Свађе обиљежиле засједање Синода

Мајско засједање Светог архијерејског Сабора СПЦ завршено је уз неочекивана именовања, што је довело до расправа, наводи лист Данас у данашњем издању.

Србија 11.05.2018 | 06:07
Свађе обиљежиле засједање Синода
Поред Косова и Метохије и приједлога новог Устава СПЦ, главна тема Сабора било је и неочекивано именовање досадашњег епископа захумско-херцеговачког Григорија за владику у упражњеној средњоевропској епархији.

Како наводи лист, постоји више верзија о одлуци кога послати у Франкфурт, а једна је да се после жустре расправе сам владика Григорије пријавио, јер је његова епархија наводно једна од административно и финансијски најуређенијих у СПЦ. 

Као други разлог за ненајављене кадровске промјене, постоји сумња да владика Григорије стоји иза не баш похвалних текстова о епископу бачком у појединим београдским медијима, па је владика Иринеј пријетио да ће послати црквену финансијску контролу у Требиње.

Како наводи лист, владику Григорија су патријарх и владика бачки прије два дана наводно оптужили да је дојавио друштвеним мрежама да је поглавар СПЦ изабран за новог администратора у Немачкој, "да би се опарио јер му је нестало новца".

Додају да поједине владике, у изгласаном патрихарховом предлогу да владика Григорије иде у Франкфурт, виде покушај поглавара СПЦ да "очува мир у кући" и избјегне слање финансијске контроле у Требиње, посебно што је пословање те епархије већ дуже вријеме тема разних спекулација.

Лист наводи да је много примједби на Сабору било и о теми приједлога новог Устава СПЦ.

Званично саопштење Сабора и посебно најављен став СПЦ о Косову и Метохији након мајског заседања још увијек нису саопштени јавности.

(Бета)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Боскос

11.05.2018 06:38

Па григорију се види ста вири из оцију поготово када се изкеси само му јос фале рогови па би био прави.Сто се тице контроле за требиње то се мозе урадити и онда када тај цовјек или тако несто оде за германију да даље ради за народ јој извините за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуно пара

11.05.2018 07:50

Пуно пара мало људи.Ти попови су се осилили умјесто да друство приведу моралу и етици сто јесте вјера.Све неки бизнисмени.Сваста.Бозе сацувај.

Name

ре Боскос

11.05.2018 08:44

Ја нисам Григоријев симпатизер али имаш болесне констатације.То са роговима.

Name

Сам

11.05.2018 09:06

Сам патријарх је синоним за финансијске малверзације,бављење политиком и подрскама одредјеним кандидатима у изборним годинам по принципу ко да висе а Додик увијек даје највисе, тако да је са свим овим сто сам набројао уз све оно сто јесте Григорије (лопов и манипулатор),Кацавенда ( насилник и педофил) као и попвска олигархија која се поноса лап пореска инспекција према народу а не Бозији изасалник кредибилитет СПЦ код нас Срба срозан на до сада на најмање могуце гране иф постанак СПЦ па цак и од времена комунизма.На залост.Какав патријарх такво и светенство без неке јасне назанке да се било ста уради.Патријарх висе лици на естрадну лицност него на насег поглавара.

Name

страшно и жалосно

11.05.2018 09:18

Више и народ неће вјеровати никоме , па зар нико нема да је бољи од њега катастрофа у свему немам више ријечи, човјек који је више политичар и муљтор него свештено лице . Ваљда ће се ико пробудити из чврстог сна ако не онда вам аферим.

Name

фујјјјјј

11.05.2018 09:33

Ови су гора секта од СНСД-а , ако може ишта бити горе од СНСД и њиховог великог вође .

Name

Кома

11.05.2018 09:58

Само да поставим питање за претходне коментаторе: "Кад сте задњи пут отишли у цркву и придарили нешто?". Ако нисте, немојте ни коментарисати! Шта је са новцем који вјерници придарују није Ваша брига!

Name

Ре Кома

11.05.2018 10:45

Ма је ли мајке ти.Ако сам дао паре нисам у приватни дзеп.Теби не сметају велики дзипови.Е мени сметају.Идем у цркву.Дајем и прилоге.За бизнис попова их не дајем.Дај не се..

Name

Милун

11.05.2018 11:05

Мора да су ти сви рогати у куци па знас за ту ријеч.

Name

Какав народ

11.05.2018 13:45

Води вас неко ко није ни крстен,ко је 499 прије петнаест година напустао скупстину у вријеме цитања молитви.Води вас неко ко је био све,од комунисте,реформисте,демократе до националисте.Ко је он,јел онај исти сто додје на тенковима Сфора,преполови дрзаву продајуци Брцко,избаци Поласена на улицу,подјели цркву,сто нас опљацка и понизи.Онај сто се кунуо у Америку и запад,водио у Нато а сада продаје моглу Русима обецавајуци им да је русофил и да је Нато агресор.Онај који славу слави задњих десет година,ломи мјесто колац лубеницу и слави умјесто у куци под саторима.Онај сто цути и подрзава рад мупа који убија дјецу,вода патријарха као медвједа по васарима а он потрцко за новцем.Јадни смо ми Срби,глупи,до прије петнаест година сваки други Србин би због издаје убио Додика,сад када ме он мудро промјенио плоцу сваки други би погинуо за њега.Ста је са мозгом,ниста он није мој јадни и глупи српски народе промјенио осим сто му се повецала зеља за новцем и власцу.

Name

БОБА

11.05.2018 06:50

СВИ МОЋНИЦИ МОГУ ОТИЋИ ИЗ РС АЛИ ОД СЕБЕ НИКАДА.ЛУТАЊЕ ЈЕ НЕМИР У ДУШИ .ТУМАРАЊЕ ДО СМРТИ.ТОТАЛНО ОМРАЖЕНИ ЛИКОВИ .СВОИМ ПОСТУПЦИМА СУ ПОКАЗАЛИ КО СУ, КАКВИ СУ И ШТА ИМ ЈЕ НАМЈЕРА.НАШ СВЕТАЦ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ НЕКА ПОЧИВА У МИРУ.ПРАВДА ЗА ДАВИДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.05.2018 09:07

Вера у Бога није вера у Цркву! Као што се види из текста они ни не расправљају о вери у Бога...већ о материјалним и личним интересима. Одавно не дају свом народу духовно уточиште, они су се претворили у менаџере и тајкуне унутар Цркве. Част изузецима! Прави ће остати прави у сваком времену.

Name

неко

11.05.2018 09:18

Мислим да је немогуце наци мир и бити цовјек,а радити неке нељудске ствари.Па макар какву титулу имао или звање.Некада се осиле неки па помисле да це вјецно моци радити како не треба,како њима само одговара.Цесто се и много веци силници и диктатори,понесу власти и моци,окрузени полтронима и климоглавцима.Онда крене стрмоглав лет и болно приземљење.Пробуде се а нигдје климоглаваца,подгузних бува.Затим и ти полтрони им окрену леда,и поцну их олајавати.Не људи никада неце имати мир,без обзира на богаство материјално,јер њих похлепа унисти.Образ се не купује ! Нека се сами о себи размисљау,јер сами су од себе и направили то сто јесу,уз помоц својих полтрона,најгорег људског соја,од постанка цовјецанства !

Name

Игор

11.05.2018 06:51

Лесинари. Народ вам нестаје , српске земље се распадају а ви грабите задње злато које је остало. Нецете црним возилима бијесним на онај свијет .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.05.2018 09:10

Рецепт : продај, задужи, извуци лову и нагули. А ускоро ће то да раде политичари и тајкуни...терен су већ припремили.

Name

Игор

11.05.2018 06:51

Лесинари. Народ вам нестаје , српске земље се распадају а ви грабите задње злато које је остало. Нецете црним возилима бијесним на онај свијет .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерник Из Требиња

11.05.2018 07:12

Нека само иде, сто даље то боље, он је висе политицар него свестено лице, нема у ста прсте није уплео. Муљатор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема

11.05.2018 07:50

Бољег владике од кацавенде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

11.05.2018 08:11

Прорадила веза - Додик,Иринеј ,Григорије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

11.05.2018 08:40

оде и владика у Немачку...нико неће у Русију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

11.05.2018 08:50

Наши људи морају схватити да вјерски службеници нису богом дате особе нити божији посланици него људи који су завршили одговарајуће образовање и добили постављења као службеници. Дакле Свето писмо и здрав разум увијек морају бити изнад институционализованих религија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕТО ПИСМО

11.05.2018 09:20

Напротив, Црква све ради да умањи знацај Светог писма, и произвољно га тумаци. Али ко це то овцама објаснити.

Name

Казна

11.05.2018 08:53

Па постоји ли казна за онога који не ради како треба. Није казна премјестити га на друго мјесто. Ако не ради у складу са Канонским прописима, овдје, онда ваљда неце ваљано радити ни у Франкфурту. Или је тамо такав рад дозвољен. Несто смрди и у СПЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

11.05.2018 09:03

Ма јел то дубровачки и херцеговачки бискуп кренуо за омладином да напушта Републику Српску. Шта пресушила и Херцеговина..... иди молим те и не враћај се.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧИСТИ ДОКАЗ

11.05.2018 09:08

ДА НИЈЕ ОСТАЛО НИ Ц ОД ЦРКВЕ , НЕГО ЈЕ СВЕ ПОДРЕЂЕНО БИЗНИСУ И БОГАЋЕЊУ , ЗА ПАР ГОДИНА ЦРКВА ЋЕ ОСТАТИ БЕЗ ВЈЕРНИКА , ШТО ЗБОГ ОДЛИВА СТАНОВНИШТВА , ШТО ЗБОГ ЈАКО НИСКОГ НАТАЛИТЕТА , ШТО ЗБОГ СТВАРИ КОЈЕ СУ НАВЕДЕНЕ У ТЕКСТУ - БИЗНИСА ВЕЗАНОГ ЗА ЦРКВУ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

11.05.2018 09:15

Остави нас Црква у зло вријеме. Кад власт ради против народа, лаксе би било да је уз њега његова Црква. Али. Каки једно зло не иде само, у ова зла и теска времена, удрузи се вецина црквених поглавара са антинародном власцу. Иринеј и Додик, два главна непринатеља српског народа с ове стране Дрине. Нека нам је Бог у помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ојој

11.05.2018 09:32

Људи маните се богова светаца и тих измисљених ствари окрените се према себи вјера је само направила зло и крвопролице ниста добро ту нема осим сто попови зиве ко лордови и узимају јадном народу паре за којеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКАВ НАРОД ТАКВА ДЈЕЛА

11.05.2018 10:47

Господо дали можете да приметите да хоће да униште православље .Истинску и чисту православну вјеру . људи ударају на све што је свето ,све су порушили и растурили што припада православљу . Шта се чини са народа истинске вјере . Прво кроз политику завадили кроз јадне и бједне странке кроз друштвене послове уништили рад и морал људи .