"Ја сам само против усташа"

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да он "не напада Хрвате" већ је "против усташа" и поручио да Србија неће прећутити да Хрватска негира злочине из Другог свјетског рата.

Србија 11.05.2018 | 16:02
"Ја сам само против усташа"
Србија и Хрватска "прије више година договориле" су се да ће почети дијалог о отвореним питањима и рјешавати их, али то су питања из прошлости, рекао је Дачић у интервјуу за ТВ Пинк, али сам се вратио на теме из прошлости понављајући да је Хрватска за вријеме Другог свјетског рата била сарадница нацистичке Њемачке, а Србија није.

Два дана након потписивања Тројног пакта у Београду тај потпис је срушен, а Хрватска је остала у Тројном пакту до краја рата, истакнуо је Дачић.

"Не нападам Хрвате, ја сам против усташа", рекао је шеф српске дипломатије.

То не допушта ни у Србији па је дао уклонити слику (предсједника Владе у Београду 1941.) Милана Недића из Немањине улице (у сједишту Владе Србије).

Недић је био "колаборационист јер га је Хитлер поставио", казао је Дачић у студију телевизије Пинк.

Дачић је оптужио Загреб да му је "антисрпство постало основа политике", а недавне препирке почео је управо хрватски премијер Андреј Пленковић.

О косовском питању поновио је да Србија неће признати независност Косова.

Но Србија је спремна преговарати до компромисног рјешења што би био "велик успјех", јер је Косово "надомак остваривања своје независности", рекао је Дачић. 

Србија данас опстаје "захваљујући традиционалним пријатељима", јер је за међународну заједницу "питање Косова ријешено", сматра Дачић.

"Чак и да неко каже: нема чланства у ЕУ", Србија не може прихвати једнострани акт (о проглашењу независности) Косова", рекао је Дачић.

Међутим, српски шеф дипломатије пита се стоји ли цијела Србија иза таквог стајалишта.

"Ако се слажу с тим - да идемо тим путем, а не сутра да кажу Вучић и Дачић воде политику супростављања ЕУ", рекао је Дачић.

(Агенције) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

нека мало....

11.05.2018 17:04

.... па видите како је кад меко негира неки злоцин.... знате на сто мислим!!! Позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

12.05.2018 15:00

Јест тако је.. прво сте ви негирали злоцине над србима у предходним ратовима па вам се вратило... сад видите како је

Name

Израелац

12.05.2018 14:59

Треба нападати Хрвате јер они цуте пред устаслуком. а свака цутња је одобравање.. јос ниста не цине да казњавају своје еxтреме.. тако да су довели до стања хрват=устаса...

ОДГОВОРИТЕ