Прича: Мундијал 1954. године - Швајцарска...

Чувена селекторска комисија репрезентације Југославије установљена је управо на овом Мундијалу. Туча Мађара и Бразилаца. Тужан крај "лаке коњице" - СР Немачка је шампион света.

Фудбал 17.05.2018 | 23:00
Прича: Мундијал 1954. године - Швајцарска...
Прво послератно Светско првенство на европском тлу организовала је неутрална Швајцарска.

Мађари, као олимпијски шампиони, непоражени на претходних 28 интернационалних утакмица, важили су за изразите фаворите, али су њихову егзибицију по швајцарским теренима у финалу потпуно неочекивано прекинули фудбалери Савезне Републике Немачке.

"Лака коњица" предвођена Ференцом Пушкашом, Јожефом Божиком и Шандором Кочишом, у првој фази Мундијала је испрашила исте те Немце чак 8:3!

Играо се невероватно ефикасан фудбал и на 26 утакмица је постигнуто 140 голова, што даје просек од 5,38 по мечу.

Шта данас рећи на резултате попут Мађарска - Кореја 9:0, СР Немачка - Турска 7:2, Уругвај - Шкотска 7:0, Енглеска - Белгија 4:4, Аустрија - Швајцарска 7:5...?!

У четири групе од по четири национална тима, нашле су се репрезентације из Европе, Јужне Америке, Африке и Азије. Коначно није било бојкота са било чије стране, тако да се Мундијал у Швајцарској може назвати првим правим такмичењем најбољих фудбалера света у историји.

Иако се прва фаза играла по групама, био је то ипак веома атипичан систем такмичења, с обзиром на то да није играо свако са сваким, већ су жребом одређивани парови првог кола, да би у другом колу медјусобно играли победници против победника и поражени против поражених. У случају нерешених резултата, пропозиције су налагале одигравање продужетака, па тек ако би и после 120 минута остало нерешено, тимовима би припао по један бод!

И то није све. После два кола сабирали су се бодови и правила табела, а испоставило се да су у две групе другопласирана и трећепласирана репрезентација сакупиле исти број бодова. За њихово рангирање нису били битни ни исход директног дуела ни укупна гол-разлика, већ су други учесници четвртфинала из група 2 и 4 добијени после "мајсторица", у којима је СР Немачка савладала Турску са 7:2 (у првом колу било је 4:1), а Швајцарска Италију са 4:1 (у првом колу 2:1).

Потпуно апсурдно - резултати тих утакмица такође су ушли у табелу, па је, рецимо, Швајцарска са четири бода из три утакмице освојила прво место у групи 4, испред Енглеске, која је из два меча освојила три бода и пре Швајцараца обезбедила пласман даље.

Домаћа селекција тако је стекла право да се у четвртфиналу суочи са Аустријом, другопласираном екипом из групе 3, док су Енглези морали на победнике те групе, репрезентативце Уругваја. 

Ни једни ни други нису се добро провели - двоструки прваци света рутински су послали Енглезе кући (4:2), док су Аустријанци у "алпском дербију" елиминисали Швајцарску рекордном победом од 7:5. Швајцарци су у 23. минуту водили са чак 3:0, али је Аустрија, са легендарним Ернстом Хапелом у одбрамбеној линији, већ до полувремена преокренула резултат на 4:3! 

Дан касније, СР Немачка је савладала Југославију 2:0, док је Мађарска у мечу који се завршио тешким инцидентом, тучом и искључењем тројице играча, успела да победи Бразил резултатом 4:2.

Голове за Мађарску постигли су Кочиш (два), Нандор Хидекути и Михаљ Лантош, док је за "кариоке" играо Диди, четири године касније један од кључних чланова селекције која је на Пелеовом дебију у Шведској коначно донела нацији титулу првака света. 

И док су Немци у полуфиналу са лакоћом "преслишали" Аустрију (6:1), Мађари су сломили отпор Уругваја тек после продужетака. Золтан Цибор и Хидекути донели су "лакој коњици" 2:0, али је Хуан Хохберг са два гола у последњих 15 минута успео да изједначи. Чету Густава Шебеша у финале је некако прогурао Кочиш, који је мрежу "уруса" затресао у 111, па у 116. минуту.

Финале је одиграно 4. јула на Ванкдорф стадиону у Берну. Иако је капацитет стадиона званично износио 40.000 места, на трибинама се нашло чак 60.000 људи, а непосредно пред почетак утакмице почела је да пада киша. У Немачкој се такво време звало "Фритз-Wалтер-Wеттер", зато што је њихов капитен Фриц Валтер наводно пружао најбоље партије по киши и расквашеном терену!

Пушкаш у шестом и Цибор у осмом минуту довели су Мађарску у водјство од 2:0, али су Немци убрзо доказали да ће овог пута бити далеко тврдји орах него у првој фази Мундијала. Макс Морлок смањио је у 10, а Хелмут Ран већ у 18. минуту изједначио на 2:2. Када се чинило да ће финале отићи у продужетке, Ран је шест минута пре краја постигао победоносни погодак, а затим је енглески судија Вилијам Линг поништио гол Пушкаша због офсајда.

Свет је у "панцерима" добио изненађујуће шампионе, а сјајна генерација Мађара доживела је свој крај, пошто је совјетска армија 1956. окупирала земљу наших северних суседа. Пушкаш и многи други асови пребегли су у иностранство и никада више нису заиграли заједно... 

ЈУГОСЛАВИЈА - будући шампиони зауставили "плаве"

Репрезентација Југославије пласирала се на Светско првенство у Швајцарској са максималним учинком у квалификацијама. Плави су се такмичили у Десетој групи, у којој је за ривале имала Израел и Грчку. Интересантно, све четири утакмице наша селекција је добила идентичним резултатом - 1:0.

На Мундијалу је жреб сврстао Југославију у групу 1, са Бразилом, Француском и Мексиком, а противник на самом старту били су "триколори", преко којих су се плави пет година раније домогли учешћа на СП у Бразилу.

За Француску је тада играо Рајмон Копа, 23-годишњи нападач и потоња икона светског фудбала. Поред голгетерског дара, познат је и по томе што је пре почетка фудбалске каријере радио као рудар и на том послу, у једној несрећи, изгубио шаку десне руке.

По угледу на партије из квалификација, Југославија је на стадиону Ла Понте у Лозани славила са минималних 1:0, голом Милоша "плаве чигре" Милутиновића, и три дана касније одмерила снаге са Бразилцима, трећи пут узастопно на првенствима света (1930. било је 2:1, 1950. 0:2). Реми је и за једне и за друге био повољан резултат, па се утакмица завршила управо тако. Бранко Зебец довео је наш тим у вођство, а изједначио је Диди и "кариоке" су заузеле прво место у групи захваљујући бољој гол-разлици.

Пауза између тог и четвртфиналног меча против СР Немачке протегла се на чак осам дана и то као да је негативно утицало на плаве, који су тај сусрет одиграли неочекивано анемично.

Као логична последица дошао је пораз од 0:2, у којем је мрежу Владимира Беаре већ у деветом минуту начео играч који је био задужен за одбрану његовог гола - Иван Хорват. Хелмут Ран пред крај утакмице је само потврдио пласман Немаца у полуфинале и уједно печатирао плавима повратне карте за Југославију. 

На овом Мундијалу први пут је забележена институција "селекторске комисије", која се у нашем фудбалу појављивала с времена на време, закључно са квалификацијама за СП у Јапану и Јужној Кореји 2002. године.

У Швајцарској је "труст мозгова" чинило ни мање ни више него пет стручњака, тако што су Александру Тирнанићу и Леу Лемешићу током припрема за Мундијал придружени Милован Ћирић, Фрањо Велфл и Бранко Пешић.

Селекторска комисија: Бранко Пешић, Александар Тирнанић, Лео Лемешић, Фрањо Велфл и Милован Ћирић.

Играчи: Владимир Беара 3 (наступа) / 0 (голова), Бранко Краљ, Златко Чајковски 3/0, Томислав Црнковић 3/0, Иван Хорват 3/0, Бранко Станковић 3/0, Бранко Зебец 3/1, Вујадин Бошков 3/0, Стјепан Бобек 2/0, Дионизије Дворнић 1/0, Тодор Веселиновић, Милош Милутиновић 3/1, Рајко Митић 3/0, Бернард Вукас 3/0, Александар Петаковић, Здравко Рајков, Бруно Белин, Лав Мантула, Симо Милованов, Златко Попец, Љубиша Спајић, Миљан Зековић.

РЕЗУЛТАТИ ПЛАВИХ

Прва фаза

Југославија - Француска 1:0 (Милутиновић 15)
Југославија - Бразил 1:1 (после продужетака; Зебец 48 - Диди 69)

Четвртфинале

Југославија - СР Немачка 0:2 (Хорват 9аг, Ран 85)

ПОЛУФИНАЛЕ МУНДИЈАЛА

СР Немачка - Аустрија 6:1
Мађарска - Уругвај 4:2 (2:2)

ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО

Аустрија - Уругвај 3:1

ФИНАЛЕ

СР Немачка - Мађарска 3:2

КОНАЧАН ПЛАСМАН

1. СР Немачка, 2. Мађарска, 3. Аустрија, 4. Уругвај

 -----------------------------------

Утакмица са највише голова: Аустрија - Швајцарска 7:5 (четвртфинале)

Укупно голова на турниру: 140

Просек голова по утакмици: 5,38 

Најбољи стрелац: Шандор Кочиш (Мађарска) - 11

Највише голова на утакмици: Шандор Кочиш (Мађарска) - 4 

Највећа посета: 65.000 (Мађарска - Немачка, прва фаза)

Укупна посета: 889.500

Просечна посета: 34.211 

Дебитовали: Шкотска, Република Кореја, Савезна Република Немачка, Турска. 

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар