање у конфликт.

“Мислим да нам је то јако значајно. Било би добро да смо успјели да док је мандат ове комисије, да БиХ добије статус кандидата, али се надам да ћемо успјети прије избора идуће године, јер они идуће године имају изборе за Европски парламент и бира се нова комисија. Било би значајно да БиХ искористи тај позитиван приступ и добије статус кандидата у идућој години”. 

Говорећи о мигрантској кризи која је захватила БиХ, Иванић демантује наводе премијерке РС Жељке Цвијановић да су институције БиХ неспремно дочекале талас миграната.  

“Не знам на основу чега она то закључује, колико знам, број није толико велики колико се причало, већ око 3000 миграната и ти људи нису имали удар на Републику Српску. Они, углавном, се концентришу у Сарајеву и око Бихаћа.

Њихов циљ није да остану у Босни и Херцеговини, њих циљ је да уђу у Хрватску и иду даље ка развијеним земљама ЕУ. Наравно, број не треба потцијенити али мора да буде кључна контрола границе, нарочито између БиХ и Црне Горе јер највећи број миграната улази у БиХ на том простору”. 

Иванић вјерује да ће се концентрација миграната задржати на подручју Сарајева и Бихаћа одакле они даље иду ка западној Европи.

(БН) 

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Исток

12.05.2018 20:01

Да ли постоји одвратнија њушка у цијелом универзуму ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

12.05.2018 21:16

Не, дотицни је побједио.

Name

Најбољи политицар

12.05.2018 21:20

Један од најбољих европских политицара назалост обавља посао у заосталој земљи са становниством које је углавном политицки неписмено.

Name

запад

12.05.2018 21:28

Прави вепар огавни..

Name

реално

12.05.2018 22:18

Постоје.. додик, лукац, цулум, лепир, каран, цвијановиц,...

Name

Влад Тепеш

12.05.2018 23:26

Постоји. Погледај њоњу из Бакинаца.

Name

Мисо

13.05.2018 06:24

Иваниц има право: Договор унутар БиХ није могуц. Докле це ова јадна и изманипулисана земља да само гаји наде о својој будуцности? СФРЈ је давно нестала! Није могуце спајати оно сто има другу природу поготово младе генерације задојене национализмом..

Name

фн

12.05.2018 20:03

Који је ово демагог кад се од њега трази да се ријесе неки злоцини над Србима онда ондао власт немозе ниста то ради тузиластво,па сто не тразис да и ово убиство ријеси тузиластво него скупстина и влада.Свак нормалан зна да то ради тузиластво и пред његовим надлезностима у вези кривицног дјела нема скупстине ни владе ни нико други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо

12.05.2018 21:29

Демагог и икебана.

Name

Ре фн

13.05.2018 07:08

А је ли се тузиластво бар потрудило око тога или се и господин тузилац "просуо" на тој истој скупштини? Молим те обрати пажњу мало и на реалност, ако се он није требао мијесати онда се није требао мијесати ни Додик у много тога. Нпр. Додик је смијенио тим за истрагу, а надлежности за то се не налазе у рукама предсједника. Додик и свита немају право да коментаришу рад институција на нивоу БиХ. Могло би се ту још штошта набројати, али за сада толико.

Name

љубо

12.05.2018 20:05

Па предсједнице када цете се Ви обратити нацији? И ста да јој казете о неуспјесима владе? То да унистење банкарског, привредног и сколског система ..и..и.. треба да буде темељ опстанка младих генерација. Мозе да Вас буде срам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.05.2018 21:32

Мудријас који се крије са стране, и кад све буде готово онда паметује, ко до сад није увидио његову тактику никад неце.

Name

Говор, од кога?

13.05.2018 06:26

Додик се накупио пенера, сада обструкција и у најбољем слуцају да не буде осудјен за своја злодјела. То је концепт једне промасене политике у БиХ.

Name

Мозамбик Јони

13.05.2018 07:56

Додо, хоцемо референдум о присаједињењу.

Name

Па

12.05.2018 20:07

Ј*беш РС и њихову власт битно је да на нивоу БиХ функционише све беспрекорно, је л да. Друго кад већ и ти знаш да је убиство сврати мало до тужилаштва па им пренеси та сазнања. Нема ти користи јаукати о власти РС они то неће добронамјерно прихватити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

13.05.2018 04:17

У које тузиластво??? То не постоји, постоји тамо неколико неспособних и корумпираних фукара које себе тако називају а видимо по резултатима да је тако. А сто се тице Иваница све си у праву

Name

Ре

13.05.2018 07:14

Увијек је тако било, праве кривце хвали, а добре људе нападај. Нема шта, далеко ћемо догурати.

Name

Буба

13.05.2018 08:20

Хахахага а луде зенеее!!! Заказана хитна сједница владе рс због миграната зато сто је бих заказала па мора зељкица ! Аааа хахаха

Name

Јоја

12.05.2018 20:33

Папак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

13.05.2018 06:33

У поредјењу са Додиком је г. Иваниц постен цовјек, а о његовој умјерености и да не говоримо. Ако ви њега називате Папком, како називате г. Додик-а?

Name

Ре Јоја

13.05.2018 07:20

Папак? Рече Младен Иванић, не тако давно, "Нема те функције због које бих ја напустио своје принципе, због које бих ја изневјерио СзП и 317 000 људи који су гласали за мене". Додик је покушао да га купи јер се препао за своје, да не кажем шта. Свјесан је он да је Иванић на мало вишем степену знања и цивилизације па се, оправдано, препао да ће изгубити изборе. Али, Иванић показа да њему функција није најбитнија ствар и да има оно што ови немају, своју ријеч, карактер и образ.

Name

Иваничу Не Рисе

12.05.2018 20:51

Шта си ти урадио да се ријеши случај Давид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

допринос

13.05.2018 07:44

Попио каву да му се притисак подигне и сјетио се најбољих студентских скецева. Мозда се и који пут посвадјао са зеном којој није дао (сецера) за кафу..

Name

ре.допринос

13.05.2018 09:52

Хахаххаха, браво,..бас то..

Name

брецало

12.05.2018 21:04

Иваницу није заказала истрага вец су сауцесници крију доказе а то је анализа се саље у загреб па у словенију зато сто ајмо назвати наси струцњаци су неспособни и сауцесници у том слуцају ал доцице све на своје пацемо видјети ко је крив и због цега су све крили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Младене

12.05.2018 21:18

Кад се политика буде код нас водила како јеводи овај цовјек ми цемо бити Свицарска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј га

12.05.2018 21:20

Које си ти смеце Иваницу срами се својих изјава Недао бог да опет будес цлан пресједниства а сигурно нецес

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.05.2018 17:30

Ма де ми ти кажи ко ће бити члан предсједништва. Срећа па не одлучујеш ти и слични теби. Поклопи се по глави, молим те лијепо. Него шта треба, треба да нам Додик буде члан предсједништва. Онај који је пренио све надлежности и који је на власт дошао на тенковима сфора. Срећа па су такви дупелисци, као што си ти, у великој мањини у РС. Срећа па народ у РС почиње да отвара очи, срећа па постајемо свјесни непријатељске власти на нивоу РС. Није ми јасно како немате ни мало мозга у тој шупљој глави па нисте у стању да схватите неке ствари. Манимо сада и економију (иако је Иванић др економских наука) и задузење и лоповлук, зар не видите да нам убијају дјецу, а крију убице?Зар се не бојите за своју дјецу, ако их имате, зар вам није остао грам здравог разума? Ма и ја свашта питам, није, логично да није, да јесте не бисте тако причали. Живи ви мени били и очи отворили, а не у будале гледали.

Name

родјо

12.05.2018 21:39

Господин ради на нивоу дрзаве у Сарајеву а проблем се десијо у РС. То није у његовој надлезности да види ко је затајио.Ко вас изабра,ко вам даде повјерење,кога заступате и у којој ви дрзави зивите???Опрости им Бозе незнају ста раде.!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младенко Шепур

13.05.2018 03:29

Влада је заказала у већини случајева.Када би се састављао списак њихових неуспјеха био би то мукотрпан посао,двије генерације би требале да распетљају све што они замрсисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

13.05.2018 05:20

Овај се понаса као да никада није био ни у кавој власти. Знамо ми да је позиција најодговорнија али исто тако и опозиција сноси одговорност за свеукупно, катастрофално стање у земљи. Уствари, све је то израз народне воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стање Нације

13.05.2018 07:25

Друзе, све су то сами ускопљеници, фотељаси стари из социјализма. Најбољи примјер тога је г. Павиц из ДНС. СФРЈ-а нема, али они стварају некакав економски и политицки оквир кога су преписали из гримових бајки. МЗ тјера своје интересе, а ми изгубљени и дезорјентисани скупљамо поене и за једне и за друге не схватајуци да се сами налазимо на дну провалије. Најреалнију слику имају млади које зивот тјера у несто реално па зато и напустају босански дизниленд.

Name

Ре исток

13.05.2018 06:59

Претпостављам да нисте ишли на предавања код проф. Иваница, пошто он не користи улицке изразе. Бице да сте били на едукацији код Миле под шатором. Политицар је политицар, али це за мене увијек вецу тезину имати ријец образованог цовјека него саторског пјеваца. Али ми смо Срби луд народ, ми волимо да нас праве будалама, да нам узимају залогај из уста, а да остављају својим цукунунуцима. Ми волимо те неуке који се само знају свадјати. Сљедећи пут кад будеш вриједјао Младена Иваница сјети се да је он професор на факултету, да је то човјек чији се имовински картон није знацајно промијенио, да је то цовјек високог морала и етичких принципа, да воли Српски народ и да се аргументима бори за свој народ. Џаба је лапрдати ако ниси рекао ништа смислено. Најбољи примјер је Лукач који је неки дан лапрдао 90 минута, а сваку реченицу слагао. То исто ради господин Додик који само зна да се дере и прица о удару на институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грга

13.05.2018 08:21

Браво за коментар, само неуки и безобразни ботови баје из лакташа покушавају да упореде професора Иванића са дезертером и пијачарем, шаторским пјевачем, одлично му је одговорила Карлеуша, немојмо заборавити да се професор обраћа на страним контактима на енглеском језику, а овај незна добро ни Српски, за њега је Свети Сава погубљен на Врачару, паметнима довољно, а будала је мало више се накотило, тешко нама с нама????

Name

исток

13.05.2018 08:49

Све је то резултат пасивне и досадне политике без резултата.

Name

доми

13.05.2018 07:58

Па сто ви гледате и коментарисете бнтв. Откуд толики коментари. Ус..ли сте се па раде ботови. Гледајте ви васу гебелсовску ртрс. И зар вам вас велики водја није забранио да блејите у бнтв?

ОДГОВОРИТЕ