Сјећања: Звездиних 39 година од финала Купа УЕФА!

Црвена звезда обележава 39 година откако је њена генерација играла финале некадашњег Купа УЕФА.

Фудбал 09.05.2018 | 20:50
Сјећања: Звездиних 39 година од финала Купа УЕФА!
Црвено-бели су 9. маја 1979. у првој утакмици дочекали Борусију из Менхенгладбаха. Претходно, Звезда је у полуфиналу елиминисала берлинску Херту, а пре тога и енглеске клубове — Арсенал и Вест Бромвич Албион.

Црвену звезду је са клупе предводио Бранко Станковић, познат по војничкој дисциплини коју је имплементирао у саму екипу.

Звезда је имала промене у свом играчком саставу па је мало ко веровао да црвено-бели могу да ураде нешто у Европи. "Амбасадор“ је успео да створи добру екипу која ни у финалу није оставила лошији утисак од противника.

Звезда је стављала на муке Волфганга Кнејба, тресла се и статива и онда дала гол у 22. минуту. Напад по десној страни, Петровић је кроз задњу линију одбране Немаца проиграо Јовановића, овај са гол-аут линије центрирао ка петерцу, а тамо је спреман био Милош Шестић, који је гађао ближи угао гола Борусије.

Црвена звезда је готово све претходне ривале те сезоне елиминисала након београдских победа минималним резултатом. Борусија је то променила. У 60. минуту, после центаршута са леве стране, Јуришић је, у жељи да реагује испред нападача Борусије, главом псолао лопту у сопствену мрежу. Био је ово гол у гостима који је немачкој екипи много значио.

Утакмица је завршена резултатом 1:1. У питању је свакако био активан резултат, али познато је на који начин и уз чију помоћ је немачка екипа успела да постигне гол у реванш утакмици, и освоји европски трофеј.

Звездиној генерацији из 1979. је овај трофеј "склизнуо" из руку. Утисак многих је да се Звезди све вратило 12 година касније, међутим нипошто се не сме заборавити ова сјајна генерација која је читаве сезоне у Европи демонстрирала колико је фудбал лепа, једноставна и атрактивна игра.

Пред око 90.000 навијача на београдској 'Маракани', Станковић је извео следећи састав: Александар Стојановић, Никола Јовановић, Милан Јовин, Славољуб Муслин, Драган Милетовић, Иван Јуришић, Владимир Петровић, Цвијетин Благојевић, Недељко Милосављевић, Душан Савић, Милош Шестић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар