Прича: Мундијал 1938. године - Француска...

"Азури" одбраном трона сачували главе!

Фудбал 15.05.2018 | 23:00
Прича: Мундијал 1938. године - Француска...
Трећи Мундијал одржан је у години која је претходила избијању Другог светског рата и селекција Италије успела је да одбрани титулу освојену на свом тлу, искористивши одсуство неколико јаких екипа из Јужне Америке.

Првенство је требало да послужи као показатељ хармоније у светској фудбалској породици, међутим, Аргентинци и Уругвајци нису били задовољни одлуком да се оно опет одржи у Европи и једноставно су остали код куће. 

Први пут у историји на шампионат су се директно пласирали бранилац трона (Италија) и организатор турнира (Француска).

Почевши од тада, шампион света и домаћин Мундијала били су поштеђени квалификација за наредних 14 турнира и то правило било је на снази закључно са првенством у Јапану и Јужној Кореји 2002. године. После тога, аутоматско учешће је остало привилегија организатора, док је светски првак, у конкретном случају Бразил, морао да прође квалификациони циклус.

Као на Мундијалу 1934, од самог почетка (осмина финала) се играло по нокаут систему. Италијани су ту фазу пребродили уз доста среће, пошто су у репризи полуфинала олимпијског турнира 1936. савладали Норвешку са 2:1, тек после продужетака.

Први и једини пут, на завршници СП појавиле су се Куба (зато што је Мексико отказао) и Холандска Источна Индија (будућа Индонезија). Кубанци су ремизирали са Румунијом (3:3), а победом од 2:1 у поновљеном мечу осмине финала стекли су право да их Шведска у четвртфиналу порази катастрофалним резултатом 8:0. Селекција холандске колоније извукла је Мадјаре и одмах се опростила од шампионата, изгубивши са 6:0.

Усамљени представник Јужне Америке био је Бразил. Иако са великим бројем дебитаната, "кариоке" су у првој рунди победиле Пољску са 6:5, а онда у поновљеном четвртфиналном судару и актуелне вицешампионе, Чехословаке (2:1). Први њихов сусрет завршен је општом тучом, која је у крајњем билансу дала тројицу искључених фудбалера и двојицу у болници.

Француска је на старту била боља од Белгије (3:1), али је на следећем кораку поклекла пред моћним Италијанима (1:3). Тада је постало јасно да ће то бити први Мундијал на ком неће тријумфовати репрезентација домаћина.

Гледано по квалитету, Бразилци су у полуфинални окршај са "азурима" ушли као фаворити, међутим, две утакмице са Чесима за само три дана резултирале су исцрпљеношћу неколицине стандардних играча, медју којима и сјајног голгетера Леонидаса. Селектор Адениар Пимиента одлучио је да га одмори и то се показало пресудним у мечу који су Италијани решили у своју корист са 2:1.

Мађарска је у полуфиналу одувала Швеђане са терена (5:1), али није импресионирала Италијане, који су у одлучујућем окршају, 19. јуна у Паризу, потврдили класу победом од 4:2 (Колауси 6, 35, Пиола 19, 82 - Титкош 8, Шароши 70). Дјино Колауси постао је први фудбалер који је у финалу Мундијала био двоструки стрелац - Силвио Пиола је за улазак у историју заказнио педесетак минута - а Италија се други пут заредом попела на кров света. На следеће славље чекали су 44 године, до СП у Шпанији 1982.



Капитен Мађарске Ђерђ Шароши касније је изјавио да су он и његови саиграчи "губитком утакмице спасили 11 младих живота", пошто је диктатор Бенито Мусолини уочи финала, наводно, поручио италијанским фудбалерима да "победе или умру". 

Био је то последњи Мундијал у периоду између два рата. Потпредседник ФИФА др Оторино Бараси, по националности Италијан, током шест година рата је чувао - и сачувао - пехар у кутији за ципеле, испод свог кревета!   

ЈУГОСЛАВИЈА: Пољаци превисока препрека

Репрезентација Југославије други пут заредом није успела да преброди квалификације, које су за Мундијал у Француској биле још једноставније него за претходни. Једини противник плавима била је Пољска и играло се у два меча, као данас у европским куповима. 

Пољаци су 10. октобра 1937. у Варшави завршили лавовски део посла, победивши резултатом 4:0, а један од голова постигао је Ернест Вилимовски, касније четвороструки стрелац у поменутом "ватромету" који су они и Бразилци приредили на старту Мундијала. Реванш утакмица у Београду, 3. априла 1938, представљала је само формалност. "Пирову победу" од 1:0 нашем националном тиму је донео ветеран Благоје Марјановић у 65. минуту. 

Селектор Југославије у тим квалификацијама био је Светозар Кика Поповић, а костур екипе сачињавали су играчи београдског БСК-а (будућег ОФК Београда) и загребачког Грађанског. 

- РЕЗУЛТАТИ -

ПОЛУФИНАЛЕ

Италија - Бразил 2:1
Мађарска - Шведска 5:1 

ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО

Бразил - Шведска 4:2 

ФИНАЛЕ

Италија - Мађарска 4:2 

КОНАЧАН ПЛАСМАН

1. Италија, 2. Мађарска, 3. Бразил, 4. Шведска. 
---------------------------------------------------

Утакмица са највише голова: Бразил - Пољска 6:5 (осмина финала)

Укупно голова на турниру: 84

Просек голова по утакмици: 4,67

Најбољи стрелац: Леонидас (Бразил) - 8

Највише голова на утакмици: Ернест Вилимовски (Пољска) - 4

Највећа посета: 59.000 (Италија - Француска, четвртфинале)

Укупна посета: 376.000

Просечна посета: 20.888

Дебитовали: Норвешка, Пољска, Куба, Холандска Источна Индија.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар